Φάμελλος: Ο Τσίπρας θα μιλήσει στη ΔΕΘ για μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων

Φάμελλος: Ο Τσίπρας θα μιλήσει στη ΔΕΘ για μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων

«Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και για βελτίωση των κοινωνικών παροχών από το σύνολο του πλεονάσματος», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο «Πρακτορείο 104,9 FM» σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που προτίθεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ.

«Δεν έχουμε κανέναν σκοπό, ούτε καμία δέσμευση το υπερπλεόνασμα να το επιστρέψουμε σε δάνεια, έχουμε εξασφαλίσει ότι ολοκληρώθηκε η έξοδος από το πρόγραμμα και η συμφωνία με τους δανειστές», επισήμανε κ. Φάμελλος και διευκρίνισε: «Το σύνολο του πλεονάσματος θα αποδοθεί στην κοινωνία, το έχουμε ξανακάνει δύο χρονιές και τώρα μπορούμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια […] Μπορεί να χρειάζεται μέχρι το τέλος του 2018, προφανώς, δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να βγει στην έκθεση και να υποσχεθεί πράγματα, τα οποία ακόμη δεν είναι σίγουρα, αλλά ξέρουμε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα υπάρχουν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα».

«Να στηριχθούμε σε αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός στην Έκθεση, που δεν θα τάξει πράγματα που δεν γίνονται, αλλά θα μας πει και τον χρόνο στον οποίο μπορεί το κάθετι να είναι σίγουρο», εξήγησε και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το θέμα των συντάξεων, αν δεν ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, άρα δεν μπορεί αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα, αλλά θα πρέπει να κλείσει με την προοπτική και τη διάθεση που έχουμε εμείς να μην υπάρχουν περικοπές από τον Οκτώβριο. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει αξιολογώντας το πλεόνασμα αυτής της χρονιάς και το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και θα υπάρχει επιστροφή στην κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή περίοδο επισήμανε: «Έχουμε κατορθώσει μέσα σε τρία χρόνια δυσμενούς και ασφυκτικού περιβάλλοντος να πετύχουμε πράγματα, τα οποία δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα […] Στο οικονομικό επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης που είχαμε είναι η καλύτερη επίδοση από το 2007, η καλύτερη επίδοση στα τελευταία 11 χρόνια και προφανώς αυξάνεται το ΑΕΠ για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο. Η πορεία της οικονομίας είναι σταθερή και έχουμε δημοσιονομικά αποτελέσματα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα πλεονάσματα περισσότερο από αυτά που έχουμε ήδη συμφωνήσει και δεν θα “πουλήσουμε” τη συμφωνία με τους δανειστές. Θα είμαστε συνεπείς, γιατί έχουμε συμφωνήσει να είναι τα πλεονάσματα χαμηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν στον συντελεστή χρέους».

«Η κατεύθυνση η δική μας», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, «είναι ότι θα πρέπει να ελαφρυνθεί και ο επιχειρηματίας και ο πολίτης και ο επαγγελματίας, οι επιστήμονες, οι αγρότες, με μέτρα φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης επιπλέον αυτής που έχει ήδη ψηφιστεί στα αντίμετρα, με μείωση και του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και του φόρου εισοδήματος».

Σχετικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, που θα αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ο αν. υπουργός εξήγησε: «Μιλάμε για μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη της πόλης, η οποία θα της δώσει πραγματικά τη θέση της μητρόπολης των Βαλκανίων μιας και οι διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες έχουν προετοιμαστεί και ωριμάζουν αυτή την περίοδο στα Βαλκάνια, δίνουν τη δυνατότητα πραγματικά η Θεσσαλονίκη να έχει τη μέγιστη εξωστρέφεια -πέρα από τη διασφάλιση της ιστορίας της, που κατοχυρώνεται πλέον με τη συμφωνία με την πΓΔΜ- και να μπορεί να έχει και μία απόλυτα εξωστρεφή ταυτότητα και αναπτυξιακά και κοινωνικά. Οι σύγχρονες υποδομές αξίζουν στη Θεσσαλονίκη, ανήκουν στη Θεσσαλονίκη».

Σχετικά με τη συζήτηση για το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Τούμπας, διευκρίνισε: «Δεν είναι πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός και αρκετοί αρμόδιοι υπουργοί ασχοληθήκαμε με το θέμα του γηπέδου του ΠΑΟΚ. Ο πρωθυπουργός είχε κάνει τη σχετική ανακοίνωση στο βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, όπου είπε ότι είμαστε θετικοί στην προοπτική της κατασκευής ενός νέου γηπέδου, που θα έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές, αλλά και την πιστοποίηση για τις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

«Θα πρέπει και περιβαλλοντικά το γήπεδο να βοηθήσει την περιοχή. Έχει γίνει πολλή συζήτηση γιατί εξετάζεται και αναπτύσσεται αντίστοιχο σχέδιο από τον ΠΑΟΚ, υπάρχουν τα λεγόμενα αρχιτεκτονικά και τα σχέδια γενικής διάταξης και αυτό που εμείς βλέπουμε από την πλευρά μας είναι το πώς θα μπορέσει η Πολιτεία να ενισχύσει και να υποστηρίξει την επιτάχυνση του σχεδίου αυτού και αυτό προφανώς ξεκινάει πρώτα από τη διαθέσιμη γη και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις», σημείωσε, ενώ για τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος είπε: «Θα πρέπει εμείς να δούμε όλες τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις έτσι ώστε το σχέδιο αυτό να είναι εξαρχής ένα σχέδιο που θα είναι ασφαλές για την πρόσβαση των φιλάθλων και γενικά την κυκλοφορία των πολιτών στον περιβάλλοντα χώρο και σε όλες τις προσβάσεις, να έχει σύνδεση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter