Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Open Plan 2024–2025 -Υποβολή αιτήσεων για όλα τα εργαστήρια έως τις 3 Νοεμβρίου

Το Open Plan, η δημοφιλής σειρά δημιουργικών εργαστηρίων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που πραγματοποιούνται κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, επιστρέφει φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά! 

Καθιερωμένη για την πολύτιμη δυνατότητα που δίνει στο κοινό να έρθει σε επαφή με ευρύ φάσμα χειροτεχνικών και καλλιτεχνικών πρακτικών και αναγνωρισμένους επαγγελματίες από ξεχωριστούς χώρους, η πλατφόρμα Open Plan μένει και φέτος πιστή στη Μόδα, την Κεραμική και τον Χορό αλλά μας προσκαλεί ν’ ανακαλύψουμε επίσης το μαγικό σύμπαν του Χαρτιού και των ιδιαίτερων τεχνών και τεχνικών του.

Με σταθερό άξονα τη σύνδεση σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και Αρχαίου Δράματος, εμπνεόμαστε φέτος από τον Διόνυσο και τον Απόλλωνα, αρχετυπικές μορφές που εκφράζουν τη δίνη των αντιθέσεων στις πηγές της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στον Φοίβο και τον Βάκχο αναγνωρίζει ο Νίτσε τις τρομερές αντίρροπες δυνάμεις που οδηγούν στη Γέννηση της τραγωδίας. Από τη μια, η απολλώνια αρμονία, το μέτρο, ο λόγος και το κάλλος του ονείρου, από την άλλη, η διονυσιακή μέθη, η έκσταση και η ενστικτώδης παραφορά. Μπορεί να νοηθεί η καλλιτεχνική διαδικασία χωρίς τη σύγκρουση αλλά και την άρρηκτη σχέση τάξης και αναρχίας, μεθόδου και ελευθερίας, δομής και αυθορμητισμού; 

Αντλώντας έμπνευση από το λαμπρό και παντοδύναμο θεϊκό δίδυμο Διονύσου και Απόλλωνα, που συναντάμε σε ανεξάντλητα μυθολογικά επεισόδια και αδιαλείπτως στο Αρχαίο Δράμα, τα εργαστήρια του Open Plan μας καλούν να απελευθερώσουμε τη φαντασία μας και να ανακαλύψουμε σε αναπάντεχες εκφραστικές περιοχές την ένταση και τη χαρά της δημιουργίας. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει το τρίπτυχο Morphés (Μόδα, κεραμική και τέχνες του χαρτιού) και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χορού για εφήβους Ancient Future: Ο Διόνυσος συναντά τον Απόλλωνα.

 

Morphés  

Απόλλωνας και Διόνυσος

Μόδα, Κεραμική, Τέχνες του Χαρτιού 

 Μόδα, κεραμική και τέχνες του χαρτιού θα είναι οι διαφορετικές πτυχές των φετινών Μορφών. Οι τρεις ξεχωριστοί κύκλοι εκπαιδευτικών εργαστηρίων θα υλοποιηθούν αντίστοιχα σε συνεργασία με τον σχεδιαστή μόδας Γιώργο Ελευθεριάδη κι ένα επιτελείο έμπειρων συνεργατών του (Μέτυ Τσουκάτου, Δώρα Μπελεγρίνου, Ελμίνα Νέου, Ελένη Καββαδά), το στούντιο κεραμικής Korkodilos και τον Αλέξανδρο Ντούρα καθώς και τα ΧΑΡΤΙΑ ΠΕΡΡΑΚΗΣ, που μας φιλοξενούν στον χώρο τους καλώντας διακεκριμένους επαγγελματίες να μας μυήσουν στα μυστικά τους: τον Κώστα Μπουντούρη (Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία – Κατασκευή κονσερτίνας), τον Στρατή Ταυλαρίδη (Εισαγωγή στην τέχνη της χαρτοκοπτικής με νυστέρι), τον Δημήτρη Παπάζογλου (σχεδιασμός πολιτιστικής αφίσας) και τον Μανώλη Αγγελάκη (Σπουδή στη μεταξοτυπία: Η αέναη τεχνική).

Ancient Future 

Ο Διόνυσος συναντά τον Απόλλωνα 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χορού για εφήβους

 Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το επιτυχημένο πρόγραμμα Χορού για εφήβους Ancient Future με τίτλο φέτος: Ο Διόνυσος συναντά τον Απόλλωνα. Υπό την καθοδήγηση της Σεσίλ Μικρούτσικου, τo εργαστήριο προσκαλεί εφήβους 14-17 ετών να φτιάξουν τα δικά τους χορευτικά έργα ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της προσωπικής έκφρασης μέσω της κίνησης. Η δημιουργική ομάδα θα εξερευνήσει εκφάνσεις του απολλώνιου και του διονυσιακού στοιχείου στην κινητική έκφραση των νέων ανθρώπων: την αρμονία, την τάξη, τη λογική δομή, τον συγχρονισμό αλλά και την έκσταση, το πάθος, τον αυθορμητισμό, που ξεχειλίζει συνήθως στην ορμητική εποχή της εφηβείας. Στόχος του εργαστηρίου θα είναι ν’ αναζητήσει την ισορροπία που μπορεί να φέρει ο συνδυασμός πειθαρχίας και ελευθερίας, δομημένου σχεδιασμού κι απελευθέρωσης του συναισθήματος στην τέχνη του χορού.

 Τη θεατρολογική πλαισίωση των εργαστηρίων έχει αναλάβει η Έλλη Γαβριήλ, αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συμμετοχή στις δράσεις της πλατφόρμας Οpen Plan είναι δωρεάν. 

Η πλατφόρμα Οpen Plan πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος» του Υπουργείου Πολιτισμού.