Φάμελλος: Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος των μεδουσών στον κορινθιακό κόλπο

Φάμελλος: Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος των μεδουσών στον κορινθιακό κόλπο

Στα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των μεδουσών στον κορινθιακό κόλπο αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι εντός του Αυγούστου επίκειται η ένταξη της ευρύτερης περιοχής του κορινθιακού κόλπου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. «Ο κορινθιακός κόλπος από τον άξονα Ψαθόπυργου – Ναυπάκτου έως τον Ισθμό, έχει σημαντικό οικολογικό απόθεμα, βιοτόπους και προστατευόμενα είδη, που τεκμηριώνουν απόλυτα την ένταξή του στις προστατευόμενες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε δε, τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής, με δεδομένη τη σπουδαιότητα των οικοτόπων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ίδρυση του νέου φορέα αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και θα ενταχθεί στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των μεδουσών και γενικότερα της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας θα είναι και η ολοκλήρωση σε βάθος τριετίας του προγράμματος αποχετεύσεων και επεξεργασίας λυμάτων σε 200 μικρούς οικισμούς σε όλη τη χώρα, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. «Το έργο αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στην αντιμετώπιση των φαινομένων ρύπανσης, αλλά και στην πρόληψη προστίμων που θα καλούνταν να πληρώσει η χώρα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προγραμματίζουν μέσω τροπολογίας – γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί την τρέχουσα εβδομάδα στη Βουλή – να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών μέσων προστασίας των λουομένων (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές του κορινθιακού κόλπου, κατ’ εξαίρεση και εκ μέρους των τουριστικών εγκαταστάσεων ή των φορέων των λιμανιών της περιοχής.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η πληθυσμιακή έκρηξη των μεδουσών αποτελεί οικολογικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, το οποίο συνδέεται ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή, τη θερμοκρασία των θαλασσών και τα θαλάσσια ρεύματα, αλλά και την υπερ-αλίευση και τη θαλάσσια ρύπανση. Επιδρά όμως σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα και στην οικολογική ισορροπία του κόλπου. Συνεπώς, όπως ξεκαθάρισε, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με μια δέσμη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, που άπτονται των αιτίων που το επηρεάζουν.

Documento Newsletter