Φτώχεια, απαισιοδοξία, ανησυχία για την κατάσταση της Δημοκρατίας και πολλά άλλα, καθόλου κολακευτικά για τη χώρα μας αποκαλύπτει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές του Ιουνίου.
Οι διαφορές που ζουν οι Ελληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες της ΕΕ είναι σημαντικές. Για παράδειγμα, δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Ενώ μόνο το 7% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι έχει τις περισσότερες φορές δυσκολία, το αντίστοιχο δηλώνει το 28% των Ελλήνων. Περιστασιακή δυσκολία έχει το 29% των Ευρωπαίων και το 51% των Ελλήνων!
Το 63% των Ευρωπαίων δεν έχει δυσκολία να πληρώσει τους λογαριασμούς. Στην Ελλάδα μόνο το 21%.
Σχετικά με το βιοτικό επίπεδο, με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, την πανδημία και τον πληθωρισμό, το 45% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει πέσει. Το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων είναι στο 74%!
Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θέτει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακολουθούν η Δημόσια Υγεία και η υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Και στα τρία οι Ελληνες έχουν μεγάλη διαφορά από τους άλλους Ευρωπαίους. Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα έχει ποσοστό 55%, η Δημόσια Υγεία 56% και η οικονομία 55%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 33%, 32% και 31%.
Χαρακτηριστικά της απόστασης της Ελλάδας, όπως καταγράφηκε και από το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου, είναι ότι αντίθετα με τους περισσότερους Ευρωπαίους οι Ελληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση της Δημοκρατίας, ούτε στη χώρα μας ούτε στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα, ενώ 56% των Ευρωπαίων είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα τους και 52% με τη Δημοκρατία στην ΕΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά των Ελλήνων είναι 39% και 41% αντίστοιχα.
Το 60% θεωρεί ότι η Δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα και το 53% ότι δεν λειτουργεί σωστά στην ΕΕ.
Οι Ελληνες θέλουν το Ευρωκοινοβούλιο να παίζει πιο σημαντικό ρόλο (73%) περισσότερο από όσο το θέλουν οι Ευρωπαίοι (56%).
Παρά την προηγούμενη απάντηση για το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου λιγότεροι Ελληνες ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές (56%) από τους Ευρωπαίους (60%)
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ ξεκινά εκστρατεία φόβου ενόψει των ευρωεκλογών – Το παραμύθι δεν έχει δράκο»
ΝΔ: Τριβές για την υποψηφιότητα του Μπελέρη και της Μελέτη – Ηχηρό μήνυμα Μεϊμαράκη