Όπως σε όλες τις κρίσεις που παρουσιάστηκαν επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, έτσι και τώρα με το κρασάρισμα της Τράπεζας Θεμάτων ακολουθείται η ίδια μανιέρα διαχείρισης. Η διάχυση της ευθύνης και ο εξωγενής παράγοντας είναι οι βασικοί άξονες της επικοινωνιακής πολιτικής που ακολουθείται, με τα συστημικά Μέσα να παριστάνουν τους τηλε-σωματοφύλακες μη και κανένας κατηγορήσει για πολιτική ανεπάρκεια ή ανικανότητα τα αρμόδια «γαλάζια» στελέχη.
Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος ΙΕΠ μετά το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων: Δεν είχαμε συζητήσει την ενίσχυση του συστήματος προστασίας
Στο τραγελαφικό παράδειγμα της Τράπεζας Θεμάτων φταίνε «Ρώσοι χάκερς», οι ασύμμετρες απειλές του διαδικτύου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ ουδεμία ευθύνη φέρει η Νίκη Κεραμέως, η οποία απάντησε: «Θεσμικά μη με ρωτάτε, δεν είμαι υπουργός όπως ξέρετε, και το λέω για να μην παρεξηγηθώ». Οπότε, ποιο το νόημα να ρωτήσει κανείς την υποψήφια βουλευτή που πριν πέντε μέρες και για τέσσερα χρόνια ζέσταινε την καρέκλα της υπουργού Παιδείας γιατί δεν υπήρχε «plan b»…
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκφραστές του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη κάνουν τις πολιτικές πάπιες μπροστά σε κάποιο τεχνολογικό φιάσκο. Το ίδιο είχε συμβεί τον Νοέμβριο του 2022 όταν κατέρρευσε το taxis μετά από κυβερνοεπίθεση. Το ίδιο έγινε και όταν κατέρρευσε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τους γιατρούς να αδυνατούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα ακόμα και για έκτακτα περιστατικά που έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα. Το ίδιο συμβαίνει και με το νέο κρούσμα ανεπάρκειας που παρατηρείται σε χρόνο ενεστώτα με τις αιτήσεις για τον «Κοινωνικό Τουρισμό 2023» επειδή έπεσε πάλι η πλατφόρμα gov.gr.
Άραγε, για αυτά τα ελλείμματα ασφαλείας και προετοιμασίας των συστημάτων ποιος ευθύνεται; Ήταν και τότε «Ρώσοι χάκερς», όπως θα έλεγε ο Τάσος Τέλογλου; Ή μήπως η κυβέρνηση που έπαιζε στα δάχτυλα το Predator αποδείχτηκε ένα σύνολο πολιτικών κατσαπλιάδων που δρομολόγησε έναν κουτσό, ανεπαρκή και απροστάτευτο από κακόβουλες ενέργειες ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους;