«Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέχεια, συνέπεια και διάρκεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στο Βίλνιους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν οι απόψεις του περί «στροφής στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας».
H συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ
«Όποτε χρειάστηκε υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά είναι καλύτερα να ζουμε σαν φίλοι. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέχεια, συνέπεια και διάρκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επίλυση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων στη Χάγη.
«Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς. Η μεγάλη μας διαφορά εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι μεγάλο πρόβλημα ή και ευκαιρία. Σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς, εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, και αν αυτό δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, να μην έχουμε παραβιάσεις, παραβάσεις, και να μας επιτρέψουν να οικοδομήσουμε στη θετική ατζέντα , είναι και αυτό ένα σημαντικό κεκτημένο. Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω», δήλωσε στη Σία Κοσιώνη και τον Παύλο Τσίμα.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες όταν ερωτήθηκε για το εάν η προοπτική της Χάγης έπεσε στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους. «Έχει σημασία να υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», απάντησε για το θέμα.
Κατά τον πρωθυπουργό: «είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα τα διεθνές δίκαιο να λύσει τη μεγάλη διαφορά με την Τουρκία; Η απάντηση είναι ναι», παραδεχόμενος ωστόσο ότι: «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης. Είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο και θα είχαν ρόλο και η Βουλή και τα κόμματα. Πράγματι η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία χρόνια όπως το καλοκαίρι του 2020. Και κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Έχω υποχρέωση να διερευνήσω αν υπάρχει ένα παράθυρο. Μπορεί και να μην υπάρχει τελικά».