«Famous Blue Raincoat» – Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν

«Famous Blue Raincoat» – Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν

«Μια φαντασίωση που ποτέ μου δεν κατάφερα να ξορκίσω, μια μελαγχολία που με ακολουθούσε σε όλη μου τη ζωή»… αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Λέοναρντ Κοέν σε δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου BBC το 1994, σχετικά με την ιστορία του τραγουδιού «Famous Blue Raincoat».

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1971 και συμπεριλαμβανόταν στον δίσκο «Songs Of Love And Hate». Πρόκειται για ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ δύο αντρών και μιας γυναίκας με το όνομα «Jane». Στον στίχο «My brother, my killer» δεν διευκρινίζεται αν μιλάει όντως για τον αδερφό του ή για κάποιον φίλο του. Όπως ο ίδιος ο Κοέν έλεγε δεν θυμάται καθόλου τα πρόσωπα. Ίσως να ήταν και εκείνος το τρίτο πρόσωπο, ίσως να ήταν και η «Jane», η γυναίκα του. Σημασία έχει ότι ήταν πολύ ερωτευμένος εκείνη την περίοδο.

Κάποιοι το έχουν συνδέσει με το κλασικό γερμανικό τραγούδι «Lili Marleen». Άλλοι κάνουν λόγο για πιθανές αναφορές στην Σαϊεντολογίαεξαιτίας του  στίχου«clear», που αποτελεί διαδικασία μύησης στην οργάνωση. Σε μια συναυλία του ο Κοέν το είχε αφιερώσει στο κορίτσι κάτω από το φανάρι της οδού Κλίντον στο Μανχάταν, όπου κατοικούσε τη δεκαετία του 1970.

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, το 1981, η Λίνα Νικολακοπούλου και η Δήμητρα Γαλάνη διασκεύασαν το FamousBlueRaincoat. Το νέο τραγούδι ονομάστηκε «Στα Κίτρινα Φώτα» και βρίσκεται στον δίσκο «Καλά Είναι Κι Έτσι». Ένα τραγούδι βαθιά ερωτικό, με μια μελαγχολία που σε βουτάει κατευθείαν από το μυαλό, μιλώντας για τον χωρισμό και την ανθρώπινη απουσία.

Ο ΛέοναρντΚοέν γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 στον Καναδά και πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 2016. Ο εβραϊκής καταγωγής μουσικός ξεκίνησε την καριέρα του ως ποιητής. Το 1963 δημοσίευσε το μυθιστόρημα «The favorite Gap». Η παγκόσμια ανταπόκριση ήρθε με το «Danceme to the end of love». Είναι πολύ πιθανόν το τραγούδι να γράφτηκε το 1984, όταν ο Κοέν βρισκόταν στην αγαπημένη του Ύδρα. Το τραγούδι περιγράφει τη φρίκη που έζησαν οι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter