Ο πρώην υπουργός Παιδείας, τάσσεται κατά της γαλλικής πρότασης περί ρήτρας ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και η οποία ορίζει πως η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών θα καθορίζει την αποπληρωμή του χρέους.
Ο Νίκος Φίλης , επικαλούμενος διεθνή μελέτη του ινστιτούτου Peterson, υποστήριξε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό αλλά και σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών πως δεν μπορούμε να μιλάμε για έξοδο από την κρίση αν δεν υπάρχει ονομαστική μείωση του χρέους κατά 15% με 20%, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα συντελεστεί ποτέ η απόσβεσή του.
Επί της ουσίας, ο κ. Φίλης τάσσεται κατά της γαλλικής πρότασης περί ρήτρας ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και η οποία ορίζει πως η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών θα καθορίζει την αποπληρωμή του χρέους. Επίσης, εντός της Επιτροπής, αναρωτήθηκε αν το σύνολο πολιτικής ηγεσίας αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα στην πορεία μετά το μνημόνιο με πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.
Τόνισε δε πως η χώρα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν υπάρξει σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, όπως επίσης και μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η τελευταία παρατήρηση δεν βρίσκεται εκτός κυβερνητικής γραμμής, αφού από επίσημα κυβερνητικά χείλη έχουν ακουστεί ανάλογες δηλώσεις και διαπραγματευτικές στοχεύσεις που προσκρούουν στις απαιτήσεις των πιστωτών.
Πάρα ταύτα, εντύπωση προκαλεί η συγκυρία που επέλεξε ο κ. Φίλης για να προβάλλει τις ενστάσεις του, με δεδομένο πως το μείγμα της συμφωνίας για τη μετάβαση στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή είναι εδώ και αρκετές εβδομάδες γνωστό.