Φιλοσοφική Αθήνας: Κατά των διαγραφών φοιτητών ο σύλλογος διδασκόντων

Φιλοσοφική Αθήνας: Κατά των διαγραφών φοιτητών ο σύλλογος διδασκόντων

Αρνητική στάση στη διαγραφή των φοιτητών που έχουν χάσει τη φοιτητική τους ιδιότητα όπως επιτάσσει ο ν. 4957/2022 που προώθησε η Νίκη Κεραμέως κράτησε ο Σύλλογος ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας.

Σε μια εποχή που οι φοιτητές αυτοί χαρακτηρίζονται απαξιωτικά «αιώνιοι», ο σύλλογος των διδασκόντων θέτει τις διαστάσεις του προβλήματος και ζητά αφενός το αυτονόητο, «να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις για τις διαγραφές των φοιτητών», αφετέρου προτείνει τη λύση «να ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα (φοιτητικές εστίες, σύμβουλοι σπουδών κ. ά.) ούτως ώστε να μπορούν όλοι οι φοιτητές ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους».

Κι αυτό γιατί, κατά την επιχειρηματολογία που εκφράζει ο Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής Αθήνας, αποτελεί μια οριζόντια και γι’ αυτό άδικη διάταξη, η οποία παράλληλα οδηγεί σε «εικονική εκκαθάριση» των καταλόγων των φοιτητών, διότι με τη σπουδή και τα χρονικά όρια το οριζόντιο μέτρο προσφέρει μόνο μια «”βελτιωμένη” σχέση» τη ήδη πενιχρής χρηματοδότησης με τον αριθμό των φοιτητών του τμήματος. Ο λόγος χρηματοδότησης προς φοιτητές προφανώς θα δείξει λίγο πιο «γενναιόδωρη» την κρατική χρηματοδότηση που είναι λιγοστή, αλλά επί της ουσίας θα πέσει θα γίνει για επικοινωνιακούς λόγους καθώς όσοι φοιτητές δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός του προβλεπόμενου εκ του νόμου διαστήματος έχουν ήδη χάσει τις παροχές των ενεργών φοιτητών αλλά όχι την ιδιότητα.

Ο Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής Αθήνας προσθέτει στην επιχειρηματολογία του και την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών (εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία, από τις αρχές της κρίσης, των μνημονίων και της ακρίβειας). Η οικονομική κρίση με τις επιλογές των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι αποφεύγουν τις σπουδές μακριά από την κατοικία τους λόγω του ακριβού ενοικιοστασίου και της ακρίβειας. Άλλωστε διαχρονικά τα σοβαρά οικονομικά (ή και άλλοτε οικογενειακά) προβλήματα εξανάγκαζαν τους φοιτητές να στραφούν στην ευκαιριακή ή κανονική απασχόληση για να εξασφαλίσουν την επιβίωση, χωρίς παράλληλα να εγκαταλείπουν όλοι για πάντα τις σπουδές τους, αναμένοντας καλύτερους οικονομικούς όρους στη ζωή τους για να στραφούν στην ολοκλήρωσή τους.

Καταλήγοντας, ο Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής Αθήνας εκθέτει και την κυβερνητική πολιτική στην εισαγωγή φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γι’ αυτό και αφήνει σαφείς αιχμές για την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) που τα τελευταία χρόνια έχει κόψει πολλούς φοιτητές από τη σχολή. «Δεν νοείται να χάσει και άλλους» υπογραμμίζει και σημειώνει την «τιμωρητική αντιμετώπιση των φοιτητών» που έχει στον πυρήνα της η κυβερνητική πολιτική.

Η ανακοίνωση:

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα: Ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Υπόθεση «μαϊμού» έργων τέχνης: Προφυλακιστέοι ο ιδιοκτήτης της γκαλερί και ο ζωγράφος

Έγκλημα Τέμπη: Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο ΟΣΕ «θυμήθηκε» ότι υπάρχουν και άλλα βίντεο

Ετικέτες

Documento Newsletter