Φιάσκο Δένδια με τους ΕΠΟΠ: Ελάχιστοι δήλωσαν συμμετοχή στην προκήρυξη 2025

Φιάσκο Δένδια με τους ΕΠΟΠ: Ελάχιστοι δήλωσαν συμμετοχή στην προκήρυξη 2025
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Όταν το 2021 η τότε ηγεσία του υπουργείου Άμυνας διαφήμιζε τον θεσμό των ΕΠΟΠ ως «λύση» για τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων, κανείς δεν περίμενε ότι τέσσερα χρόνια αργότερα το εγχείρημα θα είχε καταρρεύσει με πάταγο. Το 2025, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: η συμμετοχή στον διαγωνισμό για Επαγγελματίες Οπλίτες βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, αποκαλύπτοντας την πλήρη αποτυχία ενός θεσμού που σχεδιάστηκε πρόχειρα, χωρίς όραμα και κυρίως χωρίς σεβασμό στους ανθρώπους που καλούνται να υπηρετήσουν.

Η «Ατζέντα 2030» του Νίκου Δένδια, στην οποία εντάσσεται και το μοντέλο αναδιοργάνωσης του προσωπικού, δεν πείθει ούτε τους νέους, ούτε τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κοινωνία απομακρύνεται, η εμπιστοσύνη καταρρέει και το ΥΠΕΘΑ, αντί να δώσει απαντήσεις, επιμένει σε επικοινωνιακές φούσκες.

Το 2021, οι Ένοπλες Δυνάμεις έμοιαζαν να διατηρούν μια ισχυρή δυναμική προσέλκυσης νέων: 40.500 υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση για να καταταγούν ως ΕΠΟΠ. Συγκεκριμένα΅

  • 19.500 αιτήσεις για 1.000 θέσεις στον Στρατό Ξηράς,
  • 14.000 για 280 θέσεις στην Πολεμική Αεροπορία
  • 7.000 για 300 θέσεις στο Πολεμικό Ναυτικό

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2025, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Οι αριθμοί που ανακοίνωσε σήμερα το ΓΕΕΘΑ  μιλούν μόνοι τους:

  • 3746 αιτήσεις για 1100 θέσεις στον Στρατό Ξηράς
  • 922 αιτήσεις για 600 θέσεις στο Πολεμικό Ναυτικό
  • 2462 αιτήσεις για 250 θέσεις στην Πολεμική Αεροπορία
  •  402 αιτήσεις για 50 θέσεις στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής

Η πτώση είναι τεράστια. Και δεν εξηγείται με δημογραφικά ή ευκαιριακά αίτια. Είναι καθαρό σημάδι αποστροφής της κοινωνίας – και κυρίως της νεολαίας – απέναντι σε έναν θεσμό που έχει απαξιωθεί πλήρως.

Η ΠΟΕΣ είχε προειδοποιήσει – κανείς δεν άκουσε

Από το 2024, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) είχε διατυπώσει σοβαρότατους προβληματισμούς για τη «νέα μορφή» του Σώματος των ΕΠΟΠ, όπως αυτή περιγραφόταν στους Οδικούς Χάρτες που εντάσσονται στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».

«Τι είναι το Σώμα των ΕΠΟΠ που προβλέπουν οι Οδικοί Χάρτες αλλά ουδεμία αναφορά υφίσταται σε αυτό; Άραγε, στο πλαίσιο της σύνδεσης με την αγορά εργασίας, μπορείτε να ενημερώσετε τους ΕΠΟΠ που προορίζετε να απολυθούν με μη υπηρεσιακά κριτήρια, με ποια ειδίκευση και προϋπηρεσία θα μπορέσουν να εργαστούν ιδιωτικά; Ως χειριστές ή συντηρητές σε άρματα μάχης;» ρωτούσε ρητορικά η ΠΟΕΣ – χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση.

Η ανησυχία τους δικαιώθηκε. Το πλαίσιο ήταν πρόχειρο, ασαφές και βαθιά αναποτελεσματικό.

Η κοινωνία και οι στρατιωτικοί αποστασιοποιούνται

Η ΠΟΕΣ είχε ήδη επισημάνει ότι οι αλλαγές που επιβάλλονται είναι τόσο εκτεταμένες και άνωθεν σχεδιασμένες, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ουσιαστικού διαλόγου. Η αποστροφή προς το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν αφορά μόνο την κοινωνία αλλά και τα ίδια τα στελέχη.

«Οι στρατιωτικοί δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να υποστηρίζουν μέτρα που δεν συνάδουν με τα συμφέροντά τους ή που οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση του επαγγελματικού και οικονομικού τους στάτους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Η «Ατζέντα 2030» του Νίκου Δένδια οδηγεί σε αδιέξοδο

Ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υλοποιεί μεθοδικά το σχέδιο που εντάσσεται στην περιβόητη «Ατζέντα 2030». Ένα σχέδιο που παρουσιάζεται ως «μεταρρύθμιση» αλλά στην πράξη συνεπάγεται περικοπές, επισφαλείς σχέσεις εργασίας, ασαφείς σταδιοδρομίες και διαρκή ανασφάλεια.

Η κατάρρευση του διαγωνισμού ΕΠΟΠ του 2025 είναι το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Οι ΕΠΟΠ παρουσιάστηκαν ως λύση για τη στελέχωση, αλλά  χωρίς σαφές επαγγελματικό μέλλον, χωρίς αναγνώριση. Το αποτέλεσμα; Οι νέοι δεν ανταποκρίνονται. Δεν πείθονται. Δεν θέλουν.

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Πρωτοφανής τιμωρία δύο συνδικαλιστών επειδή κατάγγειλαν ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της Περιφέρειας

Παγκράτι: Πώς το ασθενοφόρο έπεσε στην κολώνα και χτύπησε πεζούς – 5 τραυματίες (Photos – Video)

Εικοσάχρονος οδηγός συνελήφθη στην Υμηττού: Έτρεχε με 200χλμ/ώρα

Ετικέτες

Documento Newsletter