Φιέστα… κι άσ’ τα, αρχιστράτηγε της καταστροφής

Φιέστα… κι άσ’ τα, αρχιστράτηγε της καταστροφής

Μέσα από εγχειρίδιο του Μητσοτάκη η επικοινωνιακή στρατηγική Φλώρου, που αντεπιτίθεται με σκηνοθετημένα βίντεο

Μπορεί το ΓΕΕΘΑ να κρύβεται εδώ και εβδοµάδες πίσω από το ΓΕΣ για τις εγκληµατικές παλινωδίες στη βύθιση του Στεφανοβικείου, όµως ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ακολουθεί µε συνέπεια µια επικοινωνιακή στρατηγική που µοιάζει βγαλµένη από εγχειρίδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη: αποστασιοποιείται από τα δύσκολα και «αντεπιτίθεται» µε κατασκευασµένες φιέστες.

Τέτοια ήταν και η φιέστα των ελικοπτέρων που διοργάνωσε και δηµοσίευσε στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης σηµειώνοντας µε νόηµα τη φράση «όταν πρέπει, όπως πρέπει».

Η φιέστα τελικά προκάλεσε περισσότερα ερωτήµατα, αφού αποτύπωσε σε βίντεο τόσο την εργαλειοποίηση των αµυντικών µέσων της χώρας σε επιδείξεις που πόρρω απέχουν από στρατιωτικές ασκήσεις, όπως είναι η άσκηση «Πέλεκυς 1», όσο και την απουσία σηµαντικών πτητικών µέσων από τις –πράγµατι– εντυπωσιακές εικόνες του ελληνικού «Αποκάλυψη τώρα!».

Τι προκύπτει από το βίντεο

Ο στρατηγός Φλώρος δηµοσίευσε βίντεο που απεικόνιζε δεκάδες ελικόπτερα διάφορων τύπων να απογειώνονται ταυτόχρονα από αεροπορική πίστα, να κινούνται σε σχηµατισµό και τελικά να προσγειώνονται στο ίδιο σηµείο. Σύµφωνα µε τον Α/ΓΕΕΘΑ, οι εικόνες είναι µέρος της άσκησης «Πέλεκυς», ενώ σε ανάρτησή του το ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι «στην υπόψη άσκηση δεν έλαβαν µέρος τα ελικόπτερα που βρίσκονται ανεπτυγµένα σε αποστολές σε όλη την επικράτεια». ∆εκάδες ΜΜΕ έσπευσαν να «µεταφράσουν» την ανάρτηση ως απάντηση στα δηµοσιεύµατα για το Στεφανοβίκειο.

Αποτελεί σίγουρα πρωτοτυπία το γεγονός ότι η ανακοίνωση της στρατιωτικής άσκησης έγινε χωρίς να αναφέρεται ούτε ο τόπος πραγµατοποίησής της ούτε ο σκοπός της ούτε οι δυνάµεις που συµµετείχαν. Το µόνο που αναφέρεται ρητά είναι οι δυνάµεις που… δεν συµµετείχαν.

Το µεγάλο σµήνος των ελικοπτέρων που φαίνονται στο βίντεο του στρατηγού Φλώρου αποτελείται από ελικόπτερα Apache, Kiowa και Huey, ενώ στην υποτιθέµενη άσκηση υπάρχει µόλις µία σκηνή. Απογείωση, πτήση πάνω από αεροπορική βάση και προσγείωση στο ίδιο σηµείο.

Οι εικόνες όµως προκαλούν κι άλλα ερωτήµατα σε σχέση µε τα διαθέσιµα πτητικά µέσα. Συγκεκριµένα, στο βίντεο φαίνεται να συµµετέχουν µόνο 15 από τα συνολικά 28 Apache που θεωρητικά έχει στη διάθεσή της η χώρα, ενώ από τα 70 Kiowa που είχαν παρουσιαστεί το 2019, στο βίντεο κάνουν την εµφάνισή τους µόνο δέκα. Μικρός είναι επίσης ο αριθµός των Huey που φαίνεται να συµµετέχουν στην υποτιθέµενη άσκηση του ΓΕΕΘΑ. Συνολικά η «απάντηση» του ΓΕΕΘΑ στις τεράστιες αποκαλύψεις για την καταστροφή στο Στεφανοβίκειο φαίνεται να δίνεται στο βίντεο από µόλις 35-40 ελικόπτερα.

Ηχηρές απουσίες

Πού είναι λοιπόν τα υπόλοιπα Apache, Kiowa και Huey; Πόσα από αυτά έχουν σταθµεύσει στις βάσεις της Αλεξάνδρειας Ηµαθίας και στα Μέγαρα και πόσα παραµένουν κατεστραµµένα; Πόσα έχουν χαθεί οριστικά από την εισροή υδάτων και την παραµονή τους επί εβδοµάδες κάτω από την επιφάνεια της λίµνης και πόσα µπορούν να επισκευαστούν;

Στρατιωτικές πηγές σηµειώνουν ότι συνήθως τέτοιες ασκήσεις ετοιµότητας αφορούν περισσότερο την προετοιµασία των ελικοπτέρων σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, ώστε να απογειωθούν όσο το δυνατόν συντοµότερα µε πλήρη οπλισµό και µεταφέροντας ανθρώπινο δυναµικό και να εµπλακούν σε πεδία µαχών. Από το σχετικό ρεπορτάζ δεν προκύπτει η ύπαρξη κανενός «σεναρίου» απλής απογείωσης και προσγείωσης σε πίστα.

Εκτός κι αν το πραγµατικό σενάριο της άσκησης «Πέλεκυς» δεν είναι η προετοιµασία των στρατιωτικών µας δυνάµεων, αλλά η διάσωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον βάλτο του Στεφανοβικείου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θλιβερό να αναγκάζεται η κοινή γνώµη να µετρά ελικόπτερα σε προπαγανδιστικά βιντεάκια προκειµένου να καταλάβει αν και πόσα από αυτά έχουν αποσυρθεί, να συγκρίνει τους αριθµούς µε τις τελευταίες αγορές εξοπλιστικών και να αναζητά πληροφορίες για το τι προβλέπουν οι ασκήσεις.

Μια ειλικρινής απάντηση από πλευράς ΓΕΕΘΑ για το τι έχει συµβεί στο Στεφανοβίκειο χωρίς υπεκφυγές, ψέµατα και παλινωδίες και φυσικά µε σεβασµό στο στρατιωτικό απόρρητο θα µπορούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

«Σε έναν οργανισµό 150.000 ανθρώπων µε χιλιάδες κινήσεις καθηµερινά στη θάλασσα, στον αέρα και στο έδαφος µπορούν να υπάρξουν και αρνητικές εξελίξεις. Είναι ο νόµος των πιθανοτήτων. Είναι καλύτερο να βγεις και να πεις την αλήθεια, ακριβώς τι συνέβη και όχι να κάτσεις να κάνεις ολόκληρη επιχείρηση διάψευσης ή δηµιουργίας άλλων εντυπώσεων για άλλους λόγους. Είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και είναι αρνητικό το αποτύπωµα που βγάζει προς τα έξω» τονίζει στο Documento ο επίτιµος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Γεώργιος Καµπάς.

Η επιλογή όµως να απαντά µε σκηνοθετηµένα βίντεο και χωρίς στοιχεία το µόνο που κάνει είναι να συντηρεί την πεποίθηση εντός και εκτός στρατεύµατος ότι η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ χαρακτηρίζεται από έλλειψη ειλικρίνειας.

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
«Επιχειρούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες»

Σε δήλωσή του στο Documento ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια, αναφέρει: «Αναμένουμε απαντήσεις για τα αίτια, την έκταση και το κόστος των ζημιών στο στρατόπεδο του Στεφανοβικείου. Με άλλοθι το στρατιωτικό απόρρητο, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Από περιοχή μεγάλης στρατιωτικής σημασίας η Μαγνησία είδε να εκκενώνονται εν καιρώ ειρήνης οι κρίσιμες στρατιωτικές βάσεις λόγω φυσικών καταστροφών και της ανικανότητας της κυβέρνησης να προλάβει ή να περιορίσει της ζημιές. Εξίσου σκιώδης ο τρόπος με τον οποίο απομακρύνθηκαν τα ελικόπτερα και μεταφέρθηκαν σε άλλη βάση.

Οι ζημιές σε στρατιωτικό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και μηχανήματα της βάσης στο Στεφανοβίκειο υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ ενδεχόμενη μεταφορά της 1ης ΤΑΞΑΣ θα εκτοξεύσει το κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο».

Documento Newsletter