Financial Times: Οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σχιστόλιθου δεν μπορούν να σώσουν την Ευρώπη

Financial Times: Οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σχιστόλιθου δεν μπορούν να σώσουν την Ευρώπη

Μιλώντας στο έγκυρο οικονομικό Μέσο, μεγαλοστελέχη από εταιρείες εξόρυξης σχιστόλιθου των ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να αυξήσουν τις προμήθειες αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη εγκαίρως ώστε να αποφύγει το ενεργειακό κραχ.

Παρόλο που οι αγορές έχουν ηρεμήσει, εάν η ΕΕ επιβάλλει τελικά το σχεδιαζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικών καυσίμων, μπορεί να ξαναστείλει τις τιμές του αργού πάλι πάνω από τα $100 δολάρια το βαρέλι. Για το ενδεχόμενο αυτό προειδοποίησε και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Κώλυμα στην αύξηση της παραγωγής

Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή η δυσκολία που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, οι εταιρείες σχιστολιθικού αερίου που εκμεταλλεύονται τεράστια αποθέματα τόσο αερίου όσο και πετρελαίου ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να αυξήσουν εγκαίρως την παραγωγή για να βοηθήσουν την Ευρώπη στην προσπάθειά της να αποφύγει τις ελλείψεις τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά τώρα βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο, δήλωσαν τα στελέχη, προειδοποιώντας ότι η αύξηση της παραγωγής αργού θα υπολείπεται των κυβερνητικών προβλέψεων κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος.

Αύξηση του brent

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις πετρελαίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά 20% όταν τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ. Οι τιμές του brent αυξήθηκαν 1% στα 94 δολάρια το βαρέλι μετά την έκθεση.

Η αυξανόμενη εξόρυξη σχιστόλιθου την τελευταία δεκαετία έκανε τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, με την παραγωγή πριν από την πανδημία να αγγίζει τα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Ωστόσο, η παραγωγή των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κυμάνθηκε στα 12,1 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, μετά από μια μεγάλη πτώση στην παραγωγή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, το καρτέλ του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πίεση προς τα πάνω της τιμής του πετρελαίου.

Documento Newsletter