Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε 11 συνεχόμενες φορές νότιο προάστιο της Βηρυτού – Στόχος ο διάδοχος του Νασράλα

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε 11 συνεχόμενες φορές νότιο προάστιο της Βηρυτού – Στόχος ο διάδοχος του Νασράλα

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή όπου μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο, την ώρα που Ισραήλ και Ιράν επιδίδονται σε εκατέρωθεν απειλές, εντείνοντας την ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν 11 αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολάχ, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στο λιβανικό σιιτικό κίνημα, ενώ ανταποκριτές του πρακτορείου άκουσαν ισχυρές εκρήξεις.

«Το Ισραήλ βομβάρδισε τη νότια συνοικία ένδεκα συνεχόμενες φορές», είπε η πηγή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο βομβαρδισμός ήταν τόσο σφοδρός που ταρακουνήθηκαν κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου και στα περίχωρά της.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεμήνυσαν την Πέμπτη πως θα συνεχίσουν να καταφέρνουν «σκληρά πλήγματα» στη Χεζμπολά, έπειτα από τρεις ημέρες χερσαίων μαχών με τον ένοπλο βραχίονα του σιιτικού κινήματος στον νότιο Λίβανο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εννιά μέλη τους, εξ όσων είναι γνωστά.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την ισραηλινή πλευρά, στόχος των βομβαρδισμών ήταν ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ο Σαφιεντίν φέρεται να είχε με άλλους ανώτερους ηγέτες της Χεζμπολάχ συνάντηση σε ένα υπόγειο καταφύγιο στο νότιο προάστιο της Βηρυτού που βομβαρδίστηκε. Παραμένει άγνωστο αν οι Ισραηλινοί κατάφεραν τον σκοπό τους.

Ξένοι υπήκοοι αναχωρούν κατά κύματα από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ανάμεσά τους και περίπου 60 Έλληνες και Κύπριοι που έφτασαν στη χώρα μας με C130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την ίδια ώρα η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ, στη Δυτική Όχθη, γεγονός που επιβεβαίωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον IDF, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε πλήγμα στο Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης. Το χτύπημα είχε στόχο τον διοικητή της Χαμάς, Ζαχί Γιασέρ Αμπντ αλ-Ραζέκ Ουφί, ο οποίος ηγήθηκε του δικτύου της Χαμάς. Η επιδρομή αυτή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Πρόκειται για τον πλέον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Δυτική Όχθη από το 2000, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Ισραηλινοί κατάφεραν ακόμα, πλήγματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ σε Δαμασκό και Λαττάκεια, ενώ οι Χούθι μιλάνε για επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ πάντως εξακολουθεί να επεξεργάζεται τα αντίποινα κατά της Τεχεράνης, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει αντίθετος σε πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Τουλάχιστον 37 νεκροί και 151 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες. Eίχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 151.

Ισραηλινά μαχητικά πλήττουν διαρκώς στόχους στο νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, προσπαθώντας να πλήξουν θέσεις της Χεζμπολάχ.

«Θερμό» επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον τακτικό λιβανέζικο στρατό και σε ισραηλινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες από το Λίβανο.

Μάλιστα, οι IDF δημοσιεύουν ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες σώμα με σώμα κατά τη χερσαία εισβολή. Το Ισραήλ συνεχίζει να ανακοινώνει, ωστόσο, νέες θέσεις ώστε οι κάτοικοι να να απομακρυνθούν για την ασφάλειά τους.

Νεκροί δύο διοικητές της Χεζμπολάχ και της Χαμάς από ισραηλινά πλήγματα

Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης ότι εξουδετερώθηκε και ο Μαχμούντ Γιουσέφ Ανισί, ανώτερος διοικητής της αλυσίδας κατασκευής πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ο Ανίσι εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ πριν από περισσότερα από 15 χρόνια και ήταν ένας από τους ηγέτες της εκστρατείας PGM της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ήταν μια σημαντική πηγή γνώσης με πολλές τεχνολογικές ικανότητες στον τομέα της κατασκευής όπλων.

Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν ενάντια στην απειλή της Χεζμπολάχ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Νεκρός σε πλήγμα του Ισραήλ είναι και ο διοικητής της Χαμάς, που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση με βόμβα αυτοκινήτου στη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) σε κοινή επιχείρηση με τον IDF και την Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) στη Δυτική Όχθη, έβαλε στόχο τον διοικητή της Χαμάς, Ζάχι αμπντ αλ Ράζακ, ο οποίος ηγήθηκε του δικτύου της Χαμάς στο Τουλκάρμ, σύμφωνα με τον IDF.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ κατάφεραν επίσης πλήγματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ σε Δαμασκό και Λαττάκεια, ενώ οι Χούθι της Υεμένης έκαναν λόγο για επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να επεξεργάζεται τα αντίποινα κατά της Τεχεράνης, για τις πυραυλικές επιθέσεις της 1ης Οκτωβρίου, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει αντίθετος σε πλήγμα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το Ισραήλ, στο πλαίσιο της χερσαίας του επιχείρησης, έχει διεισδύσει βαθύτερα στον Λίβανο, αντιμετωπίζοντας τη σθεναρή αντίσταση της Χεζμπολάχ αλλά όχι μόνο. Οι Ισραηλινές δυνάμεις ενεπλάκησαν και στο πρώτο «θερμό» επεισόδιο με τον στρατό του Λιβάνου.

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος – ΥΠΕΞ: «Ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός λίγο πριν δολοφονηθεί – Ενημερώθηκαν ΗΠΑ και Γαλλία» (Video)

Φον ντερ Λάιεν: Μετά τους λύκους υπαναχωρεί και στην προστασία των δασών προκαλώντας τους οικολόγους

Νέο γαλάζιο αντάρτικο: Μετά την ερώτηση των «11», «χτύπημα» από τους «8» – Πριν το «Street Party» στη Ρηγίλλης

Κύρτσος: Ο Νετανιάχου αποτελεί το συμπλήρωμα του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κατεβαίνω για να χάσω (Videos)

Συγγρού: Η στιγμή της άγριας συμπλοκής – Μπλόκαραν με τζιπ αναβάτες μηχανής και τους πυροβόλησαν (Video)

Το Τελ Αβίβ χτύπησε ξανά στο κέντρο της Βηρυτού: Τουλάχιστον έξι νεκροί – «Όχι άλλο αίμα», λέει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζει «οδυνηρό» πλήγμα – Νέες απειλές για «ισχυρότερη απάντηση» από το Ιράν

Στέφανος Κασσελάκης: Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με βίντεο στα social media

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter