F-35: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την πανάκριβη αγορά – Τι ισχύει με τα όπλα που «ξεφορτώνονται» οι ΗΠΑ;

F-35: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την πανάκριβη αγορά – Τι ισχύει με τα όπλα που «ξεφορτώνονται» οι ΗΠΑ;

Περισσεύουν τα διθυραμβικά σχόλια και οι πανηγυρισμοί στα κανάλια από τα κυβερνητικά στελέχη και βέβαια τον ίδιον τον πρωθυπουργό που eείπε μεταξύ άλλων: «Με αυτήν (σ.σ. την επιστολή Μπλινκεν) η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό…».

Η αλήθεια είναι όμως ότι η κυβέρνηση πάει να εμπλέξει τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τεράστιες περιπέτειες ενώ είναι ένα ερώτημα εάν κάποιοι από τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων τολμήσουν να διαφοροποιηθούν από το κυβερνητικό αφήγημα ή εν τέλει θα προτιμήσουν να στηρίξουν εξόφθαλμα λάθη τα οποία είναι έτοιμο να διαπράξει το Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: To Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση των αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

Τι περιλαμβάνει το πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού

Α δούμε όμως τι αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπλίνκεν, σε σχέση με τις παρακάτω προτεινόμενες δωρεάν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles, EDA):

– Δύο αεροσκάφη C-130H, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά,
– Δέκα κινητήρες για αεροσκάφη P-3, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και
– 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, θα υποβληθούν για γνωστοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα, προς παραχώρηση στην Ελλάδα:

– Εως 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,
– Τρία πλοία κλάσης Protector, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και
– Διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμενα, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Με τα τρία γράμματα EDA της επιστολής Μπλίνκεν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για οπλικά συστήματα που οι Αμερικανοί έχουν για απόσυρση και τα δίνουν με έξοδα μεταφοράς αλλά κυρίως συντήρησης και επισκευών στη χώρα που θα τα λάβει. Είναι μεγάλη εξυπηρέτηση για τις ΗΠΑ να ξεφορτώνονται οπλικά συστήματα που είτε απέτυχαν ,είτε ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωή τους, γιατί το να τα καταστρέψουν κοστίζει πολλά λεφτά! Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τα ελικόπτερα Kiowa , κάποια εκ των οποίων φαίνεται ότι…βούλιαξαν στο Στεφανοβίκειο!

Δείτε επίσης – ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν δείχνουν πόσο λάθος είναι ο κ. Μητσοτάκης

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι περιβόητες «φρεγάτες» LCS , τις οποίες οι Αμερικανοί απέσυραν άρον άρον για να γλιτώσουν το τεράστιο κόστος των επισκευών! Σε κάποια από αυτά τα πλοία έγιναν προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων οι οποίες απέτυχαν! Μάλιστα γνωρίζοντες αναφέρουν ότι τέσσερις «φρεγάτες» δεν τις άγγιξαν καν και αποφάσισαν να τις αποσύρουν και με βάση κάποιες πληροφορίες, αυτές οι φρεγάτες  θα δοθούν…τελείως δωρεάν στην Ελλάδα!

Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι σε σχέση με το ύψος του κόστους επιδιόρθωσης των προβλημάτων των 4 “δωρεάν” φρεγατών. Και γιατί η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την αναβάθμιση του Στόλου που ξεκίνησε με την απόφαση για την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra; Γιατί «πάγωσε» το πρόγραμμα των κορβετών;

Και τέλος, παίρνουμε F 35 για τα οποία ( για μια κόμη φορά) δεν υπάρχουν προβλέψεις όπλων. Αγοράζουμε αεροσκάφη 5ης γενιάς τα οποία ενδεχομένως δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν. Μήπως η κυβέρνηση ετοιμάζει αγορές με τεράστιο κόστος με αμφίβολα αποτελέσματα;

Documento Newsletter