Φάμελλος: Χοντροκομμένη κομματικοποίηση και κατάληψη του κράτους από τη ΝΔ (Video)

Φάμελλος: Χοντροκομμένη κομματικοποίηση και κατάληψη του κράτους από τη ΝΔ (Video)

«Ο κ. Μητσοτάκης εισάγει μια πραγματική καινοτομία, αυτή του σκληρού πολιτικού νεοφιλελευθερισμού και μάλιστα τροποποιεί θεσμικά όργανα, όπως το Υπουργικό Συμβούλιο σε έναν θεσμικά χυδαίο εταιρικό μοντέλο, κάτι σαν Ελληνική Κυβέρνηση ΑΕ. Βέβαια, θα έλεγα ότι είναι ΕΠΕ διότι στους περισσότερους Υπουργούς επιφυλάσσεται περιορισμένη ευθύνη. Μάλιστα αυτό το επισημαίνει η επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής». 

Αυτό τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης κατά την τοποθέτηση του στην ολομέλεια της Βουλής για σχέδιο νόμου για το «Επιτελικό Κράτος» και συνέχισε αναρωτόμενος για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας: Τελικά τους εμπιστεύεται ο πρόεδρος του κόμματός τους;

Η επιλογή των μάνατζερ σε κυβερνητικές θέσεις δεν είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά. Εξάλλου πολλά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, από την αντίστοιχη Σχολή, ασκούν επιτελικό έργο. Είναι κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το επέλεξε και το στήριξε μέσω του μητρώου στελεχών αλλά και μέσω της πρότασης να υπάρχουν και στελέχη του ιδιωτικού τομέα για τις κεντρικές θέσεις ευθύνης των Υπουργείων. Οι επιλογές όμως της κυβέρνησης Μητσοτάκη για υφυπουργός – μάνατζερ, πέραν του θέματος που προκύπτει για την αντιπροσωπευτικότητα, την πολιτική ευθύνη, το που τελικά είναι πολιτικά υπόλογοι όλοι αυτοί οι υφυπουργοί, έχουν σοβαρό πολιτικό έλλειμμα γιατί δεν δεσμεύονται καν από τις καταστατικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεσμεύονται από τα συμφέροντα που τους έχουν υποδείξει. Και αυτό δυστυχώς αποκαλύφθηκε πολύ τραγικά μέσα στο πρώτο μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ.

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι δεν διαλέγει η ΝΔ τους πραγματικά άριστους και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων όπου η διοίκηση του κ. Τσοτσορού που ήταν μια διοίκηση ουδόλως κομματική, με στέλεχος από την αγορά, που έδωσε κέρδη στον Όμιλο, που έδωσε επενδύσεις στον Όμιλο, που έδωσε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίες, διεθνείς συνεργασίες και ιδιαίτερες πρωτοβουλίες στα ενεργειακά αποθέματα αντικαταστάθηκε από μία διοίκηση η οποία ήταν πολιτικά συνδεδεμένη με τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, συνδεδεμένη με τεράστια τραγικά ελλείματα για τη χώρα, που δημιούργησε ζημίες στον Όμιλο και τον υποθήκευσε.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο χρόνο κατάρτισης του σχεδίου νόμου, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «πρόκειται για πολιτική απάτη, ενώ η χώρα βρίσκεται σε δεσμό μνημονίου και παλεύει για να φύγει από τη χρεοκοπία που οι Κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μας επέβαλαν, να επεξεργάζονται σχέδιο στελέχη του ΣΕΒ, καθηγητές και πολιτικό δυναμικό για το πώς θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των ομίλων και να βρίσκονται οι ίδιοι μετά στις θέσεις της Κυβέρνησης. Αυτή είναι η πολιτική απάτη».

Στη συνέχεια ο βουλευτής επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αμβλύνει τα ασυμβίβαστα των Υπουργών, των Υφυπουργών, τα τυπικά προσόντα των μετακλητών, καταργεί το Παρατηρητήριο για τη Δημόσια Διοίκηση, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το ΣΕΠΕ, το ΣΔΟΕ, την ΚΕΝΕ, τον νόμο για την κωδικοποίηση, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών. Και αναρωτήθηκε πόσο ευρωπαϊκό είναι όλο αυτό, δηλαδή η ενοποίηση όλων των εποπτικών μηχανισμών σε ένα Σώμα με Προϊστάμενο Διοικητή που ορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι αυτός που διορίζει τους Διευθυντές; Αυτός είναι ο ορισμός της κομματικοποίησης, είναι ο ορισμός της αδιαφάνειας.

Τελειώνοντας ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην κατάργηση δύο Γραμματειών του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Υδάτων και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος) σημειώνοντας το κενό που δημιουργείται σε δύο ιδιαίτερα νευραλγικούς τομείς για το περιβάλλον. Στα ύδατα επιλέχθηκε να καταργηθεί η υπηρεσία για την οποία δομούνταν σχέδιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυσή της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, η οποία έχει υπό την ευθύνη της το Εθνικό Σχέδιο Λυμμάτων, τα σχέδια διαχείρισης υδάτων, κινδύνου πλημμύρας, μόλυνσης περιβάλλοντος στις ελληνικές θάλασσες, την ανάλυση κόστους και τη παρακολούθηση των απωλειών των δικτύων ύδρευσης. Σε ότι αφορά τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ο βουλευτής τόνισε ότι «Δεν συμπεριλαμβάνονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Εφόσον στοχεύουν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της απάτης και της διαφθοράς δεν είναι κατανοητό γιατί δεν περιληφθησαν. Δημιουργούνται Επιθεωρητές δύο ταχυτήτων. Παράλληλα εξαιρούνται από την ελεγκτική αποζημίωση και οι νομοτεχνικες τροποποιήσεις δημιουργούν ασάφειες. Αν θέλετε, πραγματικά, να γίνονται περιβαλλοντικοί έλεγχοι, γιατί υποβαθμίζετε τόσο τους Επιθεωρητές;».

Κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «πιθανά η πλειοψηφία να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό και να επιλέξει να περιορίσει δημοκρατικές λειτουργίες της κοινωνίας μας. Οφείλετε, όμως, να ξέρετε κάτι: Τα νομοσχέδια δεν καταψηφίζονται από τη Βουλή. Τα νομοσχέδια καταψηφίζονται από την κοινωνία. Αυτό είναι που πρέπει να σας ενδιαφέρει. Όλοι αυτοί που απογοητευονται ήδη από το πρώτο εικοσαημερο διακυβέρνησης της ΝΔ. Πολιτικά θα χάσετε στην κοινωνία και αυτό θα επιδιώξουμε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που έχει κατοχυρώσει η κοινωνία μας».

Documento Newsletter