Ευρωομολόγα, μια παλιά ιδέα έρχεται στην επικαιρότητα λόγω κορονοϊού

Ευρωομολόγα, μια παλιά ιδέα έρχεται στην επικαιρότητα λόγω κορονοϊού

Στη σημερινή επισκόπηση Τύπου η Deutsche Welle, υπό τον τίτλο «Ευρωομόλογα: Ρεαλιστικό το αδιανόητο», δημοσιεύει την αρθρογραφία κορυφαίων ΜΜΕ στη Γερμανία τα οποία αποκαλύπτουν αυτό που μέχρι χθες ήταν αδιανόητο για τον Γερμανικό δημοσιονομικό ορθολογισμό: η πιο πλούσια χώρα της Ε.Ε. να αναλάβει, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, μέρους του Ευρωπαϊκού χρέους!

Για όσους έχουν καλή μνήμη τη σχετική συζήτηση είχαν ξεκινήσει με ένα άρθρο τους οι οικονομολόγοι Jakob von Weizsäcker και Jacques Delpla, τον Μάιο του 2010, ως λύση τότε για την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Τότε, Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί κ.α. την είχαν απορρίψει με διάφορες δικαιολογίες. Για τη χώρα μας το κόστος αυτής της απόρριψης είναι πλέον γνωστό Αφού ακολούθησαν τρία μνημόνια και η αποπομπή της χώρας ακόμη και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο «μαξιμαλισμός» του ΣΥΡΙΖΑ και τα ελληνικά ΜΜΕ

Το 2017 ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Μαδρίτη έλεγε επί λέξει: «Ήρθε η ώρα, να υπάρξει μία ουσιαστική λύση και για το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας… να δούμε τη δυνατότητα και την προοπτική, ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, με κοινούς κανόνες και με εγγυήσεις καταθέσεων». Στην ημεδαπή τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν υποδεχθεί τη δήλωση του πρωθυπουργού με τίτλους «Στον κόσμο του ο Τσίπρας: “Να διεκδικήσουμε ευρωομόλογα και εγγύηση καταθέσεων”»!

Δεν ήταν η πρώτη φορά ου ο πρώην πρωθυπουργός ζητούσε την έκδοση ευρωομολόγων. Από τον Ιανουάριο του 2011, σε μία συνάντησή του με το σωματείο εργαζομένων της ΕΛΒΟ, έλεγε: «Όταν ξεκίνησε η κρίση, η Αριστερά μιλούσε για την ανάγκη απευθείας δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η κυβέρνηση μας έλεγε, μην λέτε ανοησίες. Αργότερα ζητήσαμε από την κυβέρνηση να διεκδικήσει ευρωομόλογο. Η κυβέρνηση μας έλεγε, αυτά δεν γίνονται και δίνουμε κακό σήμα προς τις αγορές».

Δεύτερες σκέψεις στο Βερολίνο λόγω κορονοϊού

Σήμερα πάντως η εφημερίδα taz του Βερολίνο σε σχόλιο με τίτλο «Το μέχρι πρότινος αδιανόητο γίνεται ρεαλιστικό» γράφει ότι «Στην εποχή του κορωνοϊού θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αυτό που κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης προσέκρουε στη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας: η έκδοση ευρωομολόγων».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Τα ομόλογα που θα εκδίδονται από τα 19 κράτη της ευρωζώνης, έχουν το πλεονέκτημα ότι οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες-μέλη δεν θα χρειάζεται πλέον να καταβάλουν υψηλότερα επιτόκια για να βρουν αγοραστές για τα ομόλογά τους, μιας και όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα εγγυώνται από κοινού το χρέος. Στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να φανταστεί τη χρήση αυτού του εργαλείου. Αν βοηθούν και έχουν τη σωστή δομή τότε θα εισαχθούν, δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε αντίθεση με το παρελθόν η γερμανική κυβέρνηση δεν απέρριψε αμέσως την πρόταση. Οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται, τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών»

Στο ίδιο μήκος κύματος «Μπαζούκα για όλους» το Der Spiegel στο κύριο άρθρο του αναφέρεται στα απαραίτητα μέτρα στήριξης της γερμανικής οικονομίας για να αντιμετωπιστούν οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας γράφοντας ότι «Σε αντίθεση με την δημοσιονομική κρίση η σημερινή δύσκολη κατάσταση δεν οφείλεται σε λανθασμένες οικονομικές πολιτικές» για να καταλήξει ότι «Η κακή είδηση είναι ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο αν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο μέτωπο του κορωνοϊού. Η καλή είδηση είναι ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση η οικονομική ανάπτυξη, το πιθανότερο είναι, να εκτιναχθεί. Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να επιζήσουν οικονομικά».

Ετικέτες

Documento Newsletter