Το θέατρο του παραλόγου έπαιξε την Τετάρτη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και σύμμαχοί της από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αφού απέναντι σε μία σοβαρότατη συζήτηση για τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα στο πλαίσιο μάλιστα της Ολομέλειας, έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν πως ο έλεγχος των ευρωπαϊκών θεσμών στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη διασάλευση της ελευθεροτυπίας αποτελούν «παρέμβαση στις εκλογές». Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαξιώνει τις αποκαλύψεις του Guardian για τη χώρα μας με ευφυολογήματα του τύπου «οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται».
Από τη μία, η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών, της επιτροπής PEGA και της Ευρωβουλής στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ως «παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας». Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαξιώνει τις εκκωφαντικές αποκαλύψεις του Guardian για «παράγκα» στη χώρα μας με στόχο την επιρροή στις επερχόμενες εκλογές ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», υποστηρίζοντας μάλιστα πως «οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται».
Το πως οι δύο «γραμμές» της Νέας Δημοκρατίας συμβαδίζουν με τη λογική και την πραγματικότητα, μάλλον το γνωρίζουν μόνο στο Μοσχάτο και στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η σημερινή συζήτηση αδικεί τη χώρα μου, αδικεί την Ελλάδα» υποστήριξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όταν έλαβε τον λόγο στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσιάζοντας μία εξωφρενική γραμμή άμυνας για ευρωπαϊκό κράτος, που παραπέμπει ευθέως σε καθεστώτα τύπου Όρμπαν.
Κατά τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η συζήτηση αυτή «γίνεται τώρα, σε μία προεκλογική περίοδο, και θεωρείται παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες ενός κράτους-μέλους της Ένωσης», καθώς «μεταφέρουμε εδώ τις διαφωνίες που έχουμε αναπτύξει στην Ελλάδα κατ’ επανάληψη». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των γαλάζιων «μάλωσε» την Ολομέλεια της ευρωβουλής που ασχολείται με τις τρομακτικές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, σφυρηλατώντας το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου για εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.
Η γαλάζια πρόκληση όμως δεν σταματά στον Β. Μεϊμαράκη. Το νήμα έπιασε αμέσως μετά η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που στο ίδιο πνεύμα κατηγόρησε τους Ευρωσοσιαλιστές και την Ευρωαριστερά για την ίδια τη διεξαγωγή της συζήτησης.
«Γιατί συζητάμε για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, όταν ο Δείκτης Δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit δείχνει μια από τις υψηλότερες αυξήσεις στην κατάσταση στην Ελλάδα; Γιατί η Ελλάδα συστηματικά συκοφαντείται σε αυτό το Σώμα από μια αλά καρτ κεντροαριστερή πλειοψηφία, που διαδίδει ψέματα για δήθεν επαναπροωθήσεις και νεκρά παιδάκια; Και γιατί το προσχέδιο της έκθεσης PEGA βασίζεται σε ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα του ελληνικού αντιπολιτευόμενου Τύπου;» αναρωτήθηκε ρητορικά, για να δώσει τη βολική απάντηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως μετά.
«Μήπως γιατί οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες εκλογές; Ναι, η απάντηση είναι τόσο απλή, όσο και η αλήθεια. Βρισκόμαστε εδώ επειδή το S&D και η Αριστερά επιθυμούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα» δήλωσε εξίσου ορμπανικά η εκπρόσωπος της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Πιστή στο αφήγημα εμφανίστηκε ακολούθως και η Ελίζα Βόζενμπεργκ, που επανέλαβε τα περί «πρόκλησης της συζήτησης μετά από αίτημα των Σοσιαλιστών» ως ενοχοποιητικό για την Ολομέλεια που την αποφάσισε, αφού επικαλέστηκε τις «νομοθετικές πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις που την βαραίνουν, μίλησε για συντονισμένα fake news και προπαγάνδα «για να πλήξουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».
Μάλιστα, όχι μόνο αναπαρήγαγε τα όσα ανέφεραν οι δύο Έλληνες συνάδελφοι της λίγο νωρίτερα, αλλά κατηγόρησε τους συναδέλφους της από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς στην ευρωβουλή πως «εμμονικά στοχοποιούν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα».
Το πόσο τα παραπάνω επιχειρήματα παραπέμπουν ευθέως σε κυβερνήσεις όπως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι αυταπόδεικτο, αφού είναι αδιανόητο για ευρωπαϊκή χώρα να κατηγορεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πως με τον έλεγχό τους σε θέματα κράτους δικαίου και ελευθεροτυπίας για μία κυβέρνηση παρεμβαίνουν στο εσωτερικό τους. Όμως με τα παραπάνω, μένει «ξεκρέμαστη» και η άλλη γραμμή άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης, για τις αποκαλύψεις του Guardian για την «ομάδα Jorge» που επηρεάζει πολιτικές καμπάνιες και εκλογικές διαδικασίες και στην Ελλάδα, την οποία εγκαινίασε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την Πέμπτη.
«Επί της ουσίας είναι αδιανόητο και εκτός εντελώς κάθε λογικής και κάθε πραγματικότητας να υπονοεί κανείς ότι υπάρχουν μηχανισμοί που υπάρχει περίπτωση να αλλοιώσουν τη βούληση του ελληνικού λαού. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, κατάλληλα για σήριαλ και για ταινίες, αλλά μακριά από την πραγματικότητα» σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου στις επίμονες ερωτήσεις μας στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, αφού προηγουμένως είχε διαμηνύσει πως «Οι Έλληνες ψηφοφόροι, οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται».
Τελικά, τι από τα δύο ισχύει; Οι Έλληνες πολίτες χειραγωγούνται ή όχι; Και κυρίως, δηλώνει η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επισήμως πως ο έλεγχος των ευρωπαϊκών θεσμών στα πεπραγμένα μίας ευρωπαϊκής χώρας αποτελούν «παρέμβαση» στα εσωτερικά της;
Διαβάστε επίσης: