Ο χειμώνας ήρθε για τα καλά-παρά την αργοπορία του- με τις ασθένειες που μας ταλαιπωρούν στις μαζώξεις, τα τραπέζια και στην βάρδια μας στη δουλειά. Γρίπη, ημικρανίες κι ειδικά η φαρυγγίτιδα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της καθημερινότητάς μας. Αν και μια κοινή πάθηση, η φαρυγγίτιδα μπορεί να μας ταλαιπωρήσει πολύ έντονα με πονόλαιμο, βήχα και συμφόρηση της ρινικής κοινότητας.
Πώς μπορούμε να πάθουμε φαρυγγίτιδα;
Είτε μέσω λοίμωξης από ιό (ιογενής), είτε από βακτήριο μπορούμε να πάθουμε την λοίμωξη στο πίσω μέρος του λαιμού (φάρυγγας) που ονομάζουμε φαρυγγίτιδα. Στην ιογενή περίπτωση, η φαρυγγίτιδα προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη, τη λοιμώδη μονοπυρήνωση ή και από κοξάκι. Στη δεύτερη περίπτωση, προκαλείται από βακτήριο και συγκεκριμένα από στρεπτόκοκκο τύπου Α. Πολύ πιο σπάνια μπορεί να προκύψει μετά από λοίμωξη με χλαμύδια ή γονόρροια. Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην πρόκληση της φαρυγγίτιδας στον οργανισμό είναι οι συνεχείς λοιμώξεις και η αλλεργική ρινίτιδα. Επίσης η αμυγδαλίτιδα είναι υπότυπος φαρυγγίτιδας.
Η επώαση της φαρυγγίτιδας διαρκεί από 2 έως 5 ημέρες, ενώ η ταλαιπωρία του οργανισμού κρατάει έως και 10 μέρες. Μετά ο οργανισμός αρχίζει να ανακάμπτει. Τα συμπτώματα της είναι τα συνήθη, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συνδεθεί με επιπλοκές, όπως λοιμώξεις στα αυτιά και η ιγμορίτιδα. Αν αισθανθείτε τα συμπτώματα να μην υποχωρούν μετά από 10 ημέρες, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Τα συνήθη συμπτώματα της φαρυγγίτιδας είναι:
- Δέκατα
- Πυρετός
- Ρίγη
- Φτέρνισμα και ρινική συμφόρηση ή και δυσκολία στην αναπνοή
- Πονόλαιμος, δυσφορία, βήχας, πρόβλημα στην κατάποση
- Απώλεια γεύσης
- Φαγούρα στο πίσω μέρος του λαιμού (μεταξύ αμυγδαλών και φάρυγγα)
- Μειωμένη όρεξη για φαγητό
- Ναυτίες
- Εξανθήματα στο δέρμα (παρόμοια με αυτά της ιλαράς)
- Αίσθημα αδιαθεσίας κόπωσης ακόμα και οσφυαλγία
- Πρησμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες
Διαβάστε επίσης:
Φαρυγγίτιδα: Τα φάρμακα και τα γιατροσόφια που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο
Έρευνα: Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να περιέχει χιλιάδες πλαστικά – Πώς περνούν στο σώμα