Οι μεν φαρμακοποιοί (ΦΠΣ) προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων οι δε μηχανικοί μέσω του προέδρου του ΤΕΕ ζητούν συναντήσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί για το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για διατάξεις, με τις οποίες «πλήττεται η οικονομική ελευθερία και δραστηριότητα, επιβραβεύεται η φοροδιαφυγή, εξαφανίζεται κάθε μορφή ανταποδοτικότητας στις εισφορές και ουσιαστικά καταδικάζονται σε δήμευση οι φαρμακοποιοί».
«Τις αποφάσεις αυτές, που τις “φύλαγαν” ως πρωτοχρονιάτικο μποναμά, καθώς και κάθε άλλη σχετική πράξη που τυχόν εκδοθεί, έχουμε αποφασίσει να τις προσβάλλουμε με κάθε νόμιμο μέσο ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων», αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σημειώνοντας ότι «τα μέτρα πλήττουν ιδιαίτερα τον κλάδο μας, ο οποίος λόγω της φύσεως των εργασιών του (τιμολόγια προς ΕΟΠΥΥ) αδυνατεί να φοροδιαφύγει και γι’ αυτό τιμωρείται».
Ο ΠΦΣ τονίζει ότι προχωρά στη σύνταξη των δικογράφων, «τα οποία και θα κατατεθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και με τα οποία θα επιδιωχθεί η ακύρωση των σχετικών αποφάσεων (που με νομικίστικα τερτίπια έχουν βαφτιστεί ως εγκύκλιοι, προκειμένου να τεθεί εν αμφιβόλω η δυνατότητα προσβολής τους) και η παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας». Επίσης, δηλώνει ότι θα αγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Ελλάδας, ενάντια στις διατάξεις «που παραβιάζουν τα δικαιώματα των φαρμακοποιών, που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
«Τεράστια προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματος των Διπλωματούχων Μηχανικών έχει δημιουργήσει ήδη η εφαρμογή του Ν. 4387/2016 για το Ασφαλιστικό και η έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης». Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων της Βουλής, ζητώντας τους άμεσα συνάντηση για ενδελεχή ενημέρωση. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή τα προβλήματα αυτά θέτουν ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος σχεδόν το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ καταγγέλλει ότι με την έναρξη εφαρμογής του Ν. 4387/2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, έχουν βρεθεί σε δεινή θέση εξαιτίας της αδυναμίας έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, γεγονός το οποίο ουσιαστικά καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή τους, τόσο σε μελέτες, όσο και σε έργα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ακόμη, ο κ. Στασινός αναφέρει ότι με τον ίδιο νόμο προβλέπεται η λειτουργία του ΤΜΕΔΕ ως καθολικού διάδοχου του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ στους τομείς Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας, η λειτουργία των οποίων είναι απαραίτητη για την επιβίωση των μελετητών μηχανικών και των εργοληπτών μηχανικών. Όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, το τμήμα της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ που μεταβιβάστηκε στο ΤΜΕΔΕ, δεν επαρκεί για τη σωστή λειτουργία του νέου Ταμείου.
Με την επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ ζητά άμεσα συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων του κοινοβουλίου, προκειμένου να τους ενημερώσει ενδελεχώς για όλα αυτά τα προβλήματα που θέτουν ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος σχεδόν το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.