Φινλανδία: Πιθανό σενάριο η εγκατάσταση πυρηνικών στα σύνορα με τη Ρωσία

Φινλανδία: Πιθανό σενάριο η εγκατάσταση πυρηνικών στα σύνορα με τη Ρωσία

Εάν η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εγκριθεί, τότε δεν αποκλείεται να εγκατασταθούν πυρηνικά όπλα στα σύνορα με τη Ρωσία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την οργή της Μόσχας, σύμφωνα με τοπικά Μέσα της χώρας. 

Η εγκατάσταση πυρηνικών δεν απαγορεύεται ρητώς

Η Φινλανδία και η Σουηδία αιτήθηκαν να μπουν στην Βορειοατλαντική συμμαχία τον περασμένο Μάιο, ως απάντηση σε ενδεχόμενη απειλή από τη Ρωσία, που εισέβαλε στη γειτονική της Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας με έδρα το Ελσίνκι, Iltalehti, το νομοσχέδιο που θα περάσει από το κοινοβούλιο για την συμμετοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποκλείει ρητώς και με σαφή τρόπο την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέκκα Χααβίστο, και ο υπουργός Άμυνας Άνττι Καϊκκόνεν, υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα ότι έδωσαν τη δέσμευσή τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, ότι η χώρα δεν θα επιβάλει περιορισμούς στη συμφωνία. 

Πυρηνικά του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τη φινλανδική εφημερίδα, ότι νατοϊκά πυρηνικά όπλα μπορούν είτε να περάσουν από το έδαφος της χώρας είτε να εγκατασταθούν εκεί. Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 100 πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, που είναι εγκατεστημένα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Η Βρετανία και η Γαλλία, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, διατηρούν τα δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η πολωνική κυβέρνηση είπε ότι είχε συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της, παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες.

Αγκάθι η Τουρκία

Οι αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχουν ήδη εγκριθεί από τα κοινοβούλια 28 εκ των 30 κρατών μελών της συμμαχίας, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να είναι οι μόνες που απομένουν να ψηφίσουν για το θέμα. Το κύριο εμπόδιο είναι η Τουρκία, με την Άγκυρα να λέει ότι θα εγκρίνει τα νέα μέλη μόνο εάν καταστείλουν τους Κούρδους αυτονομιστές, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

Ετικέτες

Documento Newsletter