Κριτική και συστάσεις προς την κυβέρνηση απηύθυνε ο Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αμφισβητώντας επί της ουσίας το κυβερνητικό αφήγημα.
Κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο πρώην υπουργός Παιδείας άνοιξε με κριτική διάθεση το ζήτημα των πλειστηριασμών. «Η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει σοβαρά το θέμα της οριζόντιας νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας με βάση την αντικειμενική αξία και να μην αρκεστεί στη συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες» είπε και πρόσθεσε πως η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των τραπεζών επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όρια και αδιέξοδα «σε αυτή την ονομαζόμενη συμφωνία κυρίων».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Φίλη, οι στόχοι που έχουν θέσει οι τραπεζίτες για το 2018 και 2019, σε συνεργασία με το SSM, οδηγούν σε πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς. «Ο καθένας καταλαβαίνει πως από ένα σημείο και μετά αυτοί δεν θα αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές ή μπαταξήδες με βίλες 1,5 εκατ. ευρώ και πισίνες, αλλά φτωχό κόσμο και απλούς ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση» είπε, επικρίνοντας εμμέσως τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Προέτρεψε δε την κυβέρνηση να ρυθμίσει πέρα από την οριζόντια προστασία και τη μη διενέργεια των πλειστηριασμών στην εμπορική, αλλά στην αντικειμενική αξία. «Η δυνατότητα του δανειολήπτη να πάρει το σπίτι του στην τιμή που θα το εξαγόραζε το fund ή ο μειοδότης, με δεδομένο ότι πλέον είναι γνωστά και συγκεντρωμένα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών», ήταν η επόμενη πρόταση του κ. Φίλη, ο οποίος παρέθεσε το παράδειγμα της ιρλανδικής bad bank, ΝΑΜΑ, ως ένα υπόδειγμα διαχείρισης του εν λόγω προβλήματος. «Μια τέτοια δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια που έχουν περισσέψει από το τρίτο μνημόνιο» κατέληξε.