Φέρνουν εκεχειρία οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες; “Πιθανή” η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας

Η Πιονγκγιάνγκ «θα συμμετάσχει πιθανώς» στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στη Νότια Κορέα, δήλωσε σήμερα ο Βορειοκορεάτης εκπρόσωπος στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Το Kyodo μετέδωσε πως ο Βορειοκορεάτης Τσανγκ Ουνγκ, μέλος της ΔΟΕ, έκανε τη δήλωση αυτή ενώπιον των δημοσιογράφων στη διάρκεια μιας στάσης στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται καθώς η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ συμφώνησαν την Παρασκευή (χθες) να διεξαγάγουν συνομιλίες για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια.

Η συνάντηση, η πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2015, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στο Πανμουντζόμ, το συνοριακό χωριό όπου υπογράφτηκε η κατάπαυση του πυρός του πολέμου της Κορέας (1950-53).

Εξάλλου η Ουάσινγκτον και η Σεούλ συμφώνησαν να μεταθέσουν για μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις τους που προκαλούν κάθε φορά επιδείνωση της έντασης στη χερσόνησο.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Τσανγκ ήταν καθ’ οδόν προς την Ελβετία, όπου εδρεύει η ΔΟΕ. Μη κατονομασθείσες πηγές τις οποίες επικαλείται το Kyodo ανέφεραν πως σκοπός του ταξιδιού μπορεί να είναι να συζητήσει με τη ΔΟΕ ενδεχόμενη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Πιοντσάν (Νότια Κορέα) από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του πως η χώρα του εύχεται την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και πως σκέπτεται την αποστολή μιας αντιπροσωπείας σε αυτούς.

Η Σεούλ και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων επιθυμούν η Πιονγκγιάνγκ να συμμετάσχει στους αγώνες προκειμένου να μειωθεί η ένταση που προκλήθηκε στην κορεατική χερσόνησο από τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα που εξακολουθεί να εξελίσσει η Βόρεια Κορέα παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα εξακολουθούν από τεχνική άποψη να βρίσκονται σε πόλεμο από το 1953 καθώς το τέλος του πολέμου στη χερσόνησο δεν ακολούθησε μια ανακωχή ή μια συμφωνία ειρήνης.