Η φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα εξασφάλισε χθες Δευτέρα την έγκριση της δικαιοσύνης της πατρίδας της να ταξιδέψει στο Όσλο για να παραλάβει προσωπικά το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Η κυρία Ρέσα, 58 ετών, το τρέχον διάστημα ελεύθερη με περιοριστικούς όρους εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής της μετά την καταδίκη της για συκοφαντική δυσφήμιση την περασμένη χρονιά, αναγκάστηκε να ζητήσει την άδεια τριών δικαστηρίων για να πάει να λάβει το Νόμπελ.
Εφετείο αρμόδιο για φορολογικές υποθέσεις αποφάνθηκε –η απόφασή του δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα– ότι η συνιδρύτρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler μπορεί να ταξιδέψει στη Νορβηγία από την 8η ως τη 13η Δεκεμβρίου.
Η άλλοτε ανταποκρίτρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN αντέδρασε δηλώνοντας πως νιώθει «πολύ καλά» αφού ξεπέρασε και το τελευταίο δικαστικό εμπόδιο που αντιμετώπιζε.
Η κυρία Ρέσα, η οποία δεν φείδεται επικρίσεων σε βάρος του προέδρου των Φιλιππίνων, του Ροντρίγκο Ντουτέρτε, και ο ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ έλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης τον Οκτώβριο, με την επιτροπή να εξηγεί πως τους επέλεξε εξαιτίας των αγώνων τους για την υπεράσπιση «της ελευθερίας της έκφρασης».
Η δημοσιογράφος συγκαταλέγεται σε αυτούς που έστρεψαν τους προβολείς στον πολυαίμακτο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που διεξάγει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε· σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εκστρατεία του αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο αρχιπέλαγος.
Εφετείο που χειρίζεται την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης αποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα το αίτημα της δημοσιογράφου να κάνει το ταξίδι, απορρίπτοντας το επιχείρημα του «κινδύνου φυγής» που επικαλέστηκαν εισαγγελείς.
Η κυρία Ρέσα έλαβε επίσης την άδεια περιφερειακού δικαστηρίου, που είναι αρμόδιο για άλλη υπόθεση που εκκρεμοδικεί σε βάρος της, σύμφωνα με τον Φράνσις Λιμ, έναν από τους συνηγόρους της.
Αντιμετωπίζει συνολικά επτά ποινικές διώξεις, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης συκοφαντικής δυσφήμισης, για την οποία διατρέχει κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή ως και έξι ετών κάθειρξης.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)