Της έδιναν χρήματα για τους μισθούς των κοινοβουλευτικών βοηθών της κι εκείνη πλήρωνε κομματικούς υπαλλήλους. Ο λόγος για την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν και για την αποζημίωση που λαμβάνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όταν ανακαλύφθηκε αυτή η «παρατυπία», το Ευρωκοινοβούλιο απαίτησε από την Λεπέν να επιστρέψει περίπου 300.000 ευρώ, το ποσό δηλαδή που δε χρησιμοποίησε για το σκοπό που της χορηγήθηκε. Εκείνη όμως αρνήθηκε κι έτσι από αύριο Τετάρτη, η αποζημίωση που λαμβάνει, θα περικοπεί κατά 7.000 ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Λεπέν, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, πλήρωνε με τα χρήματα αυτά δύο υπαλλήλους του κόμματός της την περίοδο 2011-12. Ωστόσο, αυτοί οι ευρωπαϊκοί πόροι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μόνο για τους μισθούς των κοινοβουλευτικών βοηθών της.
Η Λεπέν είχε δηλώσει ότι δεν θα «υποκύψει στη δίωξη» που υφίσταται, επιστρέφοντας τα χρήματα και με ανακοίνωσή της περιέγραψε το αίτημα των Βρυξελλών ως μια «μονομερή απόφαση που έλαβαν οι πολιτικοί (της) αντίπαλοι (…) χωρίς αποδείξεις και χωρίς να περιμένουν την απόφαση των δικαστηρίων» στα οποία προσέφυγε η ίδια.
Οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν στη Λεπέν περιθώριο μέχρι τα μεσάνυχτα για να επιστρέψει τα χρήματα. Αν δεν το κάνει, από αύριο Τετάρτη, ο μηνιαίος μισθός που λαμβάνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα περικοπεί κατά 50%, στα 3.000 ευρώ, ενώ θα χάσει και ορισμένες άλλες παροχές. Συνολικά, κάθε μήνα θα περικόπτονται 7.000 ευρώ από την αποζημίωσή της.
Άλλοι πέντε ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας της Λεπέν, ο Ζαν-Μαρί, είχαν υποστεί περικοπές, επειδή δεν επέστρεψαν χρήματα που είχαν σπαταλήσει σε άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους τους δόθηκαν. Πολλοί ευρωβουλευτές από άλλες πολιτικές ομάδες, έχουν μπει στο στόχαστρο ερευνών για παρόμοιες υποθέσεις, αλλά οι περισσότεροι συμφώνησαν να επιστρέψουν τα χρήματα.