Η «αλαζονεία του πρωθυπουργού απέναντι σε ένα τέτοιο σκάνδαλο θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία, παραπέμπει σε πρακτικές μαφίας και καθεστώτων. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί» τονίζουν σε ανακοίνωση τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν μεταξύ άλλων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλάβει τις ευθύνες του και να αφήσει το Κράτος Δικαίου να λειτουργήσει, αντί να παρεμβαίνει περαιτέρω στις λειτουργίες του με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και υπογραμμίζουν ότι εντείνουν τις προσπάθειες τους για πραγματικές λύσεις, με ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, σε πείσμα όσων επιθυμούν την επιστροφή της Ελλάδας σε πέτρινα χρόνια, με διχαστικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργος Γεωργίου, έστειλε επείγουσα επιστολή στο προεδρείο της Επιτροπής όπου μεταξύ άλλων ζήτησε να οργανωθεί άμεσα μια διερευνητική αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η διεθνής και ευρωπαϊκή κατακραυγή για το Ελληνικό σκάνδαλο Watergate συνεχίζεται παρά τις ελλιπείς διευκρινίσεις του Πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα. Η επίκληση δήθεν άγνοιας για την παρακολούθηση του Ευρωβουλευτή και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, τον εκθέτει, ενώ εντείνει τις ανησυχίες των πολιτών πως έχει χαθεί το απόρρητο της επικοινωνίας. Το ζήτημα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων, αλλά και της χρήσης προηγμένων συστημάτων παρακολούθησης δεν μπορούν να παραμένουν αδιευκρίνιστα σε μία Δημοκρατία.
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά ζητούν από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να αφήσει το Κράτος Δικαίου να λειτουργήσει, αντί να παρεμβαίνει περαιτέρω στις λειτουργίες του με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το παράδειγμα της τελευταίας εμφάνισης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και του κ. Μηταράκη ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών είναι απολύτως ενδεικτικές.
Η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Annita Hipper με αφορμή τις παράνομες παρακολουθήσεις από μία ΕΥΠ που υπάγεται απευθείας στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δήλωσε πως «κάθε προσπάθεια των εθνικών υπηρεσιών να έχουν πρόσβαση παράνομα σε στοιχεία πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων είναι απαράδεκτη» και πως τα κράτη–μέλη οφείλουν «να επιβλέπουν και να ασκούν έλεγχο στις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα». Η δε Πρόεδρος της Υποομάδας Ελέγχου του Κράτους Δικαίου και συντονίστριας της Επιτροπής LIBE για την πολιτική ομάδα RENEW Europe, Sophie In’t Veld, έθεσε ζήτημα εμπλοκής της Europol και του Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα στις έρευνες, καθώς και ζήτημα νομιμότητας στη χρήση συστημάτων παρακολούθησης σαν το Predator.
Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη την τελευταία τριετία καταποντίζουν τη χώρα σε κάθε δείκτη δημοκρατικής λειτουργίας, πληγώνοντας τη θέση της Ελλάδας στο στερέωμα των ανεπτυγμένων χωρών.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης με επιστολή του προς το Προεδρείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ζήτησε την επείγουσα συζήτηση του θέματος των υποκλοπών στην Ελλάδα, στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου, ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρότεινε να κληθεί σε ακρόαση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης στις 30/8 όπως και άλλοι εμπλεκόμενοι στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου, ενώ με πρωτοβουλία του, θα διοργανωθεί τον Νοέμβριο ειδική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες.
Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA, Γιώργος Γεωργίου, έστειλε επείγουσα επιστολή στο Προεδρείο της Επιτροπής όπου μεταξύ άλλων ζήτησε να οργανωθεί άμεσα μια διερευνητική αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις.
Το μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ως one man show, με όλα τα αντίβαρα λειτουργίας του πολιτεύματος στον κάλαθο των αχρήστων, ακόμα και το ελάχιστο της λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου, έφτασε στα όρια του και παράγει πια τέρατα που δεν μπορούν να κρυφτούν από καμία λίστα Πέτσα. Η αλαζονεία του πρωθυπουργού απέναντι σε ένα τέτοιο σκάνδαλο θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία, παραπέμπει σε πρακτικές μαφίας και καθεστώτων. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί.
Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που «δεν ήξερε» γράφεται σε μικρή μερίδα του Τύπου για μήνες, την ίδια μερίδα του Τύπου που δέχτηκε βροχή καταχρηστικών αγωγών από τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Πρόκειται φυσικά για εκφοβιστικές αγωγές ισχυρών SLAPP, μια πρακτική που ανθεί επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια πρακτική που στρέφεται ανοιχτά κατά της Ελευθερίας του Τύπου και που έχει φέρει ενώπιον της Κομισιόν με επανειλημμένες ερωτήσεις του ο Κώστας Αρβανίτης, ενώ η ΕΕ επεξεργάζεται νομοθεσία για την αποτροπή τους.
Οι παράνομες επαναπροωθήσεις, ο νόμος για τη Συνεπιμέλεια, η άρνηση θεσμοθέτησης της γυναικοκτονίας, η ανυπαρξία γυναικών στην κυβέρνηση, η πραγματική σκευωρία Novartis, η άρνηση ενσωμάτωσης της Οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, η συγκέντρωση όλων των εξουσιών (ακόμα και των μυστικών υπηρεσιών) στα χέρια ενός, η στάση του παρατηρητή απέναντι σε κάθε πρόβλημα του λαού σε συνδυασμό με την εγκαθίδρυση του δικαιώματος στην αισχροκέρδια, η θεσμική κατάπτωση που καταμαρτυρείται όποτε Έλληνας αξιωματούχος βρεθεί ενώπιον Ευρωπαϊκών οργάνων, και τόσα άλλα, όλα συντείνουν στην εικόνα μίας χώρας σε ελεύθερη πτώση χάριν του κέρδους πολύ λίγων, εις βάρος των πολλών και της Δημοκρατίας.
Και αυτά είναι τα συστατικά του αιτήματος που φουσκώνει καθημερινά για πολιτική αλλαγή. Η χώρα δεν έχει ούτε το χρόνο, ούτε τους πόρους για περαιτέρω παράταση του σημερινού κατήφορου. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εντείνουν τις προσπάθειες τους για πραγματικές λύσεις, με ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, σε πείσμα όσων επιθυμούν την επιστροφή της Ελλάδας σε πέτρινα χρόνια, με διχαστικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.