Σεισμός στην Εύβοια: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι – «Είναι ένα ρήγμα που δεν μένει ήσυχο» (Videos)

Σε εγρήγορση οι σεισμολόγοι μετά τη σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Πισσώνα της κεντρικής Εύβοιας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα Ψαχνά. Από τον σεισμό δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, ούτε σοβαρές υλικές ζημιές.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 70 μετασεισμοί, ενώ έχουν σημειωθεί κι άλλες σεισμικές δονήσεις, μικρότερου βεληνεκούς, οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί στο σύστημα, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Είναι ακόμα νωρίς να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ο σεισμός της Τετάρτης δεν σχετίζεται άμεσα με τη σεισμική δραστηριότητα στη νότια πλευρά του νησιού.

«Πριν από τον σεισμό στα Ψαχνά δεν είχαν σημειωθεί προσεισμοί. Χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στη σύγκλιση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καταγράφοντας τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.

Διαβάστε επίσης: Νέος σεισμός στην Εύβοια: Συγκαλείται η επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου – Οι πρώτες εικόνες (Photos – Video)

Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέλυσε στο Mega τη διαφορά του σεισμού στα Ψαχνά με τη σεισμική δραστηριότητα στους Ζάρακες. Είπε ότι η σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε σε μία περιοχή με πολλούς κατοίκους (καθώς η Χαλκίδα και τα Ψαχνά βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο), γεγονός που κάνει πιο σύνθετο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

«Πρόκειται για ένα ενεργό ρήγμα που δίνει κατά καιρούς μικρές δονήσεις. Είχε 12 χρόνια να δώσει έναν τόσο μεγάλο σεισμό. Είναι ένα ρήγμα που δεν μένει ήσυχο», επεσήμανε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Θα είμαστε σε επιφυλακή για αρκετές μέρες ακόμα», υπογράμμισε.