Τροποποίηση του αρχικού έργου της ίδιας εταιρείας αποτελεί ουσιαστικά –όπως καταγγέλλεται– ο υπό νέα διαβούλευση αιολικός σταθμός ισχύος 27 MW στη θέση Λειψούτα – Σκιαδοβούνι της εταιρείας Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ. Πριν από δύο χρόνια, στις 22/01/2023, είχε εκδοθεί απόφαση απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της πρώτης προσπάθειας της εταιρείας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων Νήσων λόγω των σοβαρότατων επιπτώσεων που θα είχε το έργο στην προστατευόμενη περιοχή.
Τώρα η εταιρεία επανήλθε μειώνοντας κατά δύο τις ανεμογεννήτριες, από επτά σε πέντε, και έθεσε το έργο εκ νέου σε διαβούλευση προκειμένου να αδειοδοτηθεί. Η θέση του έργου βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000, της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR 2320012 «Ορος Ερύμανθος» για την ορνιθοπανίδα, καθώς και εντός της σημαντικής περιοχής για τα πουλιά (ΙΒΑ) με κωδικό GR097 και ονομασία «Ορος Ερύμανθος».
H εταιρεία Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ, που επιμένει στην κατασκευή του έργου, έχει μεταβιβαστεί ήδη από το 2007 στην πολυεθνική ισπανική Iberdrola και έκτοτε ονομάζεται Rokas Renewables.
Οπως λένε στο Documento τα μέλη του συλλόγου Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά, το εν λόγω έργο γειτνιάζει άμεσα με τον αδειοδοτημένο αιολικό σταθμό στη θέση Σκιαδοβούνι, της εταιρείας Αιολική Δυτικής Ελλάδας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας της γαλλικής εταιρείας Akuo Energy Greece SA, για τον οποίο στις 20/06/2022 κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης κατά της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών και Φορέων «Σκιαδοβούνι – Ερυμάνθου» και από σύσσωμους τους θεσμικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, όπως την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή «Καλλιστώ», τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Ερυμάνθου, ορειβατικά σωματεία, εκπολιτιστικούς συλλόγους και λοιπούς φορείς και κατοίκους της περιοχής. Η συζήτηση στο ΣτΕ έχει αναβληθεί πέντε φορές και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί την ερχόμενη άνοιξη…
Eντονες αντιδράσεις
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά αναφέρει: «Η υπό κρίση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ελάχιστα τροποποιημένου έργου παραλείπει ή υποεκτιμά πολύ σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως ακριβώς και η απορριφθείσα πρότερη ΜΠΕ του αρχικού έργου. Η παρουσιαζόμενη ως τροποποίηση του έργου είναι άνευ ουσίας και σημαντικότητας, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τις επιπτώσεις του στην περιοχή και είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξής της. Η κατασκευή των εν λόγω αιολικού στο Σκιαδοβούνι θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις, αναμένεται να πλήξει σημαντικά την ακεραιότητα της περιοχής περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περιοχή».
Την ολοκληρωτική αντίθεση των κατοίκων μετέφερε στο Documento και ο Χρήστος Μπατράλης, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σκιαδά – Δήμου Ερυμάνθου: «Υπάρχει προηγούμενη απόφαση των κατοίκων αλλά και της δημοτικής αρχής, η οποία ισχύει και σήμερα και είναι απόλυτα αρνητική. Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας, η οποία προστατεύεται ως περιοχή Natura, θα επιδράσει αρνητικά στον οικονομικό ιστό της περιοχής, καθώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον. Οι αγροκτηνοτρόφοι θα υποστούν μεγάλη ζημιά, θα υποβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή και μεγάλες εκτάσεις όπου βόσκουν τα ζώα θα αλλοιωθούν και θα πλημμυρίσουν. Λέμε για μία ακόμη φορά όχι στις ανεμογεννήτριες και θα αγωνιστούμε με όλους τους τρόπους ώστε να αποτρέψουμε την υποβάθμιση του τόπου μας».
Η στάση του δασάρχη
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σκέντζος, μέλος της Αγωνιστικής Κίνησης Πάτρας ενάντια στα Αιολικά, εστιάζει στη στάση του Δασαρχείου Πύργου Ηλείας, καθώς, όπως τονίζει στο Documento, «προτού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση το Δασαρχείο Πύργου Ηλείας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δασών Ηλείας έδωσε θετική γνωμοδότηση».
«Είναι εντυπωσιακό» επισημαίνει εύλογα ο Δ. Σκέντζος «κι ας μας πει κάποιος από τους αρμόδιους εκεί πότε πρόλαβαν να διαβάσουν και να επεξεργαστούν τις 700 σελίδες της νέας ΜΠΕ που κατέθεσε ο ιδιώτης. Δυστυχώς, παρατηρούμε το φαινόμενο οι δασικές υπηρεσίες να μην τηρούν την επιστημονική τους δεοντολογία, να μην προστατεύουν τα δασικά οικοσυστήματα και να μην εξετάζουν επί της ουσίας τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις του έργου σε περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο Natura».
Από την άλλη, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας δικαιολογεί τη θετική γνωμοδότησε υποστηρίζοντας στο Documento: «Εχουμε την άποψη ότι σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μπορεί η περιοχή να είναι Natura, αλλά ακόμα και μέσα σε αυτές τις περιοχές μπορούν να γίνουν διάφορα έργα και παρεμβάσεις, φυσικά κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αρμόδιος να γνωμοδοτήσει για όλα αυτά είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος απ’ ό,τι ξέρω γνωμοδότησε θετικά. Το συγκεκριμένο σημείο είναι βραχώδες και σε καμιά περίπτωση δεν θίγεται ο δασικός χαρακτήρας του τοπίου».