Φάλαινες, δελφίνια και ζιφιοί καταγράφονται για πρώτη φορά στo Iόνιο (Videos)

Mια αγέλη από δελφίνια, φυσητήρες και ζιφιούς που έκαναν τη βόλτα τους στα νερά του Ιονίου Πελάγους, απαθανάτισαν οι κάμερες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» προσφέροντάς μας εντυπωσιακές εικόνες.

Οι εναέριες λήψεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των επιστημόνων του Ινστιτούτου στο πλαίσιο προγραμμάτων για επιστημονικούς σκοπούς μεν, αλλά και σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανάγκη προστασίας των συγκεκριμένων θαλάσσιων ζώων.

Οι εικόνες αυτές καταγράφονται για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και οι μοναδικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Hellenic Trench, Greece, Cetacean Surveys 2019-2020 - Ελληνική Τάφρος, Φυσητήρες, Ζιφιοί, Δελφίνια

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» μελετά τους φυσητήρες της Ελληνικής Τάφρου -από την Κεφαλονιά μέχρι την νότια Κρήτη και την Ρόδο- τα τελευταία 25 χρόνια και γνωρίζει τους περισσότερους έναν προς ένα, χάρη στη μέθοδο της φωτοταυτοποίησης.

Ο φυσητήρας είναι ο θρυλικός Moby Dick. Οι αρσενικοί μπορούν να φτάσουν τα 20 μέτρα μήκος στους ωκεανούς και τα 15-16 μέτρα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα.

Οι φυσητήρες της Μεσογείου απειλούνται άμεσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μόνο περίπου 200 ζουν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Η πλειονότητά τους ζει κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, που έχει αναγνωριστεί ως περιοχή ΙΜΜΑ – περιοχή παγκοσμίου σημασίας για τα κητώδη.