Φάμελλος-Πέρκα: Τα επτά σημεία για την Πράσινη Μετάβαση/«πράσινη επανάσταση»

«Η προστασία του περιβάλλοντος, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αποτελεί προϋπόθεση για το αύριο των κοινωνιών μας και για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πρόσφατη πανδημική. Επιτάσσει την ισορροπία των οικοσυστημάτων και τη συμβίωση του ανθρώπου – και της ανάπτυξης – με το περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται μία «πράσινη επανάσταση» στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, καθώς και διανομής του παραγόμενου πλούτου προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ανισότητες». Τα παραπάνω υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Σ. Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, και η Π. Πέρκα, αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στην κοινή δήλωσή τους οι Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα τονίζουν;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ακούει τη νέα γενιά που μάς ζητάει «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα». Με τις Προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη εκδήλωση για την Κλιματική Κρίση, «Ελλάδα+Περιβάλλον», στις 03/06, αποδεικνύει ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα για την Πράσινη Μετάβαση. Μία μετάβαση που δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια, που δεν πρέπει να αποτελεί «σημαία ευκαιρίας» προς κομματική και επικοινωνιακή αξιοποίηση/εκμετάλλευση και οφείλει να εμπλέκει και να αφορά την κοινωνία στο σύνολό της.

Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Πράσινη Μετάβαση για το μετασχηματισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων, ώστε να διασφαλίσει ότι η μετάβαση αυτή δε θα αφήσει κανέναν και καμία πίσω, δεν θα οξύνει και δε θα δημιουργήσει νέες ανισότητες και, πάνω από όλα, ότι θα δημιουργήσει/παράξει όφελος για όλους, και όχι μόνο για τους λίγους που βρίσκονται κοντά και συνομιλούν με το σύστημα εξουσίας.

Η «πράσινη επανάσταση» για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να δώσει όραμα και προοπτική στη νέα γενιά και ώθηση στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καταρτίζοντας με διάλογο και συνεργασία ένα ξεκάθαρο «δρόμο» προς το πράσινο μέλλον. Έναν δρόμο που θα πατάει σε γερά θεμέλια και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

Επτά είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου μας για την Πράσινη Μετάβαση/«πράσινη επανάσταση»

-Η Πολιτεία τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη. Με διασφάλιση της πρόσβασης στα βασικά αγαθά, με πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης και όχι προς όφελος λίγων και χωρίς κανόνες.

-Η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045 χρειάζεται ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το «κλειδί» για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου. Χρειάζεται εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής ανθεκτικότητας σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία. Χρειάζεται ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016, ώστε να έχουμε ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.

-Ο παραγωγικός ιστός της χώρας μετασχηματίζεται δημιουργώντας νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και εκπομπών ρύπων και την εξοικονόμηση πόρων. Δημιουργούνται οι βάσεις για το πρασίνισμα καίριων οικονομικών κλάδων και παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της πράσινης μετάβασης.

-Διαμορφώνεται ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που να ανταποκρίνεται στους απαιτητικούς στόχους της Ευρώπης και της κλιματικής ουδετερότητας. Θα προβλέπει την πλήρη απανθρακοποίηση και όχι την απολιγνιτοποίηση με φυσικό αέριο, το σχέδιο σήμερα του κ. Μητσοτάκη για λίγους ιδιώτες.

Ένα ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία, τα δημόσια κτίρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξασφάλιση του δημόσιου ελέγχου των ενεργειακών δικτύων. Ρήτρα ώστε το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις πρόσβασης στα δίκτυα/συνδέσεις.

– Εξασφαλίζεται η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης.

– Η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτά κεντρική θέση καθώς η επαναστατική αυτή αλλαγή δεν μπορεί να γίνει υποτιμώντας το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τον κοινό μας πλούτο.

-Τίθενται στέρεες βάσεις για μια Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας. Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας που σχεδιάζουμε, ανέφερε.

Οφείλουμε να δώσουμε όραμα και προοπτική και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον για τις νεότερες γενιές. Το όραμα αυτό όμως δεν μπορεί παρά να είναι συλλογικό προϊόν που απευθύνεται και αφορά ενεργά την κοινωνία και αυτό μπορεί να το διασφαλίσει μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.»

Ετικέτες