Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Βλέμματα στους ανθρώπους και στην Ιστορία

Το Docville σταχυολογεί τις ελληνικές δημιουργίες που ξεχωρίζουν στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο συνεχίζεται έως τις 4 Ιουλίου. 

Είναι η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (www.filmfestival.gr) που πραγματοποιείται και σε φυσικούς χώρους μετά την παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας. Ενενήντα δύο ταινίες παρουσιάζονται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και σε επτά ακόμη θερινούς κινηματογράφους της πόλης, ενώ 142 ταινίες μπορούμε να δούμε από το σπίτι μας. Τρία είναι τα διαγωνιστικά τμήματα: Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους, Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers, Διεθνές Διαγωνιστικό – Film Forward. Το Docville ξεχωρίζει τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που διηγούνται ανθρώπινες ιστορίες, συνθέτουν κομμάτια της ιστορικής/συλλογικής μνήμης, φωτίζουν τους κοινωνικούς αγώνες: η δίκη της Χρυσής Αυγής, τα αρχαία της Βενιζέλου, οι γυναίκες του ΔΣΕ, το εθνικό σύστημα υγείας και τα όρια της ελεύθερης αγοράς.

Κοινωνία και κινήματα
Αόρατοι (Μαριάννα Κακαουνάκη)

Ο Εμπουμπεκίρ και η Γκόνζα κατηγορούνται στην Τουρκία για τρομοκρατία. Υστερα από τρία χρόνια κυνηγημένοι καταφέρνουν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα. Είναι πλέον ελεύθεροι, αλλά πρέπει να μάθουν να ζουν με μια αβάσταχτη απώλεια. Ο Αχμέτ, που ήταν γιατρός, περνά τις μέρες του σε μυστική τοποθεσία μαζί με άλλους Τούρκους που αναγκάστηκαν επίσης να αυτοεξοριστούν. Ομως όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει η επιθυμία του να μη ζει πια ως φυγάς αλλά να ενταχτεί στη χώρα που τον φιλοξενεί. Οι «Αόρατοι» είναι μια ταινία για την τουρκική κοινότητα που διώκεται. Τα μέλη της πλέον διηγούνται την ιστορία τους.

INF0

1/7, 21.15, John Cassavetes Open Air

Χρυσή Αυγή, υπόθεση όλων μας  (Ανζελίκ Κουρούνη)

Το μοναδικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στην Ελλάδα με θέμα τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η ταινία επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα αλλά και στον αγώνα της πολιτικής αγωγής μέσα και έξω από το δικαστήριο. Ποια μπορεί να είναι η αντίσταση στην άκρα Δεξιά, στον φασισμό και τον ναζισμό; Μπορεί η δημοκρατία να απαλλαγεί οριστικά από αυτές τις λαίλαπες χωρίς να ποδοπατήσει τις αρχές της; Εντέλει πώς πρέπει να αντισταθούμε;

INF0

30/6, 21.15, Ναταλί

Παρόντες  (Γιώργος Αυγερόπουλος)

Προτού προλάβει να επουλώσει τις πληγές της δεκαετούς οικονομικής τραγωδίας η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας. Οι πρωταγωνιστές της διαχείρισης της πανδημίας μπλέκονται με τις ιστορίες των αφανών ηρώων της. Πολιτικές αποφάσεις και παρασκηνιακοί χειρισμοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αντιπαρατίθενται με τις μάχες όσων σηκώνουν το βάρος των επιπτώσεων της νέας κρίσης. Μέσα από την ελληνική περίπτωση ο Γιώργος Αυγερόπουλος αναδεικνύει την παγκόσμια δημόσια συζήτηση που ήδη έχει ξεκινήσει: η οικονομία της ελεύθερης αγοράς έδειξε τα όριά της και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι επειγόντως αναγκαίο.

INF0

Εως 4/7, online

Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ. (Εύα Στεφανή)

Η Δήμητρα είναι εργαζόμενη στον χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων Εργαζομένων στο Σεξ Ελλάδας. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια ενός από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο της Δήμητρας στη διάρκεια δώδεκα χρόνων. Ταυτόχρονα η κάμερα καταγράφει όψεις της πόλης που αλλάζει, σημαδεμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζοντας τη Δήμητρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπά μας για το σεξ, τη γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

INF0

Εως 4/7, online

Έγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου  (Χριστίνα Σιγανίδου)

Ο φακός παρακολουθεί το έργο της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης, μια πρωτοβουλία η οποία αντιτίθεται στην απόσπαση των αρχαιοτήτων που ανασκάφηκαν στον σταθμό Βενιζέλου κατά τις εργασίες του μετρό. Καλύπτει τους 15 μήνες από τη γέννηση της κίνησης μέχρι τα Χριστούγεννα του 2020.

INF0

Εως 4/7, online

Ιστορία
Καινούργιος ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (Γιάννης Ξύδας, Τάσος Κωνσταντόπουλος)

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945 ξεκινάει η περίοδος της «λευκής τρομοκρατίας». Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης καθώς και οι οικογένειές τους καταδιώκονται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί σπιτιών, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό, εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό, συγκροτώντας ομάδες οι οποίες θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Στο ντοκιμαντέρ οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται την ιστορία τους.

INF0

Εως 4/7, online

Μια ιστορία με 14 λέξεις (Ειρήνη Στείρου)

Μια προσωπική μαρτυρία βίαιης ενηλικίωσης ενός νησιώτη πρόσφυγα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μέσα από τα μάτια της κινηματογραφίστριας εγγονής του. Ο Νικόλαος Πλάκας εγκαταλείπει λόγω ανέχειας το νησί της Ικαρίας το 1942 με προορισμό τη βόρεια Αφρική για να πολεμήσει ενάντια στις δυνάμεις του Αξονα. Μετά το τέλος των μαχών φυλακίζεται στα «σύρματα», στρατόπεδα συγκέντρωσης μες στην έρημο, λόγω των αντιμοναρχικών του πεποιθήσεων. Η ταινία είναι η πειραματική επεξεργασία ενός οικιακού βίντεο όπου η προσωπική μαρτυρία διακόπτεται απότομα από τα υπόλοιπα επίπεδα εγγραφής της ίδιας κασέτας και από παρεμβολές εικόνων/ήχων αρχείου.

INF0

Εως 4/7, online

Οι μη χαμένες πατρίδες (Ευτυχία Φράγκου)

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ιστορία δώδεκα Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που έζησαν τα Σεπτεμβριανά του 1955, το μόνο πογκρόμ τέτοιας έκτασης που πραγματοποιήθηκε στη σύγχρονη ιστορία όχι εν καιρώ πολέμου αλλά εν καιρώ ειρήνης. Με μοντάζ γρήγορου ρυθμού και animated κείμενα επί της οθόνης ο θεατής μεταφέρεται σε ένα νοητό τραπέζι, όπου όλοι μαζί χωρίς να γνωρίζονται συνομιλούν απαντώντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο. Ενας εξ αυτών επιστρέφει στο σπίτι του ύστερα από 46 χρόνια με τον εγγονό του. Γιατί τέλος δεν υπάρχει.

INF0

Εως 4/7, online

Κείμενον επί βράχου (Σπύρος Καββαδίας)

Μια περιπλάνηση στην ιστορία του Λαζαρέτου, της έρημης βραχονησίδας κοντά στην πόλη της Κέρκυρας που λειτούργησε επί αιώνες ως λοιμοκαθαρτήριο και τόπος εκτέλεσης πολιτικών κρατουμένων στον Εμφύλιο. Θραυσματικές μαρτυρίες και πρωτότυπες πηγές που συνδέονται αντιστικτικά ή συνομιλούν η μια με την άλλη σκιαγραφούν την ταυτότητα του τόπου.

INF0

Εως 4/7, online

Ψωμί και μια κουβέρτα (Δημήτρης Γκρίντζος)

Είναι Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1943 και τα Καλάβρυτα καίγονται από τον στρατό κατοχής της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ ολόκληρος ο αντρικός πληθυσμός, συγκεντρωμένος σε έναν κοντινό λόφο, αφανίζεται από τα πυρά. Αυτό το έγκλημα πολέμου έμεινε στην Ιστορία, μαζί με τη σφαγή της Μεραρχίας Ακουι, ως η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Τρεις άντρες που έζησαν αυτά τα γεγονότα ως παιδιά, κλειδωμένοι με τα υπόλοιπα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους στο δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων, θυμούνται αυτή την τραυματική εμπειρία.

INF0

Εως 4/7, online

LGBTQI κοινότητα
Με ένα τακούνι (Νικόλ Αλεξανδροπούλου)

Η ταινία αποτελεί επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Συν γυναιξί», παραγωγής της ΕΡΤ, και ερευνά τη ζωή της Αννας Κουρουπού, μιας τρανς γυναίκας και εργάτριας του σεξ, καταγράφοντας μοναδικές στιγμές με τη μητέρα της. Με αφορμή τη γνωριμία της με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο θα ξετυλιχτεί η ιστορία της ζωής της και όλα όσα την καθόρισαν ως γυναίκα. Παράλληλα, η ίδια και η μητέρα της προχωρούν σε μια εξομολόγηση ψυχής στη Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

INF0

Εως 4/7, online

Οι πικροδάφνες (Πάολα Ρεβενιώτη)

Η Πάολα, η Μπέττυ και η Εύα είναι τρεις τρανς γυναίκες που πρωτοσυναντήθηκαν στους δρόμους της Αθήνας της δεκαετίας του 1970. Στις «Πικροδάφνες» επιστρέφουν ξανά σε μια νυχτερινή βόλτα στους δρόμους εκείνους της πόλης όπου από νεαρή ηλικία βιοπορίστηκαν ως σεξεργάτριες, στα μέρη όπου αντιμετώπισαν τη βία του κράτους και της αστυνομίας, στα σημεία όπου αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους, γλέντησαν τη ζωή, χάρηκαν τον έρωτα και δοξάστηκαν. Γεμάτη χιούμορ και περήφανο δυναμισμό, η συζήτηση της Εύας, της Μπέττυς και της Πάολας συνθέτει μια ιστορία της Αθήνας αλλά και μια ιστορία της σεξουαλικότητας της Μεσογείου.

INF0

3/7, 21.00, θερινό «Σταύρος Τορνές»

Προσφυγικό
Μικρή μητέρα (Ανίτα Νβέτσο, Ελένη Κασσίμου)

Η προσωπική –ακόμη και χιουμοριστική– αφήγηση της Ataa, μιας νύφης σε παιδική ηλικία από τη Συρία που τώρα είναι στην Αθήνα, χωρισμένη από τον άντρα και τα παιδιά της, αποφασισμένη να πραγματοποιήσει το όνειρό της να γίνει δικηγόρος. Μια παραγωγή της GlobalGirl Media Greece, μιας συλλογικής ομάδας ακτιβιστών νέων Ελλήνων και προσφύγων/μεταναστριών.

INF0

Εως 4/7, online

Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ (Θωμάς Σίδερης)

Μια ιστορία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2013 στη Συρία και συνεχίζεται ακόμη. Ο ποιητικός λόγος ενός πρόσφυγα που ενηλικιώθηκε στην περιπλάνηση. Το ανθρώπινο ποτάμι των προσφύγων και το ποτάμι-πέρασμα ως άξονας αναφοράς για τα περιπλανώμενα σώματα. Ανυπεράσπιστα σώματα στον χώρο, τυλιγμένα από συρματοπλέγματα, υπό την επιτήρηση αστυνομικών και στρατιωτικών φρουρών και θερμικών καμερών. Πρόσφυγες-νομάδες του χώρου σε απρόσμενες συνθήκες κατοίκησης.

INF0

Εως 4/7, online