Ευρωβουλευτής του SPD: Κακή επιλογή για την Ελλάδα μία συμμαχία σοσιαλιστών – συντηρητικών

Ευρωβουλευτής του SPD: Κακή επιλογή για την Ελλάδα μία συμμαχία σοσιαλιστών – συντηρητικών

Μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ σοσιαλιστών και συντηρητικών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα ήταν καλή επιλογή για τη χώρα, ειδικά μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών που κλονίζει την ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και μήνες, δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής του SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας) Udo Bullmann στο Euractiv.

Όπως σημειώνει στο δημοσίευμα, οι Έλληνες θα ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου που θα είναι «απρόβλεπτες» και γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο εάν τα κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Και προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ, μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας των Σοσιαλιστών όπως και το SPD του Μπούλμαν, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία προτιμά μια μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει σε μια «προοδευτική συμμαχία» με τους σοσιαλιστές.

To Euractiv σημειώνει πως οι σοσιαλιστές έχουν κρατήσει τα χαρτιά τους κοντά στο στήθος, αν και το εκλογικό τους πρόγραμμα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς εάν ένας συνασπισμός μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν μια επιλογή υπό το πρίσμα του σκανδάλου των υποκλοπών, ο Μπούλμαν απάντησε:

«Προσωπικά, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι καλή επιλογή για τη χώρα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει γέφυρα πάνω από αυτό [το σκάνδαλο υποκλοπών] επειδή τα θεμελιώδη βασικά δικαιώματα έχουν ήδη παραβιαστεί», δήλωσε ο Bullmann, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, γνωστό ως «Greek Watergate», αποκαλύφθηκε αφού ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι έγινε απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Εν συνεχεία, το Euractiv αναφέρεται στην παραδοχή Μητσοτάκη, μήνες μετά, και συγκεκριμένα στο debate των πολιτικών αρχηγών, λέγοντας πως ο Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για τη εθνική ασφάλεια, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.

Διαβάστε περισσότερα: Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται ότι το τηλέφωνο του σοσιαλιστή ηγέτη ήταν λάθος

Εν τω μεταξύ, ο ελληνικός Τύπος ανέφερε ότι αρκετοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες είχαν επίσης πέσει θύματα του σκανδάλου.

Ο Σύριζα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, έχει δεσμευτεί να ρίξει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών και να λογοδοτήσει τους υπεύθυνους.

Για το αριστερό κόμμα, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα μπορούσε να είναι θεμελιώδες στοιχείο ενός προοδευτικού συνασπισμού με τους σοσιαλιστές, αν και οι απαιτούμενοι αριθμοί για να σχηματιστεί κυβέρνηση μπορεί να μην υπάρχουν, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο πιθανό σενάριο είναι, έτσι, να υπάρξουν νέες ελληνικές εκλογές στις 2 Ιουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, έχει δεσμευτεί να ρίξει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών και να λογοδοτήσει τους υπεύθυνους.

Για το αριστερό κόμμα, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα μπορούσε να είναι θεμελιώδες στοιχείο ενός προοδευτικού συνασπισμού με τους σοσιαλιστές, αν και οι απαιτούμενοι αριθμοί για να σχηματιστεί κυβέρνηση μπορεί να μην υπάρξουν, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.

«Ακατανόητη υποστήριξη του ΕΛΚ» στις υποκλοπές

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση από όλες τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτός από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) –στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία– και ορισμένους ακροδεξιούς πολιτικούς.

Οι σοσιαλιστές κατηγορούν το ΕΛΚ ότι έκλεισε τα μάτια στο σκάνδαλο για να προστατεύσει τον Μητσοτάκη και το κόμμα του. Η κεντροδεξιά της ΕΕ περιγράφει το σκάνδαλο ως «σοσιαλιστική προπαγάνδα ενόψει των ελληνικών εκλογών».

Ο Bullmann αναρωτήθηκε γιατί Μάνφρεντ Βέμπερ και το ΕΛΚ συνεχίζουν να στηρίζουν τον Μητσοτάκη με τον τρόπο που κάνουν.

Ο Γερμανός πολιτικός πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι ο «εξουσιαστικός οπορτουνισμός» του ΕΛΚ.

«Γι’ αυτό και οι παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων από τον Μητσοτάκη αρνούνται σχεδόν με κάθε κόστος», ανέφερε ο Bullmann.

Documento Newsletter