Φιάσκο στην Υδρα: «Οι ελληνικές Αρχές μας άφησαν να φύγουμε ανενόχλητους», λέει ο ολιγάρχης από το Καζακστάν

Φιάσκο στην Υδρα: «Οι ελληνικές Αρχές μας άφησαν να φύγουμε ανενόχλητους», λέει ο ολιγάρχης από το Καζακστάν

Ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ολιγάρχης από το Καζακστάν, ο οποίος μίσθωσε την πολυτελή θαλαμηγό, τοποθετήθηκε σχετικά με την φωτιά στο πευκόδασος στην Υδρα που φέρεται να ξεκίνησε από πυροτεχνήματα που έριξαν από τη «Περσεφόνη1», επιβεβαιώνοντας ότι οι ελληνικές Αρχές άφησαν τους Καζάκους ολιγάρχες να φύγουν χωρίς να δώσουν επίσημη κατάθεση.

Συγκεκριμένα, σε σχετική δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στο Forbes Καζακστάν, ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν ανέφερε: «Πριν από την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μίλησαν μαζί μας εκπρόσωποι των ελληνικών Αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον εμού ή των καλεσμένων μου σε σχέση με το εν λόγω περιστατικό. Έτσι, συνεχίσαμε να ακολουθούμε τα προκαθορισμένα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι επισκέπτες έχουν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης Ιουνίου 2024».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ήταν πλήρης έκπληξη για εμάς να μάθουμε για τις κατηγορίες που ακολούθησαν στον Τύπο μετά την επιστροφή μας και αρνούμαι κατηγορηματικά κάθε αδίκημα. Ούτε εγώ, ούτε οι φιλοξενούμενοί μου, έκανα κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που είχαν θεσπιστεί στο γιοτ. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζήτησαν από το πλήρωμα του σκάφους ή άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Τηρούμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ακολουθούμε αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους. Δεδομένης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω ή να κάνουμε εικασίες».

Η δήλωση του Καζάκου

«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ελληνικό νησί της Ύδρας.

Για λόγους σαφήνειας, ναύλωσα το σκάφος “Persephoni I” για την περίοδο από τις 12:00 (μεσημέρι) 15 Ιουνίου 2024 έως τις 12:00, 22 Ιουνίου 2024, για να οργανώσω μια κρουαζιέρα για εμένα και τους καλεσμένους μου στα νησιά της Ελλάδας. Πριν από την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μίλησαν μαζί μας εκπρόσωποι των ελληνικών Αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον εμού ή των καλεσμένων μου σε σχέση με το εν λόγω περιστατικό. Έτσι, συνεχίσαμε να ακολουθούμε τα προκαθορισμένα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι επισκέπτες έχουν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης Ιουνίου 2024.

Ήταν πλήρης έκπληξη για εμάς να μάθουμε για τις κατηγορίες που ακολούθησαν στον Τύπο μετά την επιστροφή μας και αρνούμαι κατηγορηματικά κάθε αδίκημα. Ούτε εγώ, ούτε οι φιλοξενούμενοί μου, έκανα κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που είχαν θεσπιστεί στο γιοτ. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζήτησαν από το πλήρωμα του σκάφους ή άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Τηρούμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ακολουθούμε αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους. Δεδομένης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω ή να κάνουμε εικασίες».

H κατάθεση «καίει» τους ολιγάρχες από το Καζακστάν

Στην κατάθεση που δόθηκε λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, φαίνεται ότι οι ολιγάρχες που είχαν νοικιάσει την πολυτελή θαλαμηγό «Περσεφόνη» (και στη συνέχεια έφυγαν από τη χώρα χωρίς να δώσουν επίσημη κατάθεση), βρίσκονταν στην ακτή και όχι πάνω στο σκάφος, σύμφωνα με το ieidiseis.gr.

Περιγράφοντας τα όσα είδε το βράδυ της Παρασκευής, ο κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους ανέφερε ότι είδε φουσκωτό σκάφος να πραγματοποιεί τουλάχιστον τρεις φορές τη διαδρομή από την ακτή στην «Περσεφόνη», ενώ φέρεται να είδε το ξεφόρτωμα αποσκευών από το φουσκωτό προς τη θαλαμηγό.

Τα όσα περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας οδηγούν τις Αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο οι ολιγάρχες να βρίσκονταν στην ακτή και να έγινε από εκεί η χρήση των βεγγαλικών που προκάλεσαν τη φωτιά και όχι πάνω στο σκάφος.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης τόνισε στην κατάθεσή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι δεν είδε εκτόξευση βεγγαλικών από τη θαλαμηγό προς την ακτή, αλλά το ότι άκουσε κρότους που έμοιαζαν με πυροτεχνήματα.

Οι αντιφατικές εκθέσεις της Πυροσβεστικής

Σε πλήρη αντίθεση έρχονται οι δύο εκθέσεις της Πυροσβεστικής για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Ύδρα, οι οποίες συντάχθηκαν με διαφορά λίγων ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη από αυτές, οι Πυροσβέστες ανέφεραν ότι δεν εντόπισαν «υπολείμματα στο χώρο της πυρκαγιάς» από βεγγαλικά ή κροτίδες. Αντίθετα στην αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) στην παραλία κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς, εντοπίστηκαν ίχνη από κροτίδες. Κάτι που ίσως σημαίνει ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από την παραλία και όχι από βεγγαλικά που εκτοξεύτηκαν από το πολυτελές γιοτ.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι μήπως οι ολιγάρχες από το Καζακστάν που είχαν μισθώσει το πολυτελές γιοτ ή κάποιοι από το πλήρωμα αποβιβάστηκαν στην παραλία και πέταξαν κροτίδες ή κάποιου είδους βεγγαλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, μία εκ των 8 ολιγαρχών από το Καζακστάν στους οποίους ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό είχε γενέθλια στις 25 Ιουνίου. Δεν αποκλείεται λοιπόν τα βεγγαλικά και οι κροτίδες να συνδέονται με αυτό το γεγονός, κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί από τις αρχές. Αν και η διαφυγή των 8 κατηγορούμενων στο εξωτερικό χωρίς να δώσουν επίσημες καταθέσεις κάνει τις έρευνες ακόμη πιο δύσκολες.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr,οι Πυροσβέστες που πραγματοποίησαν την πρώτη αυτοψία στο χώρο της πυρκαγιάς δεν εντόπισαν ούτε ηλεκτροφόρα καλώδια του ΑΔΜΗΕ που θα μπορούσαν να χουν προκαλέσει ανάφλεξη λόγω βλάβης, αλλά ούτε και υπολείμματα από βεγγαλικά ή κάποια κροτίδα. Ωστόσο, ως αιτία της πυρκαγιάς ανέφερε τη ρίψη κροτίδας ή βεγγαλικού ή άλλου αντικειμένου από το πολυτελές γιοτ που «προκάλεσε λάμψη ή κρότο». Δίχως να έχουν εντοπίσει , υπολείμματα στο χώρο της πυρκαγιάς, όπως επισημαίνεται.

Διαβάστε επίσης:

ΣτΕ: Νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τον μοναδικό «Προσωπικό Αριθμό» των πολιτών

Καλαμάτα: Τυμβωρύχοι έκλεψαν χρυσά δόντια και βαλβίδα καρδιάς από νεκρή

Θεσσαλονίκη: Ο μαθητής που άγγιξε το 20άρι στις Πανελλαδικές – Τι ζήτησε πριν από τις εξετάσεις (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter