«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στους δείκτες που μετράμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών, βρίσκεται δεύτερη από το τέλος, ενώ για τους άλλους μισούς δείκτες η Ελλάδα δεν στέλνει καν στοιχεία. Αυτή η εικόνα με πληγώνει. Θέλουμε την Ελλάδα να συγκλίνει με τα καλύτερα ευρωπαϊκά παραδείγματα και όχι να είναι ουραγός σε όλους τους τομείς» αναφέρει στο documentonews.gr ο Νικόλας Φαραντούρης.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την επίσκεψη Ράμα στην Ελλάδα, για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση πως ασκεί «Ι.Χ. εξωτερική πολιτική» και πως εργαλειοποιεί τον εθνικισμό για εκλογικά οφέλη.
Ποια θα έπρεπε να είναι η στάση της κυβέρνησης στην επίσκεψη Ράμα; Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Πρόκειται για διπλωματικό φιάσκο στο οποίο οδηγεί εκτός απ’ την άνευ στρατηγικής Ι.Χ. εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη, και η απαράδεκτη κομματικοποίηση του ζητήματος των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας και των κατοίκων σήμερα. Δεν υπάρχει περιθώριο για εξωραϊσμούς και εκπτώσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Ο κύριος Ράμα και ο κ. Μητσοτάκης έχουν σκηνοθετήσει από κοινού αυτό το θέατρο του παραλόγου. Εργαλειοποιούν εθνικιστικά αντανακλαστικά και από τις δύο πλευρές των συνόρων με σκοπό να αποκομίσουν ο καθένας τους εκλογικά οφέλη. Για όσους αμφιβάλουν ότι είναι έτσι τα πράγματα, τους παραπέμπω στην πρόσφατη ανακοίνωση του Αλβανού Πρωθυπουργού, στις οποίες κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Χρειάζεται όμως να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι: το να υποδαυλίζεις εθνικιστικά πάθη στα Βαλκάνια είναι συνταγή καταστροφής. Σε περιόδους με γεωπολιτική ρευστότητα και συγκρούσεις, η Βαλκανική Χερσόνησος έχει λειτουργήσει ιστορικά ως πυριτιδαποθήκη. Ουδείς δικαιούται να παίζει με την φλόγα μέσα στην πυριτιδαποθήκη.
Υπό ποιες προϋποθέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ναι στις ενταξιακές προσπάθειες της Αλβανίας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το έχει αποδείξει έμπρακτα μάλιστα με τις πολυμερείς πρωτοβουλίες που είχε λάβει το 2017, 2018 & 2019. Δεν είμαστε δογματικοί, βλέπουμε κάθε μια χώρα ξεχωριστά, βλέπουμε τις προόδους που κάνει, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και να είμαστε απαιτητικοί απέναντι στις χώρες που δεν είναι ακόμη έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας πρέπει να συνδυαστεί με πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα των των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το περιουσιακό βέβαια ζήτημα της ελληνικής μειονότητας. Ανθρώπινα δικαιώματα και ΕΕ πάνε μαζί, δεν είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Θα στηρίξουμε τη γειτονική χώρα στην επιλογή της, με την προϋπόθεση ότι κι αυτή συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.
Μπορεί ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο να παίξει ρόλο στην πολιτική σταθερότητα των Βαλκανίων;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο από τα πολιτικά κόμματα των Βαλκανίων που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιεί την διεθνή συγκυρία και να παίρνει διεθνούς βεληνεκούς πρωτοβουλίες παρά το πολιτικό κόστος. Φυσικά, αναφέρομαι στη Συμφωνία των Πρεσπών που είναι η μοναδική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών που αύξησε την σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Στην επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουμε τη δυνατότητα να προωθήσουμε δράσεις για την ανάπτυξη των υποδομών, των δικτύων και των διασυνδέσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας και τα Βαλκάνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως με ευθύνη της κυβέρνησης κινδυνεύει η συμφωνία των Πρεσπών… ποιο είναι το χειρότερο σενάριο;
Η άνοδος του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία βασίστηκε στην κατασυκοφάντηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την εργαλειοποίηση του εθνικισμού. Είχαν υπονοήσει προεκλογικά το 2019 στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι θα ακυρώσουν στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό που εν τέλει κάνουν είναι να ακολουθούν την πάγια τακτική της συντηρητικής παράταξης στα εθνικά θέματα: παρελκυστική πολιτική, εθνικιστικές κορώνες και κρύψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί.
Η επικράτηση του VMRO στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στη Βόρεια Μακεδονία είναι μια αρνητική εξέλιξη, πρόκειται για το κόμμα που κράτησε την αντίστοιχη με τη ΝΔ στάση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κοντολογίς και από τις δύο μεριές των συνόρων βρίσκονται στην εξουσία κόμματα που πολέμησαν την Συμφωνία των Πρεσπών.
Προσωπικά αμφιβάλλω εάν οι πολιτικές αυτές δυνάμεις θα πάρουν απόφαση για την ανατροπή της Συμφωνίας, γιατί έτσι κι αλλιώς είναι υποκριτές και ανακόλουθοι. Το χειρότερο σενάριο είναι η Συμφωνία να μετατραπεί σε αδειανό πουκάμισο, χωρίς να εξασφαλίζει τα θετικά οφέλη που προβλέπονταν για την χώρα μας.
Τι περιμένετε από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;
Η εξωτερική πολιτική που ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια Ι.Χ. εξωτερική πολιτική. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη προετοιμασίας, σχεδίου και διαχρονικότητας ενώ ο ορίζοντας των επιδιώξεων της εξαντλείται στην εξασφάλιση εντυπώσεων.
Δυστυχώς οι προσδοκίες μου είναι εξαιρετικά χαμηλές και προσωπικά εύχομαι να αποφευχθεί ένα ακόμη Βατερλώ για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Με ποιο ποσοστό θα είστε ευχαριστημένοι στις κάλπες της 9ης Ιουνίου;
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που λάβαμε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, το οποίο θα μας επιτρέπει να μιλάμε με μεγαλύτερη σιγουριά για ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών στο άμεσο μέλλον.
Ποιες θα είναι οι δικές σας προτεραιότητες ως ευρωβουλευτής εφόσον σας εκλέξει ο λαός;
Το βασικό μου μέλημα είναι η Ελλάδα να είναι ίση μεταξύ ίσων σε μια Ευρώπη δημοκρατική και δίκαιη, που οργανώνει την πράσινη μετάβαση προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Γνωρίζετε ότι μάχομαι σθεναρά για το δημογραφικό, την περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση και συνοχή, την ενεργειακή ασφάλεια και το ενεργειακό κόστος, την κλιματική κρίση, την ακρίβεια και τις πολιτικές για τη νεολαία και τη νεανική απασχόληση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στους δείκτες που μετράμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών, βρίσκεται δεύτερη από το τέλος, ενώ για τους άλλους μισούς δείκτες η Ελλάδα δεν στέλνει καν στοιχεία. Αυτή η εικόνα με πληγώνει. Θέλουμε την Ελλάδα να συγκλίνει με τα καλύτερα ευρωπαϊκά παραδείγματα και όχι να είναι ουραγός σε όλους τους τομείς. Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε τομές στην ακρίβεια, την φορολογία και την δικαιοσύνη. Και γι’ αυτό ζητώ την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών: Για να είμαι η δική σας φωνή στο κέντρο λήψης των αποφάσεων για περισσότερες δουλειές, περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη αξιοπρέπεια κι αυτοπεποίθηση στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις μας. Εμπιστευτείτε μας! Είμαστε καλύτεροι.
Διαβάστε επίσης:
Έθαψαν καταγγελίες ενεργειακών κολοσσών για μίζες
Super League: Όλα τα σενάρια για τον τίτλο – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση