Ευτυχία Παπαγιανόπουλου: «Το κουμ καν είναι για τις ανιαρές κωλόγριες»

Ευτυχία Παπαγιανόπουλου: «Το κουμ καν είναι για τις ανιαρές κωλόγριες»
Πηγή Φωτογραφίας: Youtube

Σαν σήμερα στις 7 Ιανουαρίου 1972 «έφυγε» από τη ζωή η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, η πρώτη Ελληνίδα στιχουργός και η σημαντικότερη του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Γεννημένη στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερο της Κωστή Νικολαΐδη, μαζί απέκτησαν 2 παιδιά την Καίτη και την Μαίρη.

Στην Ελλάδα αρχικά σταδιοδρόμησε ως ηθοποιός, δασκάλα και ποιήτρια, ενώ αργότερα αναδείχθηκε σε μια σημαντική λαϊκή στιχουργό. Η μεγάλη αξία της στιχουργικής της αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα, ιδίως μετά το θάνατό της. Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1948 και να τους πουλάει για ποσά από 200 έως 300 δραχμές. Έχοντας όμως μεγάλο εθισμό στη χαρτοπαιξία έχασε πάρα πολλά λεφτά με αυτόν τον τρόπο. Όταν έγραφε τους στίχους, έπειτα αποποιούνταν τα πνευματικά της δικαιώματα.

«Εγώ γράφω τραγούδια και τα πουλώ. Από κει και πέρα δεν ανακατεύομαι αν θα πιάσουν ή όχι, αν θα βγουν ή δε θα βγουν σε δίσκους. Μόλις τα παραδώσω υπογράφω και μια δήλωση παραιτήσεως από διάφορα δικαιώματα, ας πούμε απαρνούμαι τα πνευματικά μου τέκνα» (συνέντευξη της, στην εφημερίδα «Ακρόπολις» το 1961).

Ο μεγάλος έρωτας της ζωή της ήταν ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος. Τον ερωτεύτηκε και τον αγάπησε όσο κανέναν άλλον άντρα. Ήταν ο άνθρωπος που ήταν δίπλα της μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι κοινές ανησυχίες τους περί Τέχνης, παρόλο που ο Παπαγιαννόπουλος ήταν αστυνομικός στο επάγγελμα, τους έφερναν πιο κοντά. Το 1956 ο σύζυγος της πέθανε αφήνοντας την Ευτυχία μόνη με τις δύο κόρες της.

Στην καριέρα της συνεργάστηκε με τους Βασίλη Τσιτσάνη, Μαρίκα Νίνου, Απόστολο Καλδάρα, Μάνο Χατζιδάκι, Μανώλη Χιώτη, Αντώνη Ρεπάνη, Στέλιο Καζαντζίδη και άλλους καλλιτέχνες. Στους στίχους της πάντρευε το ερωτικό στοιχείο με τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Περιγράφει, τον άνθρωπο, όπως ο Καζαντζάκης, τον φαντάζεται υπερήφανο, αγέρωχο να πίνει το κρασί του και να χορεύει ζεϊμπέκικο. Τραγουδά και χορεύει τις λύπες του και τις χαρές του, βαλσαμώνει τον πόνο του και τον ξορκίζει. Επιβάλλεται σε ένα «ανδροκρατούμενο» επάγγελμα και γίνεται θρύλος. Τα τραγούδια της διαδίδονται από στόμα και στόμα και γίνονται αθάνατα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες με την υγεία της έχοντας όμως πάντα στο πλευρό της την εγγονή της Ρέα. Στις 7 Ιανουαρίου του 1972 η μεγάλη Ελληνίδα στιχουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Τον Δεκέμβριο του 2019, βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία « Ευτυχία», σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή, για τη ζωή της μεγάλης στιχουργού με πρωταγωνίστρια την Κάτια Γκουλιώνη και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter