Με χωρητικότητα 40.000 τροφίμων, τα σωφρονιστικά ιδρύματα στις Φιλιπίννες έχουν περισσότερους από 215.000 κρατούμενους, δίνοντας στη χώρα την πρωτιά του πιο κορεσμένου συστήματος φυλακών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Φιλιπίννων, μεταξύ 17 Μαρτίου και 29 Απριλίου συνολικά 9.731 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ελευθερωθούν περισσότεροι κρατούμενοι.
Παρότι από καιρό μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές έκουαν των κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εγκλεισμού των χιλιάδων τροφίμων, οι οποίοι υπερέβαιναν κατά 500% τη χωρητικότητα των φυλακών, και ζητούσαν την απελευθέρωση των καταδικασμένων για παραπτώματα, τα 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι πέντε θάνατοι εντός των φυλακών έπεισαν εντέλει τις αρχές τγν Φιλιπίννων να ξεκινήσουν την αποσυμφόρησή τους.
Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για πολλαπλάσια κρούσματα και θύματα, τα οποία οι αρχές φαίνεται να έχουν αποκρύψει, όπως αναφέρει δημοσίευμα του τηελοπτικού δικτύου TeleSUR. Τουλάχιστον οκτώ φυλακισμένοι με συμπτώματα της νόσου COVID-19 πέθαναν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες άλλων τροφίμων. Κανένας από αυτούς τους θανάτους δεν έχει καταγραφεί επίσημα.
Ποιους αφορά
Από την απόφαση της κυβέρνησης ωφελήθηκαν καταρχάς οι κρατούμενοι που ήταν εν αναμονή δίκης και δεν μπορούσαν να πληρώσουν την εγγύηση. Όσοι εκτιούσαν εξάμηνη ή μικρότερης διάρκειας ποινή καθώς και πολλοί ηλικιωμένοι και άρρωστοι τρόφιμοι αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι.
Ωστόσο, οι 609 πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν εντός φυλακών, καθώς το κοινό αίτημα που απέστειλαν οι συγγενείς τους στο Ανώτατο Δικαστήριο για χορήγηση αμνηστίας στους συγκεκριμένους κρατούμενους, εκ των οποίων οι 47 είναι άνω των 65 και οι 63 άρρωστοι, δεν έχει μέχρι στιγμής απαντηθεί.
Ως το μεσημέρι της Πέμπτης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις Φιλιπίννες ήταν 10.343 κρούσματα και οι θάνατοι 685.