FAZ: Η Αθήνα αδυνατεί να σταματήσει τη μαφία της Μυκόνου – «Υπό αμφισβήτηση οι υποσχέσεις Μητσοτάκη»

FAZ: Η Αθήνα αδυνατεί να σταματήσει τη μαφία της Μυκόνου – «Υπό αμφισβήτηση οι υποσχέσεις Μητσοτάκη»

Η διαβόητη «Μαφία της Μυκόνου» που εξακολουθεί να δρα ανενόχλητη και η αδυναμία του κράτους να την αντιμετωπίσει, είναι το θέμα του ρεπορτάζ από τον ανταποκριτή της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Μίκαελ Μάρτενς που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle. Όλα αυτά στη σκιά της άγριας εκτέλεσης του τοπογράφου στο Ψυχικό με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη να ζητά έρευνα μετά και τις αποκαλύψεις του Documento.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα για τη «μαφία της Μυκόνου» ζητάει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά τις αποκαλύψεις

«Οι υποσχέσεις της Αθήνας να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου στη Μύκονο και να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα παράνομα οικοδομικά έργα δεν έχουν τηρηθεί, αναφέρει σε σχόλιό της. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το έργο δεν ήταν εύκολο, καθώς «ισχυρά συμφέροντα και ισχυροί άνθρωποι με επιρροή» εμπλέκονται στη διαφθορά», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα της Φρανκφούρτης για τη μαφία.

«Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές πρέπει επιτέλους να επιδείξουν την απαραίτητη αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση της διαφθοράς: «Παρά τους πολυάριθμους ελέγχους και τις αποκαλύψεις της αστυνομίας του νησιού, οι διεφθαρμένες πολεοδομικές μεθοδεύσεις συνεχίζονται αμείωτες. Υπήρξαν πολύ λίγες, αν όχι καθόλου, περιπτώσεις στις οποίες σταμάτησαν τα παράνομα κατασκευαστικά έργα ή επιβλήθηκαν σημαντικά πρόστιμα», συνεχίζει στο ρεπορτάζ του.

Πίσω από την βιτρίνα του Instagram στο νησί, μια κατασκευαστική μαφία σπέρνει τον φόβο, τσιμεντοποιώντας το νησί, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Και αλίμονο σε όσους στέκονται στο δρόμο τους. Δύο περιπτώσεις έχουν προσελκύσει πρόσφατα ιδιαίτερη προσοχή για τον Μίκαελ Μάρτενς.

Ο Ξυλοδαρμός του Ψαρρού

Η πρώτη ήταν αυτή του Μανώλη Ψαρρού, ενός αρχαιολόγου της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτή έρχεται στο προσκήνιο κυρίως όταν κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών ανακαλύπτονται πηλός, πέτρες, θραύσματα και άλλα ιστορικά κειμήλια. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε ανασκαφή.

Δείτε επίσης: Δέσποινα Κουτσούμπα στο documentonews.gr: «Ηθικοί αυτουργοί του ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου στη Μύκονο οι σπείρες εκβιαστών»

Ο Ψαρρός παραλίγο να ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου πέρυσι στα βόρεια της Αθήνας από δύο δράστες που διέφυγαν αγνώστων στοιχείων. Είχε πέσει θύμα της οικοδομικής μαφίας της Μυκόνου και είχε καταγγείλει περιπτώσεις παράνομων κατασκευών. Ένας αξιωματούχος όπως ο Ψαρρός, που μπορεί να σταματήσει επενδύσεις στα δικαστήρια ή τουλάχιστον να τις καθυστερήσει με μεγάλο κόστος, είναι φυσικό να στέκεται εμπόδιο σε κάποιους. Η υπόθεσή του συγκλόνισε τη χώρα και έθεσε υπό αμφισβήτηση την υπόσχεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενίσχυση της έννομης τάξης.

Στο νησί στάλθηκαν ειδικοί ερευνητές. Ένα δίκτυο διεφθαρμένων μεγιστάνων της οικοδομής, διαχειριστών κλαμπ, ξενοδόχων, ιδιοκτητών, τοπικών πολιτικών και αστυνομικών με άριστες διασυνδέσεις με διεφθαρμένους συνεργάτες στις αρχές της Αθήνας άρχισε να αναδεικνύεται.

Η δολοφονία του τοπογράφου

Ενώ το η γερμανική εφημερίδα καταπιάνεται και με τη δολοφονία του τοπογράφου αναφέροντας χαρακτηριστικά πωε «ένας εμπειρογνώμονας και τοπογράφος που εργαζόταν στη Μύκονο επί δεκαετίες, πυροβολήθηκε στην Αθήνα από έναν δράστη που επίσης διέφυγε χωρίς να αναγνωριστεί».

Διαβάστε επίσης: Μύκονος: Η μαφία της οικοδομής και το χαμένο ηχητικό

Το παρασκήνιο της φερόμενης δολοφονίας με συμβόλαιο δεν είναι πλήρως γνωστό, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: στη Μύκονο διακυβεύονται πολλά χρήματα. Δεκάδες ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε ένα νησί με λιγότερους κατοίκους από το Χουσούμ μαρτυρούν την καλοκαιρινή έξαρση της πλούσιας πελατείας από όλο τον κόσμο που έρχεται στο νησί με απευθείας πτήσεις από το Ντουμπάι, το Μπαχρέιν, το Αμπού Ντάμπι και τη Ντόχα, μεταξύ άλλων. Αν και υπάρχουν εκατοντάδες ξενοδοχεία στο νησί, προστίθενται συνεχώς νέες εγκαταστάσεις.

Φέτος, έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση για μια επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ στη Μύκονο από την Southrock Property Company, θυγατρική του γερμανικού ομίλου Otto Group. Ένα νέο πολυτελές συγκρότημα σχεδιάζεται σε σχεδόν 200.000 τετραγωνικά μέτρα. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα οι τιμές για δεύτερη κατοικία δεν είναι υψηλότερες από ό,τι στα νησιά των Κυκλάδων. Στη Μύκονο πληρώνονται έως και 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τέτοια πολυτελή καταφύγια. Σε κορυφαίες τοποθεσίες έχουν αναφερθεί ακόμη και τιμές άνω των 30.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πώς δρα η μαφία πέρα από το νόμο

Μια συχνή παράπλευρη συνέπεια τέτοιων συμφωνιών είναι ότι λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο ή πέρα από το νόμο.

Το ρεπορτάζ της FAZ εξηγεί περαιτέρω πως η μαφία της Μυκόνου μεταξύ άλλων «αξιοποιεί έναν νόμο που προβλέπει ότι όσα κτήρια ανεγέρθηκαν παρανόμως στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο του 2011 μπορούν να “νομιμοποιηθούν” αναδρομικά με την καταβολή μικρών προστίμων. Μια συμμορία κατασκευαστών έργων, πολιτικών μηχανικών και διεφθαρμένων αξιωματούχων αποτελούν τον πυρήνα. Χρησιμοποιεί έναν νόμο που επιτρέπει να νομιμοποιούνται εκ των υστέρων κτίρια που κατασκευάστηκαν παράνομα στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο του 2011, πληρώνοντας μέτρια πρόστιμα στο κράτος, αναφέρει.

Τα πρόστιμα είναι σημαντικά χαμηλότερα για κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1982.Στη Μύκονο, τα κτίρια που ανεγέρθηκαν πολύ μετά το 2011 ήταν επομένως συστηματικά προχρονολογημένα στους φακέλους.Χώροι που υποτίθεται ότι καταλαμβάνονταν από κτίρια πριν από το 2011 ήταν στην πραγματικότητα ακόμη αδόμητοι χρόνια αργότερα.Αυτό είναι συχνά εύκολο να αποδειχθεί χρησιμοποιώντας εικόνες από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ή το Google Maps – αν θέλετε να το αποδείξετε.

Διαβάστε επίσης: Μύκονος: Η μαφία της οικοδομής και το χαμένο ηχητικό

Πάτρα: Αναστέλλεται η λειτουργία του Καραμανδάνειου λόγω ζημιών από τη φωτιά

Πάτρα: Επίθεση της Αστυνομίας σε συνδικαλιστές που έσβηναν τη φωτιά στο Καραμανδάνειο

Ο Ευαγγελάτος δεν δίστασε να παλέψει με τα κύματα στο μοιραίο ιστιοπλοικό που σκοτώθηκε η αθλήτρια – Χαμός στο Twitter

Documento Newsletter