Φάμελλος – Πολάκης: Δυο «σχολές» πολιτικής κυριαρχούν στην Κουμουνδούρου – Στόχος η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ

Φάμελλος – Πολάκης: Δυο «σχολές» πολιτικής κυριαρχούν στην Κουμουνδούρου – Στόχος η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι δυνάμεις στο χώρο της κεντροαριστεράς/σοσιαλδημοκρατίας αποκωδικοποιούν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στον απόηχο των εσωκομματικών εκλογών της 24ης Νοεμβρίου 2024, διερευνούν τις συνέπειες σε ένα ασταθές αντιπολιτευτικό πλαίσιο για την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού χώρου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Παράλληλα, το αναπτερωμένο ηθικό εντός της Κουμουνδούρου παράγει αποτελέσματα, κυρίως επικοινωνιακά. Υπάρχει και η προσμονή μιας έστω και αναιμικής ανάκαμψης στις δημοσκοπικές επιδόσεις, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εκπέσει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, και δεν έχει καν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για αλλαγές υπό την ηγεσία του νέου προέδρου του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου.

Η σχετικά μεγάλη συμμετοχή των 70.152 ψηφοφόρων έδωσε την υπαρξιακή ανάσα που χρειαζόταν η Κουμουνδούρου στην κρίση που την ταλανίζει εδώ και καιρό. Οι θετικές και αρνητικές εκτιμήσεις μεταλλάσσονται ανάλογα την οπτική. Οσοι λένε ότι η συμμετοχή ήταν μικρή σε σχέση με τις 148.821 εκλογείς που μετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη προέδρου το 2023, δεν συνυπολογίζουν τη συγκυρία και την πολύμηνη κρίση που οδήγησε μέσα στους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες σε απώλεια 18 βουλευτών (οι 11 της Νέας Αριστεράς, και η Αθηνά Λινού προ καιρού ενώ στην τρέχουσα περίοδο οι 6 ανεξαρτητοποιήσεις των Ραλλία Χρηστίδου, Θεοδώρας Τζάκρη, Αλέξανδρου Αυλωνίτης, Πέτρου Παππά, Γιώτα Πούλου, Κυριακή Μάλαμα). Επίσης, δεν εκπλήσσει κανέναν μέσα σε ένα φορτισμένο από τις πρόσφατες αποχωρήσεις περιβάλλον, ότι κυρίως από το “στρατόπεδο Κασσελάκη” ρίχνονται σπόροι αμφισβήτησης της εγκυρότητας των αριθμητικών δεδομένων συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία της Κουμουνδούρου.

Τα στοιχεία, που αναδείχθηκαν, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τα αποτελέσματα της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας και τη συμμετοχή, είναι τα εξής:

-Διαψεύστηκαν όσοι προοικονομούσαν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ενδυναμώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια επανεκκίνησής του, ως κόμματος που στηρίζει την κοινωνική πλειοψηφία

-Είναι η ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει την αξιοπιστία του και παράλληλα να εγκατασταθεί εκ νέου πρώτα στη συνείδηση του κόσμου (και μετά να καταγραφεί στον πολιτικό/εκλογικό χάρτη) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση .

Προεδρικοί και Πολακικοί

Δυο διαφορετικές «σχολές» πολιτικής παρέμβασης μοιάζει να είναι κυρίαρχες μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με δύναμη ισχύος σχεδόν ίσα κατανεμημένη. Από τη μια, η μετριοπαθής πολιτική έκφραση με κοινωνικό πρόσημο που αποτυπώνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, προτάσσοντας το ρεαλισμό του εφικτού στις πολιτικές και προτάσεις για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που να αγκαλιάζουν ακροατήρια διευρυμένα από το προοδευτικό Κέντρο έως τη ριζοσπαστική Αριστερά. Από την άλλη, την επιθετική πολιτική έκφραση ενός κάθετα αντιδεξιού ρεύματος κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της ΝΔ, που προτάσσει ο Παύλος Πολάκης, με στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που επιζητούν αριστερόστροφες πολιτικές προτάσεις (π.χ. ζητήματα όπως οι τομείς ενέργειας με κρατικοποιήσεις ή κρατικός έλεγχος σε εταιρείες που συνδέονται με δημόσια αγαθά, νερό κ.λπ.) σαν εναλλακτική κυβερνητική λύση απέναντι στη ΝΔ .

Την ίδια ώρα, τα ζητήματα της κομματικής λειτουργίας, της συμμετοχής των μελών στη διαμόρφωση των πολιτικών του κόμματος αποτελούν ζητούμενο για όλους. Παράλληλα, σε εκκρεμότητα είναι οι συνεδριάσεις συλλογικών κομματικών οργάνων από την Πολιτική Γραμματεία ως την Κοινοβουλευτική Ομάδα (εκλογή γραμματέα της ΚΟ κλπ) και πιο μεσομακροπρόθεσμα ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος για το καταστατικό / πολιτικό συνέδριο, την εκλογή οργάνων περιλαμβανομένης της κεντρικής επιτροπής.

Παραμένουν ανοιχτά τα θέματα που συνδέονται με το φρενάρισμα νέων αποχωρήσεων βουλευτών, καθώς και η ανάταξη του κομματικού μηχανισμού, μετά τις εξελίξεις με τη δημιουργία νέου κόμματος (Κίνημα Δημοκρατίας) από τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και τα ζητήματα συνεργασιών στα οποία υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ στελεχών της Κουμουνδούρου.

Συνθέσεις και αντιθέσεις

Το βάρος της σύνθεσης πέφτει στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος καλείται να λάβει αποφάσεις για την ανασυγκρότηση του κόμματος και τη διασαφήνιση της ιδεολογικής/πολιτικής φυσιογνωμίας του, με στόχο την επανασύνδεση με την κοινωνία στη μάχη αντιμετώπισης των προβλημάτων, την εκλογική ανάκαμψη και τη διεκδίκηση κυβερνητικού ρόλου.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος έχει υπογραμμίσει ότι θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «σοβαρό και σύγχρονο, για την πρόοδο της κοινωνίας και τις ανάγκες της πατρίδας μας», ένα κόμμα «σήμερα ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο πυλώνας μιας εναλλακτικής προοδευτικής κυβερνητικής λύσης».

Είναι αξιοσημείωτο πολιτικά ότι την επομένη των εσωκομματικών εκλογών (25.11.2025) προέτρεψε τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα να μείνουν ανοιχτές και να συνεχίσει η εγγραφή των νέων μελών ενώ έδωσε έμφαση στο να συνεχιστεί και η καμπάνια για την Αυγή και το Κόκκινο.

Ταυτόχρονα έχει πολιτική σημασία ότι ο Παύλος Πολάκης στις πρώτες τοποθετήσεις του μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία υπογράμμισε το υψηλό ποσοστό που έλαβε (43,51%) και επεσήμανε ότι έχει «τον μισό ΣΥΡΙΖΑ», καταδεικνύοντας ότι δεν δίνει λευκή επιταγή. Μάλιστα, θα επιδιώξει να γίνουν επίσημη πολιτική της Κουμουνδούρου οι λεγόμενοι έξι πυλώνες με συγκεκριμένες προτάσεις μετρήσιμες, υλοποιήσιμες, όπως έχει επισημάνει, «σε σύγκρουση με την διαπλοκή, που να βελτιώνει την ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας και να δίνει ελπίδα στη νέα γενιά».

Πάντως, το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής 24ης Νοεμβρίου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ενώ είχε εξελιχθεί η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη προέδρου που αποτύπωνε πια την καθαρή νίκη του Σωκράτη Φάμελου (49,41%), στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολλοί κρατούσαν την ανάσα τους όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες από το επιτελείο του Παύλου Πολάκη ότι δεν θα πάει σε β΄γύρο. Κι όταν πια ο Παύλος Πολάκης έφτασε έξω από τα γραφεία, και το επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του, λες και ακούστηκε η εκπνοή από όλη την Κουμουνδούρου. Σαν… αναστεναγμός ανακούφισης που διαπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγράφηκε η ικανοποίηση ότι ένας νέος κομματικός κύκλος ανοίγει στην Κουμουνδούρου, και η ελπίδα για κομματική ανάκαμψη, μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η Χαριλάου Τρικούπη προβάλλει την αυτόνομη πορεία

Το ΠΑΣΟΚ δεν σπεύδει να σχολιάζει τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, ούτε να επιχαίρει για τη δική του δημοσκοπική άνοδο, που όμως, δεν είναι σαρωτική. Βέβαια, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν ότι στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές που έφεραν ξανά στην ηγεσία ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Νίκο Ανδρουλάκη μετείχαν 303.223 εκλογείς… Ετσι, υποβαθμίζουν τη συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εσωκομματική προεδρική κάλπη της Κουμουνδούρου. Ωστόσο, σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Τσουκαλάς για το ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται να υπογραμμίσει ότι η Χαριλάου Τρικούπη θέλει ένα ισορροπημένο πολιτικό σύστημα (ΕΡΤ1-25.11.2024). Παράλληλα, όμως, επισημαίνει με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη δική του αυτόνομη πορεία κοινοβουλευτικά και αντιπολιτευτικά. Πάντως, δεν είναι ευθύγραμμες οι αναγνώσεις για το μέλλον του προοδευτικού χώρου και η Χαριλάου Τρικούπη εντείνει τις προσπάθειές της για να κυριαρχήσει, έχοντας πλέον το ΠΑΣΟΚ τη θεσμική κοινοβουλευτική σφραγίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδρυση νέου κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Καμία έκπτωση κυριαρχίας – Δεν υπάρχει διευρυμένη ατζέντα»

«Μονομαχία» Σαμαρά και Μητσοτάκη στις 12-13 Δεκεμβρίου – Είναι ομιλητές στο ίδιο συνέδριο

Βορίδης μετά τη διαγραφή Σαμαρά: «Δεν έχω καμία ένδειξη αποσκιρτήσεως, δεν ανησυχώ για την κομματική μας συνοχή»

Documento Newsletter