Φάμελλος- Αχτσιόγλου: Ξεπούλημα όλου του δικτύου φυσικού αερίου εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος

«Χρειάστηκε ακόμη και η παράκαμψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), καθώς και η φωτογραφική νομοθέτηση-εξυπηρέτηση συμφερόντων, ώστε να ολοκληρωθεί το έγκλημα ξεπουλήματος των δικτύων φυσικού αερίου της Ελλάδας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΣωκράτης Φάμελλος και η τομεάρχης Οικονομικών, Εφη Αχτσιόγλου.

Oπως καταγγέλλουν, «η κυβέρνηση ολοκληρώνει σήμερα την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για επανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια», ενώ χαρακτηρίζουν «ενεργειακό έγκλημα» την «απώλεια του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, εφόσον στρατηγικές επιλογές για τα δίκτυα φυσικού αερίου θα υπαγορεύονται πλέον μόνο από το κέρδος του ιδιοκτήτη».

«Για τη ΝΔ η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά το ιταλικό δημόσιο διά της συμμετοχής του στην Italgas μπορεί!», τονίζουν Φάμελλος και Αχτσιόγλου και σημειώνουν:

«Για να εξυπηρετήσει μάλιστα τα συμφέροντα των αγοραστών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος η κυβέρνηση με το νόμο 4951/2022 του Ιουλίου, “ξήλωσε” την αρμοδιότητα της ΡΑΕ να πιστοποιεί τους Διαχειριστές Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου. Και αυτό γιατί η Ανεξάρτητη Αρχή έθετε, ορθά, όρους για να προχωρήσει στην πιστοποίηση του νέου Διαχειριστή και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas».

«Η κυβέρνηση επιπλέον άλλαξε εκ των υστέρων τους όρους του διαγωνισμού, ενώ είχε ήδη επιλεγεί αγοραστής, και μάλιστα προς όφελός του, ακόμα και για θέματα απαγόρευσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για 3 χρόνια από τη μεταβίβαση και διατήρησης αμετάβλητου του οργανογράμματος και των θέσεων εργασίας, που φαίνεται ότι δεν άρεσαν στους “επενδυτές”», προσθέτουν.

Συνεχίζοντας, οι δυο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν:

«Αυτός είναι ο φιλελευθερισμός και η ασφάλεια δικαίου για το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη: Αν η ανεξάρτητη Αρχή δε βολεύει τους επενδυτές τότε απλά ακυρώνεις την Αρχή.

Αν οι όροι του διαγωνισμού δεν βολεύουν τους επενδυτές, τότε τους τροποποιείς αλά καρτ μετά το διαγωνισμό, αλλάζοντας μάλιστα φωτογραφικά και τα θεσμικά χαρακτηριστικά του διαχειριστή του δικτύου».

Υπενθυμίζουν, δε, ότι «η κυβέρνηση ΝΔ επέλεξε  να πουλήσει κατά 100% τη ΔΕΠΑ Υποδομών σε έναν ιδιώτη όταν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, εν μέσω μνημονίου, να διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό για το δημόσιο (51%)».

«Το έγκλημα που ολοκληρώθηκε σήμερα με τις ευλογίες της κυβέρνησης αναδεικνύει και την ευθύνη της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον επέτρεψε να ολοκληρωθεί η πώληση, ενώ γνωρίζει αφενός πως η εκ των υστέρων τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού αποτελεί παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ανταγωνισμού και αφετέρου πως υπάρχει η πιθανότητα οι αρχικοί όροι να ήταν απαγορευτικοί για ενδιαφερόμενους που θα μπορούσαν πιθανώς να προσφέρουν ακόμη υψηλότερο τίμημα για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.