Ευθείες βολές στην Κίνα για κυβερνοεπιθέσεις

Ομοβροντία κατηγοριών από τη Δύση για κλοπή εμπορικών μυστικών.

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κατηγόρησαν το Πεκίνο για την επίθεση στην υπηρεσία μηνυμάτων Exchange της Microsoft, επίθεση που τον Μάρτιο επηρέασε πάνω από 30.000 αμερικανικούς οργανισμούς και 150.000 servers παγκοσμίως. Η ενέργεια της απροκάλυπτης κατηγορίας του Πεκίνου από τη Δύση είναι δίχως προηγούμενο – μέχρι τώρα οι ΗΠΑ προτιμούσαν να κατηγορούν τη Ρωσία.

Ωστόσο δεν ήταν μόνες σε αυτή την κίνηση. Σε μια συντονισμένη κίνηση προειδοποίησης εναντίον της Κίνας, μαζί με τις ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοινώσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Με τις ανακοινώσεις τους κατηγόρησαν την Κίνα για συνεργασία με κυβερνοεγκληματίες προκειμένου να επιτεθούν και να προκαλέσουν ζημιές σε εταιρείες της Δύσης. Το ΝΑΤΟ ένωσε και αυτό τη φωνή του με τις δυτικές χώρες σε πιο ήπιο τόνο. Επισήμανε τις ανακοινώσεις των συμμάχων, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του με στόχο την απόκρουση κάθε κυβερνοεπίθεσης.

Την ίδια ημέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις Κινέζους πολίτες τους οποίους κατηγορεί για συνεργασία με το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Κινέζοι χάκερ επιτέθηκαν –από το 2011 έως το 2018– σε δεκάδες εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς στις ΗΠΑ και αλλού προκειμένου να κλέψουν εμπορικά μυστικά και τεχνογνωσία, όπως τεχνολογία για υποβρύχια και αυτόνομα οχήματα, χημικές φόρμουλες, ιδιόκτητη τεχνολογία για την ανάλυση της αλληλουχίας του γονιδιώματος. Με αυτές τις πληροφορίες είχαν σκοπό να βοηθήσουν την Κίνα να εξασφαλίσει συμβόλαια για τις κρατικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Η δραστηριότητά τους περιλάμβανε ακόμη και ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια για την κλοπή δεδομένων έρευνας πάνω σε ιούς όπως ο MERS, ο Εμπολα, ο HIV κ.λπ.

Ευθυγράμμιση με αστερίσκους

Η Κίνα έχει επιδείξει «ανεύθυνη, διασπαστική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο, που θέτει μια μεγάλη απειλή για την οικονομία και την κοινωνία» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε την πεποίθηση του Αμερικανού ομολόγου του περί απειλής από τις επιθέσεις της Κίνας. Ομως απέφυγε τόσο να κατονομάσει τους υπεύθυνους της επίθεσης όσο και να επιβάλει κυρώσεις. Αυτό δημιουργεί απορίες στον Ράινχαρντ Μπιούτικοφερ, ευρωβουλευτή με τους Πράσινους και επικεφαλής της αποστολής για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, που αποκαλεί την παράλειψη αυτή του Μπορέλ «απαράδεκτη». «Αυτή η στάση γεννά μια σειρά από ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αμέσως από τον κ. Μπορέλ» γράφει σε ανακοίνωσή του, συνεχίζοντας αναρωτώμενος αν «γνωρίζουν οι ΗΠΑ περισσότερα από ό,τι η ΕΕ; Πιστεύει ο κ. Μπορέλ ότι η μη δήλωση ορισμένων γεγονότων μπορεί να είναι διπλωματικά επωφελής; Μήπως η δήλωση της ΕΕ υποδηλώνει ότι η κριτική των ΗΠΑ είναι υπερβολική; Η απροθυμία να συμμεριστεί την κριτική των ΗΠΑ σηματοδοτεί την αβεβαιότητα της ΕΕ έναντι του Πεκίνου;». Να θυμίσουμε ότι η ΕΕ έχει επενδυτική συμφωνία με την Κίνα, παρόλο που έχει παγώσει από το Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τόσο της ΕΕ όσο και της Γερμανίας.

Η αντίδραση του Πεκίνου

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λίτζιαν είπε ότι οι κατηγορίες «έχουν κατασκευαστεί από αέρα κοπανιστό» για πολιτικούς σκοπούς.

Ετικέτες