Φοιτητικός ξεσηκωμός στην Αλβανία ενάντια στη χρέωση των εξετάσεων με… 500 ευρώ!

Φοιτητικός ξεσηκωμός στην Αλβανία ενάντια στη χρέωση των εξετάσεων με… 500 ευρώ!

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι Αλβανοί φοιτητές και μαθητές εναντίον των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια που υψώνουν φραγμούς και δημιουργούν σπουδαστές πολλών ταχυτήτων.

Η νεολαία της Αλβανίας ζητάει αύξηση των δαπανών για την παιδεία και απορρίπτει τη μεταρρύθμιση που εξήγγειλε η κυβέρνηση Ράμα. Για τέταρτη ημέρα οι φοιτητές διαδήλωσαν χθες στα Τίρανα, ενώ οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στην Κορυτσά, το Ελμπασάν και το Δυρράχιο. 

Βασικά αιτήματα είναι η μείωση των διδάκτρων που κυμαίνονται από 160 έως 2.560 ευρώ, όταν ο μέσος μισθός στην Αλβανία ανέρχεται σε περίπου 350 ευρώ, καθώς και η αντιμετώπιση της κακής κατάστασης στις εστίες όπου σε ένα μικρό δωμάτιο στριμώχνονται μέχρι και οκτώ φοιτητές. Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης καλύτερη αντιπροσώπευση στα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων και αύξηση των δαπανών για την παιδεία, που αναλογούν σήμερα στο 3,3% του ΑΕΠ. Οι φοιτητές στα αλβανικά πανεπιστήμια είναι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες.

Τις διαμαρτυρίες πυροδότησε η απόφαση να χρεώνονται οι εξετάσεις της δεύτερης εξεταστικής περιόδου (500 ευρώ), μέτρο από το οποίο έκανε πίσω χθες η κυβέρνηση και ενώ ο πρωθυπουργός είχε διακηρύξει με ανάρτηση στο Facebook, ότι δεν πρέπει να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για εκείνους που αποτυγχάνουν στην πρώτη εξεταστική. Σύμφωνα με το ίδιο μέτρο οι φοιτητές που θα ήθελαν να βελτιώσουν τους βαθμούς τους θα έπρεπε να πληρώσουν το ίδιο ποσό με εκείνους που απέτυχαν στις εξετάσεις.

«Είμαστε φοιτητές, όχι πελάτες!» φώναζαν χθες οι διαδηλωτές μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, «μια νεολαία που δεν διαμαρτύρεται είναι νεκρή νεολαία». Ο Ράμα επανήλθε δίνοντας υποσχέσεις για την κατασκευή μιας πανεπιστημιούπολης, κόστους 19 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης καλύτερη αντιπροσώπευση στα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων και αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία, ο οποίος αναλογεί σήμερα στο 3,3% του ΑΕΠ.

Documento Newsletter