Ταχύτητατες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την ιστορική τους «στροφή» που έχει προκαλέσει «ντόμινο» εξελίξεων.
Την Κυριακή οι κυβερνήσεις των δύο χωρών εξέφρασαν με τον πιο επίσημο τρόπο την επιθυμία τους να μπουν στο ΝΑΤΟ και μάλιστα το συντομότερο , ενώ οι χώρες – μέλη της Συμμαχίας, μέσα από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών τους στο Βερολίνο, έδωσαν ουσιαστικά «πράσινο φως» να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους.
Η φινλανδική αίτηση, που θα κατατεθεί εντός των επόμενων δύο ή τριών ημερών, σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στην πολιτική ασφαλείας της χώρας, μακριά από την παραδοσιακή στρατιωτική ουδετερότητά της. Η φινλανδική Βουλή ξεκινά τη συζήτηση του θέματος τη Δευτέρα το πρωί. Μετά την ανοιχτή συζήτηση και τη βέβαιη έγκριση από το νομοθετικό σώμα, ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα θέσουν σε κίνηση τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, πιθανώς ακόμα και την Τρίτη.
Η γειτονική Σουηδία πρέπει επίσης να αποφασίσει για την αίτησή της άμεσα. Το άλλοτε αρνητικό κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) ανακοίνωσε επίσημα τη στάση του υπέρ της ένταξης το απόγευμα της Κυριακής.
«Αύριο θα διασφαλίσω ότι υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη στη Βουλή για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και στη συνέχεια θα λάβουμε μία κυβερνητική απόφαση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη. Μία κοινή υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία είναι το καλύτερο για τη Σουηδία και την ασφάλειά της, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.
Ελσίνκσι και Στοκχόλμη υπογραμμίζουν ότι πλέον επιλέγουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για λόγους ασφάλειας με όλα τα μέλη της Συμμαχίας να δηλώνουν ανοιχτά την σλυμφωνη γνώμη τους εκτός από την Τουρκία, που εκφράζει αντιρρήσεις.
Αντίσταση από την Τουρκία
Ωστόσο, η εν λόγω εξέλιξη βρήκε σθεναρή αντίσταση από την πλευρά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως είναι «εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την “τρομοκρατική οργάνωση” του ΡΚΚ», σχετικά με τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Άγκυρα για την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως είναι «εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την “τρομοκρατική οργάνωση” του ΡΚΚ», σχετικά με τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Άγκυρα για την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
«Εκπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας πραγματοποιούσαν συναντήσεις με μέλη των PKK και YPG, ενώ η Σουηδία τούς προμήθευε και με όπλα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Κυριακή στο Βερολίνο. Πρότεινε επίσης οι δύο χώρες να άρουν την απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία και σημείωσε ότι απαιτείται μια πιο συμφιλιωτική στάση από τη Σουηδία.
Πάντως, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι η Τουρκία δεν θα «φρενάρει» ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία, καθώς τα δύο σκανδιναβικά κράτη έκαναν σταθερά βήματα για να ενταχθούν ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Προειδοποιήσεις από τη Ρωσία
Η Μόσχα από την πλευρά της αισθάνεται απειλή από αυτή την εξέλιξη και έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι, προειδοποιώντας ακόμη και με πυρηνικό πόλεμο.
Ωστόσο, η αντίδρασή της χαρακτηρίζεται από πολλούς μετριοπαθής. «Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν “πραγματικούς” λόγους για να ενταχθούν στο NATO», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης προηγούμενη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η απάντηση της Μόσχας σε πιθανή επέκταση του NATO θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει.