Φεστιβάλ Δράμας: Λόγοι δεκάρικοι από τον Ιάσονα Φωτήλα, πήρε την απάντηση του από τον βραβευμένο Γιώργο Φουρτούνη

Φεστιβάλ Δράμας: Λόγοι δεκάρικοι από τον Ιάσονα Φωτήλα, πήρε την απάντηση του από τον βραβευμένο Γιώργο Φουρτούνη

Δύο φορές πήγε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας χωρίς να πει απολύτως τίποτα. Σε αντίθεση με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Γιώργο Φουρτούνη που έκανε μια παρεμβατική ομιλία, τα «έχωσε» σε Φωτήλα και Χριστόπουλο, και καταχειροκροτήθηκε.

Όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας θα παραστεί τόσο στην έναρξη όσο και στη λήξη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, υποθέσαμε ότι για να τον πιάσει τόσο μεγάλη πρεμούρα, δε θέλει απλά να εξιλεωθεί για το φιάσκο με την επιτροπή για την ελληνική υποψηφιότητα για τα Όσκαρ δείχνοντας καλή πίστη, επικοινωνιακή βέβαια, με την παρουσία του αλλά ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις. Όχι γενικώς και αορίστως για το μέλλον του ελληνικού σινεμά, αλλά για το …δια ταύτα, πόσα χρήματα θα έχει στα ταμεία του ο νέος φορέας Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας ΑΕ –Creative Greece SA. Αυτό ήταν και το μεγάλο επίδικο, άλλωστε, και στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ του κ. Φωτήλα και των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του ΣΑΠΟΕ, με τα οποία ο υφυπουργός είχε προγραμματισμένες συναντήσεις μετά το μπάχαλο με τα Όσκαρ. Τα χρήματα και η ποσόστωση μεταξύ επιλεκτικών προγραμμάτων και αυτόματης χρηματοδότησης, η εξασφάλιση ότι θα συνεχίσει ο νέος φορέας το καθήκον που μέχρι τώρα είχε το ΕΚΚ (ενίσχυση, προστασία, ανάδειξη της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης), και άλλα ζητήματα, ακόμα δεν έχουν απαντηθεί.

Αλλά φεύ. Ο κ. Φωτήλας ήλθε, είδε και απήλθε χωρίς ανακοινώσεις, χωρίς νέα, χωρίς είδηση. Τότε γιατί ανέβηκε με άδεια χέρια, και στην τελετή έναρξης-όπου το μόνο που είχε να πει ήταν ότι οι «καλόπιστοι» αντιλαμβάνονται τις τομές και τα εργαλεία που έχουν αναμορφώσει τον κινηματογράφο επί των ημερών της κ. Μενδώνη (!) και ένα τρανταχτό γέλιο ακούστηκε από την Δράμα μέχρι την Αθήνα- αλλά και στην τελετή λήξης; Τι νόμιζε ότι θα κερδίσει με λόγους δεκάρικους; Αν δεν έχεις είδηση δεν κάνεις τόσες πολλές εμφανίσεις ειδικά μετά από στραπάτσο. Στοιχειώδες (επικοινωνιακά) Γουάτσον!  Ίσα ίσα που εάν δεν πήγαινε και στην τελετή λήξης θα γλίτωνε και τα πυρά του σκηνοθέτη Γιώργου Φουρτούνη-πήρε πέντε βραβεία για την ταινία του «MJ», ανάμεσα τους και το σκηνοθεσίας.

Την ώρα που ανέβηκε να παραλάβει το βραβείο του, ο Γιώργος Φουρτούνης, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού είπε «ευτυχώς έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα των Όσκαρ, έχουν αποσυρθεί όλες οι ταινίες και έχει μείνει η ταινία που πραγματικά το θέλει». Από τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ και πλέον διευθύνων σύμβουλος του νέου ενιαίου φορέα. «Ο κ. Χριστόπουλος δεν είναι εδώ αλλά θα του απευθυνθώ. Είναι Κυριακή και γνωρίζουμε ανεπίσημα ότι ο νέος φορέας αποτελείται από τεχνοκράτες. Μπορεί, εάν θέλει, αύριο Δευτέρα να αλλάξει γνώμη». Ούτε γνώμη βέβαια, άλλαξε ο κ. Χριστόπουλος, ούτε τοποθετήθηκαν στο ΔΣ επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου-ανακοινώθηκε και επισήμως σήμερα το μεταβατικό ΔΣ με τέσσερις νομικούς, έναν οικονομολόγο, έναν μηχανολόγο-μηχανικό και ένα στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης επικεφαλής (τον κ. Χριστόπουλο).

Στο τέλος της ομιλίας του καταχειροκροτήθηκε όταν είπε ότι θέλει να αφιερώσει το βραβείο «στους σκηνοθέτες που βρίσκονται εδώ μέσα, στον καθένα που έχει ακούσει την έκφραση να το κάνουμε το ταινιάκι, να το βοηθήσουμε το παιδί. Ταινιάκια είναι τα δευτερότριτα και τριτοτέταρτα services που γυρίζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, που υποβιβάζουν τους καλλιτεχνικούς μας συντελεστές σε καλοπληρωμέα σκλαβάκια και τους παραγωγούς μας σε σερβιτόρους πολυτελείας».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
17/09/2024, 07:00
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter