Φέσι 10 εκατ. ευρώ!

Φέσι 10 εκατ. ευρώ!

Ιλιγγιώδες το συνολικό ποσό που οφείλουν οι ελληνικές ομάδες σε Ελληνες και ξένους ποδοσφαιριστές

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μόνο αρνητικές πρωτιές σε διεθνές επίπεδο, όπως η χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματικούς λόγους και η βία στους αγωνιστικούς χώρους. Οι ελληνικές ομάδες κάνουν… πρωταθλητισμό και στις οφειλές σε ποδοσφαιριστές, γεγονός που απασχολεί τη FIFA. Εδώ και αρκετούς μήνες η παγκόσμια ομοσπονδία συγκεντρώνει στοιχεία για τα χρέη συλλόγων σε ποδοσφαιριστές και συνεργάζεται στενά και με την ΕΠΟ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, διαλυμένες ΠΑΕ χρωστούν ένα ποσό που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιριστές που ήρθαν στη χώρα μας για να αγωνιστούν και να συνεχίσουν την καριέρα τους, αλλά έφυγαν απλήρωτοι.

Το φέσι των ελληνικών ομάδων ήρθε στο προσκήνιο την περσινή περίοδο, όταν η FIFA τιμώρησε τον Αρη με απαγόρευση μεταγραφών για οφειλές που είχε η ΠΑΕ με τον παλιό της ΑΦΜ. Οι ποδοσφαιριστές που είχαν αγωνιστεί στην ομάδα πριν από δέκα με δώδεκα χρόνια δεν σταμάτησαν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και δικαιώθηκαν ύστερα από τόσα χρόνια. Οι «κιτρινόμαυροι υποχρεώθηκαν» να έρθουν σε διακανονισμό μαζί τους, άρχισαν να τους πληρώνουν και έτσι αναιρέθηκε η ποινή.

Η πατέντα

Είναι ξεκάθαρα ελληνική πατέντα να υποβιβάζεται μια ομάδα και να αλλάζει τον ΑΦΜ της μόνο και μόνο για να γλιτώσει από τα χρέη της προς το δημόσιο και τους ποδοσφαιριστές. Αυτήν τη διαδρομή έχουν ακολουθήσει πολλές ομάδες, όπως για παράδειγμα η ΑΕΚ, ο Αρης, ο ΟΦΗ, ο Πανιώνιος, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ηρακλής, η Λάρισα, ο Ολυμπιακός Βόλου, η Παναχαϊκή, η Νίκη Βόλου, η Κέρκυρα, η Καβάλα, το Αιγάλεω, ο Ακράτητος. Κι αυτή η πατέντα συνήθως έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς όσες ομάδες επέστρεψαν στις επαγγελματικές κατηγορίες ήταν «καθαρές» από χρέη.

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έγινε επαγγελματικό με τον νόμο 879 του 1979. Το άρθρο 21 αυτού του νόμου ρύθμιζε τα χρέη προς το δημόσιο όλων των ομάδων Α΄ και Β΄ Εθνικής, που υποτίθεται ότι ήταν ερασιτεχνικές μέχρι τότε! Οι χαριστικές διατάξεις προς τους παράγοντες των συλλόγων είχαν και συνέχεια. Στο άρθρο 14 του νόμου 2021/1992 προβλεπόταν η εξυγίανση των ΠΑΕ με πτώχευση, για να κλείσουν οι πληγές της εποχής Κοσκωτά. Το 2001 στον νόμο 2947 υπήρξε διάταξη για την ειδική εκκαθάριση αθλητικών ανώνυμων εταιρειών. Μέσα στην ίδια δεκαετία κάποιες ΠΑΕ εκμεταλλεύτηκαν τη διάταξη του αρ. 44 του ν. 1892/1990 για τις προβληματικές και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και στη συνέχεια κάποιες άλλες το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Οι παράγοντες όμως ήταν ανικανοποίητοι και έπειτα από πιέσεις τους εφαρμόστηκε η διαδικασία διαγραφής των χρεών με τον υποβιβασμό μιας ομάδας σε ερασιτεχνική κατηγορία, που βασιζόταν για πολλά χρόνια στο άρθρο 111 του αθλητικού νόμου. Αυτό το άρθρο τροποποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και πλέον προβλέπεται ότι από την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 σε περίπτωση ανασύστασής της, μετά τον υποβιβασμό της σε ερασιτεχνική κατηγορία, η νέα ΠΑΕ με τον νέο ΑΦΜ θα ευθύνεται για όλα τα χρέη της προς το δημόσιο και για το 50% των χρεών της προς ιδιώτες.

Με κονδύλια της FIFA

Το αρμόδιο τμήμα της FIFA προσπαθεί λοιπόν να βρει τη φόρμουλα για να πληρώσει μέρος των οφειλών που έχουν οι ομάδες. Συνεργάζεται με όλες τις ομοσπονδίες που στο μητρώο τους υπάρχουν ομάδες «μαυρισμένες» με χρέη προς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ενώ συντάσσεται μια λίστα με βεβαιωμένες οφειλές και η διεθνής ομοσπονδία θα προχωρήσει σε μερική αποπληρωμή τους από δικά της κονδύλια.

Ετικέτες

Documento Newsletter