Φινλανδία- Σουηδία: Σήμερα το επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ από τις δύο χώρες

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταθέσουν τις αντίστοιχες αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία, δήλωσε την Τρίτη η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.

Η φινλανδική Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για υποβολή αιτήματος ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία. Συγκεκριμένα, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά της αίτησης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάτι Βανχάνεν. Παράλληλα, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραψε χθες Τρίτη το αίτημα ένταξης και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Συμφωνούμε να πάμε χέρι-χέρι σε ολόκληρη αυτή τη διαδικασία και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Φινλανδό πρόεδρο.

Τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας προσχώρησης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.

Η στάση της Τουρκίας

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ εκτίμησε σε χθεσινές της δηώσεις ότι η Τουρκία θα συμφωνήσει τελικά στην ένταξη των δύο χωρών, ζητώντας όμως, ανταλλάγματα, και συγκεκριμένα να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα τουρκικά επιχειρήματα.

Ωστόσο, όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου και οι δύο χώρες επιθυμούν διακαώς την ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανόν “να μην κάνει μεγάλη διαφορά” καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

Ετικέτες