Άκρως πολιτικοποιημένο το φετινό φεστιβάλ των Κανών θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο για το θρίαμβο της Ζιστίν Τριέ (η τρίτη γυναίκα που κατακτά τον Χρυσό Φοίνικα) αλλά και για τις δηλώσεις της γαλλίδας σκηνοθέτριας κατά της κυβέρνησης Μακρόν.
Το 76ο φεστιβάλ των Κανών δεν είχε μόνο πολύ δυνατό διαγωνιστικό τμήμα (τουλάχιστον 4-5 οι εξαιρετικές ταινίες που διεκδίκησαν στα ίσα το Χρυσό Φοίνικα) αλλά και έντονο πολιτικό χαρακτήρα που ενισχύθηκε τόσο από τη θεματολογία αρκετών από τις 21 συνολικά διαγωνιζόμενες ταινίες όσο και από τις δηλώσεις την νικήτριας.
Όταν η 45χρονη Ζιστίν Τριέ ανέβηκε να παραλάβει το Χρυσό Φοίνικα από τα χέρια της Τζέιν Φόντα (η αμερικανίδα σταρ με τη σειρά της στάθηκε στο ενθαρρυντικό γεγονός πως επτά γυναίκες φέτος, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, ήταν υποψήφιες για το βαρύτιμο έπαθλο «κάτι που πρέπει να γίνει μονιμότητα κι όχι εξαίρεση» όπως χαρακτηριστικά είπε) δεν περιορίστηκε μόνο στα γνωστά και τετριμμένα ευχαριστήρια λόγια αλλά σχολίασε επικριτικά την γαλλική κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις των Γάλλων. Η Τριέ που χάρη στην «Ανατομία μιας πτώσης» (φωτό) έγινε η τρίτη γυναίκα – και δεύτερη Γαλλίδα – που κερδίζει Χρυσό Φοίνικα μετά από την Τζέιν Κάμπιον για τα «Μαθήματα Πιάνου» του 1993 και την Ζούλια Ντικουρνό το 2021 για το «Titane», δήλωσε ξεκάθαρα την αλληλεγγύη της προς στους διαδηλωτές που αντιδρούν στις αντιλαϊκές αλλαγές του συνταξιοδοτικού προγράμματος και καυτηρίασε την «σοκαριστική άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει τα αιτήματα τους». Στο τέλος της ομιλίας της η Ζιστίν Τριέ καταχειροκροτήθηκε.
Κάτι ανάλογο συνέβη και λίγα λεπτά νωρίτερα με την Μερβέ Ντιζντάρ που απέσπασε το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Ξερά Χόρτα» του σπουδαίου τούρκου δημιουργού Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν. Η ηθοποιός που υποδύεται μια γυναίκα που ερωτεύεται έναν δάσκαλο σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Τουρκίας, αφιέρωσε το βραβείο της «σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ύπαρξης σε αυτόν τον κόσμο και παλεύουν να κρατούν ζωντανή την ελπίδα μέσα τους».
Επίσης, το «The Zone of Interest» του βρετανού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τζόναθαν Γκλέιζερ («Ερωτικό κτήνος», «Γέννηση», «Κάτω από το δέρμα»), η πιο ριζοσπαστική ίσως ταινία του διαγωνισμού καθώς περιγράφει την ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή του διοικητή του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες, απέσπασε το Μέγα Βραβείο του 76ου Φεστιβάλ των Καννών.
Τέλος, η ταινία που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», ήταν το «How to Have Sex» της πρωτοεμφανιζόμενης Βρετανίδας Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, μια ελληνική συμπαραγωγή της Heretic που γυρίστηκε στα Μάλια.
Διαβάστε επίσης:
Φεστιβάλ Καννών – Ο Χρυσός Φοίνικας στην Ζιστίν Τριέ για την «Ανατομία μιας Πτώσης» – Όλα τα βραβεία