Fitch: Θετικές οι προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου

Fitch: Θετικές οι προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου

To πλεόνασμα που σημείωσε η Ελλάδα πέρυσι στον προϋπολογισμό της, για δεύτερο κατά σειρά έτος, δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Αρχών της για δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε σημερινό σημείωμά του. «Αυτό ενισχύει την προσδοκία μας για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, αν και το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα θα μειωθεί το δημόσιο χρέος θα καθορισθεί σε μεγάλο βαθμό από το είδος της ελάφρυνσης του χρέους που συζητείται αυτή την περίοδο από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας», σημειώνει ο οίκος.

Η Ελλάδα, τονίζει ο οίκος, παραμένει μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης, των οποίων η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διαρθρωτική και όχι κυρίως κυκλική. Θεωρούμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πιθανό να είναι χαμηλότερα από τους στόχους μετά το 2020, «αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης κορυφώθηκε το 2016 και ότι θα μειωθεί ταχύτερα από το επόμενο έτος, φθάνοντας στο 137% του ΑΕΠ το 2025, υποθέτοντας μία μέση ετήσια αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) 3,5%, χωρίς να συνυπολογίζουμε την όποια μελλοντική ελάφρυνση χρέους του επίσημου τομέα», τονίζει ο οίκος.

Η βασική υπόθεση του Fitch είναι ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περαιτέρω, στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026. «Αυτό θα ήταν υψηλότερο από το τρέχον επίπεδο χρέους της Ιταλίας, που είναι η χώρα της Ευρωζώνης με το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος, αν και οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει για το ελληνικό δημόσιο χρέος σημαίνουν ότι το κόστος εξυπηρέτησή του είναι χαμηλό», σημειώνει ο οίκος. Η τεχνική εργασία της Ευρωζώνης, προσθέτει, για έναν μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνση χρέους μετά το πρόγραμμα με στόχους για την ανάπτυξη, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ο Fitch σημειώνει τη δήλωση του Προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, την περασμένη εβδομάδα, ότι οι πιστωτές της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι πιο κοντά σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους του δημόσιου τομέα. «Δεν αναμένουμε κούρεμα του επίσημου χρέους, αλλά η προοπτική άλλων σημαντικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αντανακλάται στις θετικές προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου”, αναφέρει ο Fitch.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της το 2017, αυξημένο από το 0,6% που ήταν το προηγούμενο έτος, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε πέρυσι στο 4% του ΑΕΠ. «Αυτό αποτελεί σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση. O Fitch είχε εκτιμήσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ για το 2017, υψηλότερο από τον στόχο του 1,75% στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), λόγω υψηλότερων εσόδων από αυτά που είχαν προϋπολογισθεί και συγκράτησης των δαπανών. Αυτό είναι συνεπές με την άποψή μας ότι η συμμόρφωση με το πρόγραμμα του ESM, ο μειωμένος πολιτικός κίνδυνος, τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και η διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ θα στηρίξουν τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό αποτυπώθηκε στην αναβάθμιση που κάναμε στο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα “B” τον Φεβρουάριο», ανέφερε ο οίκος.

Ετικέτες

Documento Newsletter