Την ώρα που οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα, μια αχτίδα αισιοδοξίας έρχεται από τη Φινλανδία.
Η «νεαρή πωλήτρια», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ακροδεξιός Εσθονός υπουργός Εσωτερικών, η 34χρονη Σάνα Μάριν, που ανέλαβε πρωθυπουργός της Φινλανδίας πριν από μόλις τέσσερις εβδομάδες, έχει βαλθεί να αποδείξει ότι εκτός από νεαρή είναι φρέσκια και σε ιδέες. Έτοιμη να φέρει την επανάσταση στα εργασιακά της χώρας, πρότεινε εξάωρη αντί για οκτάωρη εργασία και τέσσερις εργάσιμες μέρες την εβδομάδα αντί για πέντε. Αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι την ενδιαφέρει περισσότερο η ποιότητα ζωής των συμπατριωτών της.
«Πιστεύω πως οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται λιγότερο προκειμένου να τους προσφέρεται η δυνατότητα να έχουν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους ή να κάνουν ό,τι επιθυμούν» είπε, αναγνωρίζοντας η ίδια ως σύζυγος και μητέρα ενός κοριτσιού δύο ετών πόσο σημαντικός είναι ο ελεύθερος χρόνος. Την επαναστατική ιδέα της Σάνα Μάριν δεν την ακούμε πρώτη φορά. Το 2018 η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Perpetual Guardian εφάρμοσε στη Νέα Ζηλανδία δοκιμαστική περίοδο δύο μηνών κατά την οποία 240 εργαζόμενοι δούλευαν τέσσερις μέρες την εβδομάδα χωρίς καμία περικοπή στον μισθό τους. Στο τέλος ανέφεραν ότι πέτυχαν καλύτερη ισορροπία εργασίας – προσωπικής ζωής και ένιωθαν πιο συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους. Το πείραμα εφάρμοσε δοκιμαστικά και η Σουηδία το 2015 με τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Κι όμως ορισμένοι επιμένουν στον εργασιακό μεσαίωνα. Μην πάτε πολύ μακριά.
Θυμηθείτε την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για επταήμερη εργασία εάν συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Λες και υπάρχει ποτέ περίπτωση να μη συμφωνήσει ο εργοδότης…