FinCEN Files: Οι «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταφορές ποσών από ελληνικές Τράπεζες

FinCEN Files: Οι «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταφορές ποσών από ελληνικές Τράπεζες

Πέντε συναλλαγές τραπεζών ελληνικών συμφερόντων χαρακτηρίζονται ως «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα μυστικά έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστά και ως FinCEN Files τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists).

Τα έγγραφα του FinCΕΝ που αποκαλύφθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων είναι περίπου 2.500 και τα περισσότερα εκ των οποίων στάλθηκαν από τράπεζες προς τις αμερικανικές αρχές από το 2000 έως και το 2017. Για την ακρίβεια τα εμπιστευτικά έγγραφα προέρχονται από το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (Financial Criminal Enforcement Network ή FinCEN), το οποίο αποτελεί ρυθμιστική αρχή του αμερικανικού υπoυργείου Οικονομικών και παρέχει πληροφορίες για ύποπτες χρηματικές συναλλαγές.

Τα επίμαχα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων φαίνεται πως αφορούν μεταφορές συνολικής αξίας περίπου δυο τρισεκατομμυρίων δολαρίων και μέσω αυτών σκιαγραφείται πως κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως επέτρεπαν σε εγκληματίες να ξεπλένουν χρήμα. Τα μυστικά έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι η JPMorgan Chase, η HSBC και άλλες μεγάλες τράπεζες αψηφούν τις προσπάθειες καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος με το να μεταφέρουν ποσά από παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμών διαφόρων προσώπων και εγκληματικών δικτύων ανά τον κόσμο.

Τα επίμαχα αρχεία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό ρεπορτάζ του BBC, είναι κάποια «από τα πλέον καλά φυλασσόμενα μυστικά των διεθνών τραπεζικών συστημάτων».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύει η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων πέντε είναι οι ροές χρήματος από και προς την Ελλάδα οι οποίες με βάση τα αμερικανικά έγγραφα χαρακτηρίζονται ως «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρόκειται για τέσσερις μεταφορές χρημάτων από ελληνικές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού και μια εισροή χρήματος από το εξωτερικό σε τράπεζα στην Ελλάδα. .

Τα ποσά που έφυγαν από ελληνικές τράπεζες προς το εξωτερικό και κρίθηκαν ως ύποπτα είναι συνολικού ύψους 12,938 εκατ. δολαρίων, ενώ το έμβασμα που ήρθε από τράπεζα του εξωτερικού προς τη χώρα μας είναι αξίας 5,738 εκατ. δολαρίων. Οι Τράπεζες από τις οποίες έφυγαν τα ύποπτα ποσά προς το εξωτερικό ήταν η Eurobank και η Aegean Baltik Sa, ενώ η τράπεζα η οποία ήταν αποδέκτης στη χώρα μας ύποπτης χρηματικής συναλλαγής 5,738 εκατ. δολάρια ήταν η HSBC Bank Plc.

Οι «ύποπτες» συναλλαγές

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που δημοσιεύονται η πρώτη συναλλαγή φέρεται να έγινε στις 11 Οκτωβρίου του 2012. Από την Aegean Baltik Sa στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν περί τα 6,5 εκατ. δολάρια προς την νορβηγική DNB Nor Bank Asa, ένα από τα μεγαλύτερα γκρουπ παροχής τραπεζικών υπηρεσιών στη Νορβηγία. Προς την DNB Nor Bank Asa έγιναν όμως και ακόμη δύο ύποπτες μεταφορές χρημάτων σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα. Η μία στις 4 Σεπτεμβρίου του 2012 ύψους 3,840 εκατ. δολάρια από την Τράπεζα Eurobank Ergasias SA και η δεύτερη στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012 επίσης από την Eurobank ύψους 2,590 εκατ. δολάρια.

Από την Eurobank υπάρχει ακόμη μία όμως ύποπτη συναλλαγή. Πρόκειται για τη μεταφορά 8,6 εκατ. δολαρίων στις 2 Ιανουαρίου του 2013 προς την αμερικάνικη Helm Bank. Εκτός όμως από τα χρήματα που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, στα αμερικανικά έγγραφα καταγράφεται και μία συναλλαγή από το εξωτερικό προς την Ελλάδα. Πρόκειται για ποσό ύψους 5,738 εκατ. δολαρίων τα οποία μεταφέρθηκαν από την ινδική Standard Chartered Bank India προς την HSBC Bank Plc στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου 2009.

Τα ερωτήματα για τις Τράπεζες

Και μπορεί να πρόκειται για έγγραφα τα οποία οι τράπεζες χρησιμοποιούν προκειμένου να καταγράψουν «ύποπτη συμπεριφορά», εντούτοις δεν αποτελούν απόδειξη ή ένδειξη εγκλήματος. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που πρόκειται για έγγραφα στα οποία διαφαίνεται ορατό το ενδεχόμενο επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα να ξέπλεναν χρήμα, τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί οι τράπεζες εφόσον είχαν διαπιστώσει κάτι το μεμπτό δεν προστάτευαν πάντα τα συμφέροντά τους. Η συγκεκριμένη στάση των τραπεζών μπορεί να αιτιολογηθεί από το γεγονός ότι εφόσον αποστείλουν αναφορά στις αρχές για κάποια από τις προαναφερόμενες «ύποπτες συμπεριφορές», τότε είναι πολύ δύσκολο η ίδια ή τα ανώτερα στελέχη της να διωχθούν, ακόμη –και όπως αναγράφεται στο δημοσίευμα του BBC- κι αν «βοηθούσαν με τις ύποπτες δραστηριότητες και συγκέντρωναν τις αμοιβές». 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter