«Facebook Papers»: Έρευνες για απόρρητα έγγραφα και ανοχή σε ακροδεξιές θέσεις από τις αμερικανικές αρχές

«Facebook Papers»: Έρευνες για απόρρητα έγγραφα και ανοχή σε ακροδεξιές θέσεις από τις αμερικανικές αρχές

Αυτή την εβδομάδα το Facebook ήλθε αντιμέτωπο με «κυβερνητικές έρευνες» όπως γνωστοποίησε στους μετόχους του. Το περιεχόμενό τους συσχετίζεται με δεκάδες χιλιάδες σελίδες εγγράφων της εταιρείας και με πληροφορίες που διέρρευσαν από την πληροφοριοδότη Frances Haugen και άλλους πρώην υπαλλήλους. Μαρτυρούν, πως παρότι η πλατφόρμα επέμενε ότι κινούταν σε πολιτικά ουδέτερο έδαφος, άφηνε πολιτικούς της δεξιάς να να παραβιάζουν κανόνες που σχετίζονται με την ουδετερότητα των απόψεων και με την αποφυγή ακραίων θέσεων.

Πιο αναλυτικά, δημοσίευμα της Πέμπτης, από την Wall Street Journal, επισημαίνει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) εξετάζει όσα έγγραφα διέρρευσαν, ώστε να διαπιστωθεί εάν από πλευράς Facebook, παραβιάστηκε η συμφωνία που σχετίζεται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων του 2019. Ερευνάται, δηλαδή, εάν γνωστοποιήθηκαν τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, τα οποία κατέληξαν στην Cambridge Analytica, η οποία είναι η εταιρεία που επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2016 προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ. Τότε μάλιστα, η Facebook είχε πληρώσει πρόστιμο-ρεκόρ που άγγιζε τα 5 δισ. δολαρίων.

Η εν λόγω υπόθεση, γνωστή διεθνώς πλέον και ως «Facebook Papers», συσχετίζεται σύμφωνα με το cnn.com εκτός των άλλων, με το γεγονός ότι η εταιρία του Μαρκ Ζούκενμπεργκ κατηγορείται ότι γνώριζε πως με αυτόν τον τρόπο, ενθάρρυνε το διχαστικό περιεχόμενο βλάπτοντας την ψυχική υγεία των εφήβων. Οι αποκαλύψεις της Haugen άλλωστε, είχαν ενισχύσει ήδη, τις φωνές που ζητούν άμεση εφαρμογή ρυθμιστικών κανόνων για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνολικότερα, μια και αντίστοιχες κατηγορίες για την πλατφόρμα του Instagram (που ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιριών) ήρθαν στο φως, τονίζοντας πως προκαλεί άγχος και κατάθλιψη, κυρίως μεταξύ νέων κοριτσιών που διαρκώς πρέπει να συγκρίνουν τον εαυτό τους με την ιδανική ομορφιά που προβάλουν τα κοινωνικά μέσα.

Από πλευράς των εταιριών υπήρξαν ανακοινώσεις για τα ως άνω ζητήματα, χωρίς ούτε η Facebook ούτε η Instagram να αμφισβητεί ευθέως τις κατηγορίες, αποφεύγοντας ποικιλοτρόπως σαφείς τοποθετήσεις, την ώρα που η αμφισβήτηση αυξάνει και από πλευράς χρηστών και μεταξύ των υπαλλήλων σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των εν λόγω εφαρμογών. Το ανεξάρτητο εποπτικό συμβούλιο του Facebook δε, κατηγόρησε ανοιχτά την εταιρεία για την απροθυμία της σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος  διασταύρωσης πληροφοριών, που φέρεται να προστατεύει εκατομμύρια VIP χρήστες από τους κανονικούς κανόνες ελέγχου περιεχομένου της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων. Στον απόηχο των εξελίξεων, ο Ζούκενμπεργκ επιχειρεί να εστιάσει στις προσπάθειες της εταιρείας του να καταπολεμήσει το επιβλαβές περιεχόμενο, προκειμένου να καθιερώσει την  διαφάνεια και να δημιουργήσει «ένα κορυφαίο ερευνητικό πρόγραμμα στη βιομηχανία για αυτά τα σημαντικά ζητήματα».

Documento Newsletter