Εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βγαίνουν πλέον φάρμακα που αφορούν γνωστές και πολύ συχνές παθήσεις, καθώς ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης επιδιώκει με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσει αλλότρια συμφέροντα, αλλά πρωτίστως να εμφανίσει ότι μειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στα ύψη. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην οποία συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό και οι ασθενείς μέσω των συμμετοχών τους.
Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα είναι δυσοίωνο για τους ασθενείς καθώς με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, όπως λένε πληροφορίες του Documento, δεκάδες φάρμακα τα οποία θεωρούνται χαμηλού κόστους θα βγουν από το σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, με τον ισχυρισμό ότι δεν καλύπτονται από το κράτος και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο υπουργείο Υγείας πάντως σβήνουν και γράφουν τη λίστα προσθέτοντας και αφαιρώντας σκευάσματα που θα βγουν από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ με βάση τις πληροφορίες υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ήδη συμφωνήσει να βγάλουν τα φάρμακά τους από τη λίστα με τα αποζημιούμενα. Ετσι, πολύ σύντομα φάρμακα που προορίζονται για το γαστρεντερολογικό σύστημα, για αλλεργικές παθήσεις, για αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και για οφθαλμολογικές παθήσεις θα βγουν από τη λεγόμενη θετική λίστα, η οποία περιλαμβάνει τα σκευάσματα που καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα φάρμακα αυτά, που πλέον θα πρέπει να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου με χρήματα από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, δεν θα δικαιολογούνται ακόμη και αν αντιμετωπίζουν συνοδά νοσήματα. Ετσι, αν υπολογίσει κανείς τη συμμετοχή για την προμήθεια των φαρμάκων που φτάνει και το 25% και μάλιστα σε σκευάσματα με αυξημένες τιμές, για τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν παράλληλα νοσήματα, όπως στομαχικές διαταραχές, το κονδύλι που θα πρέπει να διαθέτει κάθε ασθενής μηνιαίως θα είναι δυσβάσταχτο.
Κίνδυνος και για τα νέα καινοτόμα φάρμακα
Η πολιτική φαρμάκου όμως που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια οδηγεί και σε νέους κινδύνους τους ασθενείς και ειδικά εκείνους που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα όπως είναι ο καρκίνος. Οι υπέρογκες εκπτώσεις, οι οποίες ζητούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, οδηγούν πολλές από αυτές είτε να μην εισάγουν καθόλου τα νέα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, είτε να σκέφτονται ακόμη και να αποσύρουν σκευάσματα υψηλής θεραπευτικής αξίας από την ελληνική αγορά.
Μια προειδοποίηση που έκανε ευθέως το Pharma Innovation Forum το οποίο εκπροσωπεί στην Ελλάδα 29 εταιρείες με καινοτόμα φάρμακα. Με ανακοίνωσή του, η οποία απευθυνόταν ουσιαστικά στην κυβέρνηση αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζει τον κίνδυνο που υπάρχει πλέον ανοιχτά οι ασθενείς στη χώρα μας να μην έχουν στη διάθεσή τους νέα καινοτόμα φάρμακα τα οποία παρέχουν ποιότητα ζωής, ενώ παρατείνουν και τον χρόνο επιβίωσης.
«Η καινοτομία στη φαρμακευτική έρευνα έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και στην Ελλάδα, προσφέροντας θεραπείες που παρατείνουν την επιβίωση, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και, σε πολλές περιπτώσεις, παρέχουν πλήρη ίαση» αναφέρει χαρακτηριστικά το Pharma Innovation Forum, σε μια προσπάθεια να πείσει το υπουργείο Υγείας για τα αυτονόητα οφέλη των νέων φαρμάκων που σώζουν ζωές.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι με βάση έρευνα της IQVIA (Ιούνιος 2024) απαιτούνται 587 μέρες έως τη διαθεσιμότητα των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν πάνω από ενάμιση χρόνο ώσπου να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να τιμολογηθούν τα νέα σκευάσματα προτού τους χορηγηθούν ως βασικές θεραπείες για σοβαρά νοσήματα.
Ηδη πάντως πολλές εταιρείες έχουν περιορίσει τον αριθμό των φαρμακευτικών σκευασμάτων που εισάγουν στη χώρα μας ακριβώς επειδή θεωρούν ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν ευνοεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων καθώς είναι ασύμφορο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στη χώρα μας το 32% των νέων φαρμακευτικών προϊόντων έχει υποβληθεί για τιμολόγηση και αποζημίωση, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 56%.
Η κατάσταση αυτή όμως έχει δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό πιέσεων γύρω από την κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου. Με βάση πληροφορίες του Documento, ειδικά το τελευταίο διάστημα πολλοί εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών αλλά και εκπρόσωποι πρεσβειών απευθύνονται στα υψηλόβαθμα κλιμάκια που βρίσκονται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εντόνως για το αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός διατείνεται ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργούνται όλες εκείνες οι συνθήκες ώστε να επενδύσουν ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού στέλνουν τελεσίγραφο στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι, εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες για τις δραστηριότητές τους, θα αποχωρήσουν από τη χώρα μας.
Η στρεβλή πραγματικότητα του ΙΦΕΤ
Και όσο η λανθασμένη φαρμακευτική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας οδηγεί πολλές εταιρείες στο να γυρίζουν την πλάτη στην ελληνική αγορά, οι αρμόδιες αρχές είναι υποχρεωμένες να εισάγουν από άλλες χώρες τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζονται ασθενείς για τη θεραπεία τους. Πρόκειται για ένα άκρως στρεβλό σύστημα, αφού το ίδιο το υπουργείο Υγείας, που δεν διευκολύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να φέρουν τα νέα καινοτόμα φάρμακα, οδηγείται σε έκτακτες εισαγωγές μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), πληρώνοντας όμως πολλαπλάσιες τιμές για τα ίδια φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η διοίκηση του ΙΦΕΤ πανηγυρίζει για τις εισαγωγές φαρμάκων που κάνει, αποκρύπτοντας βέβαια ότι οι τιμές τους είναι πολλαπλάσιες επιβαρύνοντας όλο το σύστημα υγείας. Όπως αναφέρει το ΙΦΕΤ, οι πωλήσεις του το 2024 σημείωσαν αύξηση 4,9% σε σχέση με το 2023, η οποία οφείλεται κυρίως στην εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων υψηλού κόστους και στον διπλασιασμό των νέων ΑΜΚΑ του ΕΟΠΥΥ τη χρονιά 2024 σε σχέση με το 2023.
«Το ΙΦΕΤ εισάγει πλέον 175 ορφανά φάρμακα δίνοντας πρόσβαση σε νέες θεραπείες στους Ελληνες ασθενείς πολύ νωρίτερα έναντι άλλων Ευρωπαίων ασθενών σπανίων παθήσεων. Τα νέα φάρμακα που εισήχθησαν το 2024 είναι 80 και αγγίζουν το 10% του συνολικού μας τζίρου» θριαμβολογεί η διοίκηση του ινστιτούτου.
Με καθυστερήσεις τα ακριβά σκευάσματα
Στο μεταξύ, διάφορα προβλήματα και δυσλειτουργίες φαίνεται ότι προκύπτουν για το υπουργείο Υγείας με τις εξαγγελίες του σχετικά με τη μεταφορά των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της γειτονιάς. Ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης εδώ και μήνες διαφημίζει με κάθε τρόπο πως θα διευκολύνει τους χρονίως πάσχοντες με το να μεταφέρει στα ιδιωτικά φαρμακεία τα ακριβά σκευάσματα, οι καθυστερήσεις που είχαν επέλθει λόγω της αναμονής για τον ανασχηματισμό μετέθεσαν για αργότερα το όλο σχέδιο. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη δεν έχει κλείσει η λίστα με τα σκευάσματα που προορίζονται για σοβαρές παθήσεις και τα οποία θα μεταφερθούν στα φαρμακεία της γειτονιάς.
Παράλληλα, φαίνεται πως δεν έχει κλείσει οριστικά και η συμφωνία με τους φορείς των φαρμακοποιών σχετικά με την αποζημίωση που θα λαμβάνουν για τη διάθεση των φαρμάκων από τα ιδιωτικά τους φαρμακεία. Να σημειωθεί ότι το κόστος της μεταφοράς με εταιρείες κούριερ των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της γειτονιάς θα αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Να υπενθυμιστεί επίσης πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει ότι πιθανότατα από την 1η Απριλίου θα ξεκινούσε η διαδικασία της διανομής, ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν κάθε μήνα περίπου 60.000 συσκευασίες φαρμάκων που αντιστοιχούν με βάση τις εκτιμήσεις σε περίπου 20.000 συνταγές.
Ταυτόχρονα με τη μεταφορά των σκευασμάτων στα φαρμακεία της γειτονιάς το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να αποστείλει και ακριβά φάρμακα κατ’ οίκον ώστε οι βαριά πάσχοντες να διευκολύνονται και να μη χρειάζεται να περιμένουν για ώρες στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Είναι άλλωστε γνωστή η τραγική διαδικασία που ακολουθείται στα φαρμακεία του οργανισμού, όπου η εξυπηρέτηση θυμίζει άλλες εποχές.
Σε απόγνωση οι ασθενείς
Η πολιτική που ακολουθεί ο Αδ. Γεωργιάδης στον τομέα των φαρμάκων έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας. Οι εκπρόσωποί τους μέσω των συλλόγων ασθενών αλλά και των ενώσεων διατυπώνουν συχνά πυκνά την ανησυχία τους ότι μπορεί να μείνουν χωρίς φάρμακα και συνεπώς δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία που τους κρατά στη ζωή. Όπως επισημαίνουν, θα είναι καταστροφικό για την πορεία της υγείας τους να διακοπεί η θεραπεία με τα καινοτόμα φάρμακα υψηλού κόστους που προσφέρουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και ίαση σε ασθένειες που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν θανατηφόρες. Επίσης, τονίζουν ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη, με τους μεν να παίρνουν έγκαιρα τα νέα καινοτόμα φάρμακα και τους δε ασθενείς της χώρας μας να τα λαμβάνουν με καθυστέρηση ετών ή και καθόλου.